Pretraga

[SPECIJAL Vrata] Provirite u radionicu u kojoj se rade vaša vrata

A- A+

Posjetili smo DSF Tomas, tvrtku iz Novog Zagreba koja već dugi niz godina proizvodi, sastavlja i montira vanjska i unutarnja vrata. U hangaru punom strojeva susreli smo se s proizvodnjom iz prve ruke. Brujanje cirkularnih pila, CNC stroja, bušilica i frezera tvorilo je pravu radnu atmosferu dok su kotači viličara skupljali piljevinu s poda. Pogledajte fotografije iz radione gdje proizvode sobna i dorađuju protuprovalna vrata.

vrata_dsf_tomas-30

Cirkularna pila u CNC stroju; foto: David Mandić | baustela.hr

Ispred obiteljske kuće u Svetoj Klari na čijoj ogradi svijetli neonski znak “DSF TOMAS” dočekao nas je mladi direktor Filip u sivoj manduri s tabletom i digitalnom olovkom u ruci. Ispred kuće parkirano je par kombija s, već, prepoznatljivim sivo-crvenim logom firme. Sve se činilo pomalo skromnim jer se ipak radi o obiteljskoj tvrtci koju je osnovao Filipov otac prije 14 godina radeći iz svoje garaže. No, ubrzo smo se uvjerili da je kuća samo paravan iza kojeg se krije vrlo ozbiljan posao.

vrata_dsf_tomas

Proizvodnja ključeva; foto: David Mandić | baustela.hr

U salonu smo razgledavali razne modele brava, vrata i radionu ključeva dok je Filip dovršavao neku papirologiju i ispričavao se jer, kako kaže, posao nikad ne staje. Nakon salona posjetili smo veliki dvodjelni hangar i ostali zaprepašteni operacijom koja se krije iza obiteljske kuće.

vrata_dsf_tomas-19

Postojećih 900 kvadrata radnog prostora Tomasi namjeravaju još proširiti; foto: David Mandić | baustela.hr

U više od 900 četvornih metara smješteni su pogoni za proizvodnju sobnih vrata, CNC obradni centar za drvo, prostor za doradu protuprovalnih vrata, velike police s tonama materijala, ponajviše drvenih panela, prostorija za odmor, brojne pile i beskrajne radne ploče s alatima te skladišni prostor.

vrata_dsf_tomas-35

“Anuba”; foto: David Mandić | baustela.hr

Samo za sobna vrata prostor od 500 kvadrata

Tomas nam objašnjava kako se posao stalno razvija i da skladišta nikad nije dosta pa zato upravo rade na proširenju hangara. Samo za sobna vrata imaju prostor od 500 četvornih metara, a za protuprovalna 100. Njegovu tvrtku čini 13 radnika u proizvodnji i četiri stalna suradnika koji montiraju vrata na terenu.

vrata_dsf_tomas-13

“Glava” CNC obradnog centra za drvo; foto: David Mandić | baustela.hr

Posao je vrlo uspješan, hvali se mladi direktor. Protuprovalnih vrata mogu proizvesti i do 20 dnevno, a sobnih 30, ovisno o potražnji. Prošle godine proizveli su i prodali čak dvije tisuće protuprovalnih i tri tisuće sobnih vrata. Najviše surađuju s gradilištima i to im je najisplativije jer u tim slučajevima proizvode stotine vrata u jednoj narudžbi, za cijele stambene komplekse. Tomas navodi kako prodaje svakakva moderna i kvalitetna vrata poput onih sa skenerima za otisak prsta, no najviše voli primati velike narudžbe prosječnih vrata.

vrata_dsf_tomas-15

Oznaka za na putu kojim se kreće viličar; foto: David Mandić | baustela.hr

 

vrata_dsf_tomas-36

Poluautomatski stroj za preradu štokova; foto: David Mandić | baustela.hr

Što se sve nalazi u radioni vrata?

– Od mašinerije najviše prostora zauzima CNC obradni centar za drvo, to je možda i najvažnija mašina, uštedi nam puno vremena. Ne mogu zamisliti neki razvijeni pogon bez CNC-a – objašnjava nam Filip i nastavlja nabrajati.

– Zatim imamo jednog viličara, CNC za izradu ključeva sa svom popratnom mašinerijom, formatnu i dvolisnu pilu, debljaču, frezer i poluautomatski stroj za bušenje panta. To su samo stvari kojih se mogu sjetiti napamet, ima tamo svačega još, ali ovo su osnovne i najvažnije stvari za vrata.

vrata_dsf_tomas-11

CNC obradni centar za drvo; foto: David Mandić | baustela.hr

vrata_dsf_tomas-7

Dvolisna pila; foto: David Mandić | baustela.hr

Detaljnije o proizvodnji, doradi i ugradnji sobnih, protuprovalnih i protupožarnih vrata pročitajte u ostalim tekstovima našeg specijala o vratima.

Pogledajte galeriju

 

Više o [SPECIJAL: Vrata] pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap