Pretraga

Pogledajte kako će izgledati inovativan centar za urbanu kulturu re-GENERATOR vrijedan 33 milijuna kuna

A- A+

Projektom re-GENERATOR u Zaboku želi se ponuditi inovativan prostorni koncept na kojem će biti smještene organizacije civilnog društva koje djeluju u sektoru kreativnih industrija. Vrijednost ovog projekta iznosi 33 milijuna kuna, od čega se 28 milijuna kuna povlači iz EU fondova. Suvremeni centar urbane kulture sastojat će se od sveukupno tri zgrade i javnog trga smještenima na bivšem industrijskom području te će posjetiteljima nuditi razne zanimljive sadržaje.

re-GENERATOR Zabok

Za dva tjedna kreće se u realizaciju suvremenog centar urbane kulture re-GENERATOR u Zaboku | foto: MVA

Ovih se dana privode kraju svi pripremni radovi te za otprilike dva tjedna započinje gradnja modernog centra urbane kulture u Zaboku pod nazivom re-GENERATOR. Naime, projektom će se obnoviti postojeća zgrada nekadašnje tvornice vunenih tkanina „ZIVT” u središtu Zaboka te će se graditi još dvije nove zgrade. Mnogi tako jedva čekaju dovršenje tog projekta kojim će Grad Zabok uspostaviti centralnu točku za razvoj kulturnog i kreativnog sektora Krapinsko-zagorske županije i Urbane aglomeracije Zagreb.

Obnova postojeće tvorničke hale i gradnja dvije nove zgrade

Projekt društveno-kulturnog centara re-GENERATOR u Zaboku zajednici će ponuditi prostor za osobni i kreativni razvoj. Radi se o projektu u vrijednosti oko 33 milijuna kuna, od čega 28 milijuna kuna bespovratnih sredstava dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, stoji u opisu projekta. Autori novog centra urbane kulture u Zaboku su arhitekti iz studija MVA – Mikelić Vreš Arhitekti. Planirano trajanje provedbe projekta je 28 mjeseci.

Centar urbane kulture re-GENERATOR nastat će transformacijom bivših prostora zabočke tvornice „ZIVT”. Štoviše, projektom će se rekonstruirati industrijski pogon ukupne korisne površine 2.195,90 četvornih metara. Naime, napuštena tvornička hala bit će pretvorena u tzv. re-GENERATOR, a osim toga izgradit će se još dvije nove zgrade – tzv. SILOS i INKUBATOR. Moderni centar urbane kulture u Zaboku tako će se sastojati od ukupno tri funkcionalne cjeline. Zapravo, ti sklopovi istovremeno će biti razdvojeni i objedinjeni, ostavljajući dojam jedne zgrade, ali i malog susjedstva sastavljenog od više zgrada. Također, novi centar urbane kulture bit će nositelj specifičnog identiteta koji će spajati moderni stil s industrijskim nasljeđem Zaboka.

Tri cjeline urbanog centra

Zgrada re-GENERATOR će biti koncertni prostor sa sviraonicama za bendove, prostorima za izvođače te će biti opremljena malim tonskim studiom. U središnjoj zgradi SILOS predviđen je ugostiteljski dio, potom uredi za udruge civilnog društva, kao i open-space prostori. Treća zgrada INKUBATOR bit će namijenjena za udruge mladih, kino, kino klub, galeriju, fleksibilne radne i radioničke prostore, otvoreni prostor za radionice, a na vrhu zgrade će se nalaziti smještaj za izvođače i volontere.

Izdvojeni članak

Može li bivša klaonica i stočna tržnica „Zagrepčanka“ postati novo multifunkcionalno društveno središte?

Vanjski dio – RED CARPET

Vanjski dio modernog centra urbane kulture u Zaboku tzv. RED CARPET činit će međuodnos triju zgrada, a ujedno će predstavljati glavni pristupni trg. Taj će trg biti multifunkcionalan te će moći poprimiti čitav niz različitih scenarija kao što su koncert na otvorenom, kazališna predstava, kino-projekcija, skate-park, pop-up igralište za djecu, tematski mini-sajam, performans ili tribina. Trg će jednim dijelom biti natkriven te će služiti kao mjesto okupljanja i potencijalnih ekstenzija unutarnjih sadržaja, a istovremeno će postati novi javni prostor grada.

Dovršavaju se pripremni radovi

– Kod re-GENAROTORA završeno je rušenje postojećih objekata, izmješteni su energetski kablovi HEP-a i Regeneracije koji su bili u parceli i projektom su izmješteni. Kod iskopa je bilo nekih koji nisu bili registrirani pa je bilo ispitivanja i malo je potrajalo dok se razriješilo koji su u funkciju, a koji ne i uz prometnicu napravljena je nova trasa u suradnji s HEP-om. Tako su sada svi ti kablovi izmješteni od gospodarskih objekata, rekao je za Zagorje.com Nenad Miletić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe Grada Zaboka.

Osim toga, dodao je da napravljen iskop temelja za Silos te da se sada kreće s pripremom armature za objekt. Zgrada re-GENERATORA je srušena, ali je čelična konstrukcija ostala te je također dovršen iskop za temelje. Osim toga, paralelno se vrše te su u završnoj fazi bušenja za toplinsku energiju, odnosno za dizalice topline, a Miletić očekuje da će se i to završiti za dva tjedna. Također, naglašava da se kreće s izradom radioničkih nacrta i izradom čeličnih konstrukcija da bi se dalje moglo početi s gradnjom tri zgrade koje će skupa predstavljati suvremeni centar urbane kulture u Zaboku pod nazivom re-GENERATOR.

U nastavku vam donosimo video kako bi novi društveno-kulturni centar re-GENERATOR trebao izgledati u budućnosti.

Pogledajte kako će izgledati inovativan centar za urbanu kulturu re-GENERATOR vrijedan 33 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap