Pretraga

Radovima u Marčeljevoj dragi bliži se kraj 233,8 milijuna eura vrijedne rekonstrukcije vodovoda

A- A+

Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka projekt je koji se provodi od od 2018. godine. Za cilj ima rekonstrukciju oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica.

polaganje cijevi

polaganje cijevi | foto: Freepik, aleksandarlittlewolf

Projekt ‘Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka‘ ulazi u završnu fazu. Upravo su započeli radovi na području Marčeljeve drage, u trupu nerazvrstanih cesta koje uključuju ulice Marina Jakominića i Mate Balote, te odvojak ulice Ede Jardasa.

Ukupna vrijednost projekta je 233.815.166 eura od kojih je najveći dio, 166.783.711,00 eura (71,33%),  osiguran iz bespovratnih sredstava Europskog kohezijskog fonda. Nacionalni doprinos u vidu financiranja iznosi pak 67.031.455 eura (28,67%) iz sredstava Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija.

Realizacija projekta započela je 2018. godine, te je previđeno da u 2023. godini bude u potpunosti završen, a riječ je o strateškom investicijskom projektu Republike Hrvatske, jednom od najvećih u provedbi vodno komunalnih direktiva.

Izdvojeni članak

Rijeka dobiva novo lice? Na urbanističko-arhitektonskom natječaju izabrana vizija razvoja Rujevice

Iz Grada Rijeke ističu kako se projektom financira gradnja i rekonstrukcija oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica, s istovremenim izvođenjem radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u dva grada – Rijeci i Kastvu te tri općine – Viškovo, Čavle i Jelenje koji čine područje aglomeracije Rijeka. Dio projekta je i konstrukcija transportnog kanalizacijskog kolektora u dužini od oko 800 metara na dijelu općine Matulja.

Napominje se kako je projekt samo na području grada Rijeke obuhvatio radove u 200-tinjak ulica na oko 82 kilometara kanalizacije i oko 31 kilometar vodovoda. Također, u okviru projekta radi se na zamijeni dijelovi sustava javne vodoopskrbe kojima će se postići smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu za oko 8%.

Na dionici projekta koji je trenutno obuhvaćen radova promet se odvija prema uspostavljenoj privremenoj prometnoj regulaciji koja će biti aktualna do jesni. Naime,  previđeno trajanje radova je do 15. rujna 2023. godine.

Rijeka je trenutno veliko gradilište, pogledajte kako se nadograđuje refinerija i gradi gradska knjiznica.

Copy link
Powered by Social Snap