Pretraga

Stambena zadruga: Ovako izgleda zgrada koju je šest obitelji osmislilo i izgradilo zajedno

A- A+

Stambena zgrada u Italiji projektirana je na temelju stambenog udruživanja. Šest obitelji je sa zajedničkim kapitalom, uloženim u projekt, ostvarilo viši standard u stanovanju od onog kakav bi imali da su krenuli u pojedinačnu gradnju. Naglasak je bio na osmišljavanju zajedničkih prostorija koje bi trebale olakšati svakodnevni život.

Stambena zajednica

Stambena zajednica u Milanu | Foto: Izvid

Četrnaest stambenih jedinica na adresi Via Dei Valtorta u Milanu su dupleksi s velikim vrtom ili terasom s koje se direktno ulazi u pojedinačni dom. Ova zgrada, izgrađena 2019. godine, prostire se na površini od 2.500m2. Projektirali su je projektanti iz milanskog studija IZVID, piše Gradnja.rs.

Odabir zajedničkih prostora predstavlja jednu od važnijih stavki u projektiranju ovakvih stambenih zajednica. Zajednički prostori u ovom su projektu bili osmišljeni kao dječje igraonice, sale za proslave rođendana i kinodvorana.

Otvoreni prostor

Otvoreni prostor | Foto: Ramona Balaban i Giovanni Emilio Galanello, montaža bauštela.hr

Zgrada sa skrivenim vrtom

Zgrada je zapravo sastavljena od dva dijela raspoređena u oblik slova ‘L’, a u središtu je veliki vrt. Baš kao i mnoge povijesne zgrade Milana koje imaju vrtove pozicionirane tako da su skriveni od očiju s ulice, što stvara svojevrsni efekt iznenađenja kod posjetitelja.

Projektanti ističu kako prisutnost brojnih privatnih otvorenih prostora ostavlja prostor za društvene interakcije. Fasada od opeke nema jasan stambeni karakter, ali odražava određene karakteristike industrijskih objekata u okruženju. Uz arhitektonsko projektiranje objekta, isti studio IZVID napravio je i dva projekta interijera koji su predodređeni arhitektonskom tipologijom i oplemenjeni detaljima.

Stambena zajednica

Eksterijer | Foto: Giovani Emilio Galanello

Što je stambena zadruga

Projektantica Martina Mitrović je za portal Gradnja kazala kako je izazov u ovom projektu predstavljalo to kako pomiriti nove ideje suvremenog života s milanskom arhitektonskom tradicijom. Stambena zadruga je formalni oblik udruživanja resursa kao što su financije, radna snaga i znanje od strane više ljudi s ciljem zajedničkog stjecanja stambenog prostora. U takvom udruženju nema klasičnog odnosa investitor – arhitekt – klijent, već je odnos nešto drugačiji.

Rad na ovom projektu je poseban po tome što se klijenti već poznaju i zajedničkim snagama unaprijed osmišljavaju svoje prostore, budući život i način funkcioniranja. Uključeni su u sve faze projekta, što, uz izradu financijskog plana, daje sigurnost i motivaciju klijentima, a koja je potrebna da dođu do zajedničkog cilja.

Copy link
Powered by Social Snap