Pretraga

Radovi na cestovnom tunelu Mont Blanc nastavljaju se tek za godinu dana

A- A+

Radovi na održavanju tunela Mont Blanc između Italije i Francuske odgađaju se za godinu dana, objavilo je talijansko ministarstvo prometa. Dužnosnici Italije i Francuske odluku o odgodi radova donijeli su jučer, potpomognuti djelomičnim zatvaranjem alternativne rute preko Alpa, što je izazvalo velike prometne probleme.

Tunel Mont Blanc

Ulaz u tunel Mont Blanc | Foto: Work & Travel

Predstavnici talijanskih i francuskih resornih ministarstava razmotrili su u kojem bi se vremenskom okviru ponovno mogao otvoriti alternativni tunel Frejus koji je zatvoren zbog odrona s francuske strane. Ova dva tunela ključna su za talijanski izvoz u Francusku te je postojala bojazan da bi zatvaranje oba tunela izazvalo velike troškove. Prema istraživanju talijanske udruge poslodavaca Assolombarda, tunelima je 2021. godine prošlo 1,4 milijuna kamiona s više od 12 milijuna tona različite robe, prenosi Index.hr.

Izdvojeni članak

10 najdužih cestovnih tunela u Europi: Žile kucavice koje spajaju nespojivo

Tunel Mont Blanc povezuje Chamonix, Haute-Savoie s Courmayerom u dolini Aosta, preko francuske rute Nationale 205 i talijanskog Trafora T1. Tunel tvori europsku rutu E25, te je jedan od glavnih transalpskih prometnih pravaca. Tunel je dugačak 11.611 kilometara, širok 8,6 metara, visok 4,35 metara, te se sastoji od jedne galerije s dvotračnom dvosmjernom cestom i to ga čini sedmim najdužim tunelom u Europi.

Pogledajte naš video o pet najdužih tunela u Europi u nastavku.

Copy link
Powered by Social Snap