Pretraga

U Zaboku niče stambeno-poslovni div: Gradi ga Kamgrad, mišljenje arhitekta podijeljeno

A- A+

Zabok dobiva novu mega-zgradu koju gradi Kamgrad. Prema opisu projekta, riječ je o građevinskom divu od dva dijela, stambeno poslovne zgrade sa kaskadnim terasama i stambenog tornja. Tvrtka navodi kako je Zabok idealno mjesto za one koji žele miran život u prirodi s blizinom svih potrebnih sadržaja, a kompleks su smjestili u neposrednu blizinu škole i autobusnog kolodvora. Mišljenje arhitekta o ovoj gradnji podijeljeno je.

Kamgradova građevina u Zaboku | Foto: Kamgrad

Zabok dobiva novog stambeno poslovnog ‘diva’. Građevinu koja se sastoji od zgrade sa kaskadnim terasama stambeno-poslovne namjene i stambenog tornja gradit će Kamgrad. Kompleks će se nalaziti u neposrednoj blizini srednje škole i autobusnog kolodvora, a mišljenja arhitekata su podijeljena.

– Smatram da katnost same građevine, koja je u skladu s postojećim planovima, nije sama po sebi problematična. Naime, pozicija Zaboka uz željezničku prugu i autocestu, vapi za znakom u prostoru. Vertikalom koja bi izdaleka naznačila grad, a kvalitetnom arhitekturom privukla nekog putnika, možda i potencijalnog investitora, da siđe s autoceste i otkrije ovaj pitoreskni gradić. Ta bi vertikala trebala biti vitka i oblikovno atraktivna suvremena građevina, a ne oblikovni sljednik sovjetskih ‘hruščovki’, rekao je voditelj našeg baustela.hr podcasta Ardijan Karlo Gashi za forbes.n1info.hr.

Kaskadni dio građevine

U Kamgradovom opisu stoji da je kaskadni dio građevine sastavljen od prizemlja poslovne namjene te od 62 stambene jedinice na devet nadzemnih etaža. Volumen zgrade kaskadno se uspinje od juga prema sjeveru. Od volumena s južne strane etažne visine prizemlja i tri etaže, do krajnjeg sjevernog dijela dostiže visinu od devet etaža.

Izdvojeni članak

Zagreb dobiva novi neboder, za 70 milijuna eura grade ga veliki igrači

Zgrada će imati dva stambena ulaza, sjeverni i južni te dvije vertikalne komunikacije koje su međusobno povezane hodnicima. Na dijelu pune visine zgrade, bit će vertikalna komunikacija sa dizalom. Od ukupno 62 stambene jedinice bit će 18 dvosobnih stanova površine između 41,70 i 43,50 kvadrata, 33 trosobna stana veličine između 53,10 i 65,70 kvadrata i 11 četverosobnih stanova. Njihove površine su između 73,20 i 98,50 četvornih metara.

Stambeni toranj

Drugi, stambeni dio građevine tipologije tornja, sadrži 37 stambenih jedinica na ukupno 11 nadzemnih etaža, točnije prizemlje i 10 katova. Ulaz u ovaj dio građevine na južnom je pročelju, dok je vertikalna komunikacija s dizalom smještena na istočnom dijelu.

Kamgradovo gradilište u Zaboku | Foto: Forbes Hrvatska

Od ukupno 37 stambenih jedinica u stambenom tornju 15 će biti dvosobni stanovi površine između 44,10 i 49,60 metara. Za toranj je planirano i 11 trosobnih stanova površine 64,80 i 68,20 četvornih metara i 11 četverosobnih stanova kvadrature između 85,40 i 107,10 metara kvadratnih.

Sve u skladu sa zakonom

Stambeno poslovni kompleks izazvao je nešto komešanja u javnosti jer se prema mjerilima urbanizma i arhitekture, no i prema dojmu građana ističe u odnosu na ostalu gradnju. Jednom kad bude izgrađen, ovaj kompleks će promijeniti vizuru grada, a dok građani možda negoduju, same izmjene u vizuri mjesta ne bune gradske vlasti, piše forbes.n1info.hr.

U ozbiljnom tonu, iz Grada Zaboka samo su se kratko osvrnuli na činjenične podatke u kojima stoji kako su na prostoru grada donijete III. i IV. izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja te da se u vezi gradnje u Centru 3 – Zabok svaka gradnja provodi u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju. Isto je potvrdio i direktor investicija u Kamgradu Tomislav Kamenski, koji je dodao kako je projekt ionako planiran u manjim gabaritima u odnosu na maksimalne.

Limena ventilirana fasada

Inače, građevina je armirano-betonska nosiva konstrukcija. Stropovi su od punih armiranobetonskih ploča dok su vertikalni elementi armiranobetonski zidovi. U temeljima je armiranobetonska temeljna ploča. Krov je izveden kao ravni neprohodni krov, izoliran hidroizolacijskom folijom te toplinski izoliran sa 16 cm toplinske izolacije.

Kamgradova građevina u Zaboku | Foto: Kamgrad

Fasadni zidovi su također armiranobetonski, a sustav izolacije je Etics sustav s toplinskom izolacijom od mineralne vune debljine 14 centimetara sa završnim slojem žbuke. Pritom, prizemlje će biti obloženo keramikom, a fasada ventilirana fasada – lim. Zaštita od sunca u stanovima bit će aluminijske roletne na ručno pokretanje, a prozori i balkonska vrata bit će PVC, ostakleni dvostrukim IZO staklom.

Kako izgleda zgrada koju je zajedno osmislilo i izgradilo šest obitelji, pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap