Pretraga

[FOTO] Pogledajte kako napreduje gradnja hrvatske Silicijske doline

A- A+

Alpha Centauri naziv je novog Infobipovog kampusa u zagrebačkoj Svetoj Klari. Izgradnja je počela 2019. i kampus je trebao biti gotov do kraja prošle godine, no radovi još uvijek traju. Atrakrivni projekt istarskog IT diva, u suradnji s arhitektima iz 3LHD, bit će novo sjedište trvtke u Zagrebu. Osim ureda, u kampusu se nalaze i stambene jedinice za nove zaposlenike koji će doći iz inozemstva, po uzoru na kampuse Silicijske doline.

Južno pročelje kampusa; foto: David Mandić | baustela.hr

Moderni golemi kampus niknuo je u posljednjih 15 mjeseci na livadi u Svetoj Klari, u blizini sjedišta hrvatske podružnice Microsofta i DHL-a. Na raskrižju Utinjske i Lukoranske ulice, u svojevrsnoj industrijskoj zoni Klare, Infobip je smjestio svoj projekt Alpha Centauri koji se proteže na 20.000 četvornih metara. Inspiraciju za naziv vrhovni ljudi Infobipa – braća Silvio i Roberto Kutić i Izabel Jelenić – pronašli su u najbližoj zvijezdi Zemlji osim Sunca – što predstavlja korak u nove pohode ambiciozne tvrtke.

Sjeverno pročelje sa staklenim stijenama; foto: David Mandić | baustela.hr

Na sjevernom pročelju izgrađeno je sedam katova, a na južnom četiri s ostakljenim ulazom i velikim parkiralištem za bicikle i aute. Arhitektonski studio 3LHD projektirao je kampus na čijem gradilištu trenutno svakodnevno radi preko 130 radnika. Na donjim etažama planiran je poslovni prostor dok su gornje etaže – s pogledom – namijenjene za sobe i apartmane. Objekt će se grijati i hladiti pomoću podzemnih voda, a za internet su se pobrinuli provlačenjem dvaju optičkih kablova koje će Infobipovci imati prvi u kvartu.

Na gornjim etažama bit će sobe i apartmani za zaposlenike iz inozemstva; foto: David Mandić | baustela.hr

“Engineering powerhouse”

Krajem 2019. braća Kutić Jutarnjem su objasnili da namjeravaju zaposliti 3000 novih radnika i nastaviti stvarati “engineering powerhouse”. Iza sebe imaju uspješne suradnje sa svjetskim kompanijama poput Whatsapp-a, Ubera i Vibera, a godišnje uprihode stotine milijuna eura. Njihova kompanija vrlo brzo raste, kao i ostatak IT industrije u Hrvatskoj, pa im dosadašnji prostori u Zagrebu ne zadovoljavaju potrebe.

Oko objekta već sad je posađeno mnogo stabala, kao i na krovnoj terasi; foto: David Mandić | baustela.hr

Stabla na krovnoj terasi; foto: David Mandić | baustela.hr

Samo na odabir zemljišta potrošili su tri godine

Prvi plan bio je da kampus izgrade u centru grada, no ubrzo su shvatili da to nije dobra ideja i da se Zagreb sve više širi i razvija prema jugu. Lokaciju zemljišta planirali su gotovo tri godine prije nego su se odlučili za Svetu Klaru. U projekt su uložili čak 120 milijuna kuna. Emil Ferjančić, Infobipov menadžer za investicije i tehničko održavanje te voditelj projekta na gradilištu prepoznao je potencijal novozagrebačkog kvarta čije poljanice sve više zamjenjuju novi stambeni i poslovni objekti.

Zemljište je još uvijek okruženo obiteljskim kućama i poljanicama; foto: David Mandić | baustela.hr

Oštećenje na, još uvijek, preuskoj Lukoranskoj ulici; foto: David Mandić | baustela.hr

Izgradnja prilaza na sjevernoj strani; foto: David Mandić | baustela.hr

Vatikanska će se protezati do Klare, samo je pitanje kada

Prostrana avenija sa šest traka – Vatikanska ulica – koja spaja Dugave i Travno trebala bi se u sljedećih desetak godina protegnuti do Sloboštine, Podbrežja i, konačno, Svete Klare, Remetinca i Arene. Plan je da prolazi tik do novog kampusa i tako poveže mnoge kompanije južne poslovne zone u jednu cjelinu. S ostalim IT sjedištima u blizini to će tvoriti domaću Silicijsku dolinu i pretvoriti Zagreb u regionalno središte tehnološke industrije – titulu koju grad ganja u posljednjih desetak godina sa sve većim brojem start up-ova i velikih firmi.

Obiteljske kuće s južne strane gradilišta; foto: David Mandić | baustela.hr

Copy link
Powered by Social Snap