Pretraga

Stanovnici Laništa žale se na noćnu buku s gradilišta: Izvođač objasnio zašto moraju raditi noću

A- A+

U zagrebačkom Laništu gradi se poslovno-stambeni objekt na kojem radnici tvrtke VDM nekretnine i noću izvode radove. Buka koju stvaraju smeta stanarima obližnjih zgrada, koji su kontaktirali nadležne institucije i policiju kako bi riješili ovaj problem. Izvođač tvrdi kako za sve radove, pa i one noćne, ima potrebne dozvole, a objašnjava i zašto moraju raditi dok svi spavaju.

Noćni rad na gradilištu, ilustracija | foto: Pixabay

Noćni rad na gradilištu, ilustracija | foto: Pixabay

Zagrebačka policija zaprimila je nekoliko poziva uznemirenih susjeda koji su se žalili na noćni rad na gradilištu. No po izlasku na teren, izvođač radova je policiji predočio sve potrebne dozvole. Iz tvrtke su novinarki Idi Balog za Večernji list potvrdili kako su radove prethodno i najavili zagrebačkoj policiji, kao i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

– To su bile iznimne situacije i neplanirano je trajalo do otprilike jedan sat iza ponoći. Naime, radilo se o postavljanju međukatnih betonskih ploča koje zahtijevaju specifične uvjete i moraju se postaviti odjednom, u komadu, kako ne bi popucale, rekli su u VDM nekretninama.

Izvođač radova je dodao kako ovakvi pothvati podrazumijevaju da gradilište bude očišćeno i sasvim prazno. Inače, radi se o armiranobetonskim monolitnim međukatnim pločama, debljine 20 centimetara, koje se postavljaju između svakog kata zgrade. Ovo su bili prvi takvi pothvati na gradilištu, a kako je u ovom slučaju riječ o osmerokatnici, bit će ih još.

– Prije noćnih radova moramo pribaviti sve dozvole i prethodno ih najaviti, a za idući put ćemo nastojati obavijest staviti i na oglasne ploče obližnjih zgrada što, nažalost, ranije nismo bili u mogućnosti. To ne znači da će se i budući radovi produljiti u sitne noćne sate, objasnili su u VMD nekretninama.

Izdvojeni članak

Analizirali smo koja su najbučnija područja u Zagrebu: Pogledajte stanje u vašem kvartu

Buka ne smije biti veća od 45 decibela

Stanar obližnje zgrade, Josip Hren, kazao je kako svim stanarima čiji stanovi gledaju na stranu gradilišta smeta buka. Istaknuo je kako u zgradi imaju stanare koji se bave zahtjevnim poslovima, primjerice kirurga i pilota. Rekao je da je problem prijavio na sve strane, čak i pučkoj pravobraniteljici, ali mu se čini da im nitko ne može pomoći.

– Nisam imao pojma da zakon dopušta da ti netko ronda usred noći takoreći 15 metara od kreveta. Već smo sada svi nervozni i neispavani, a tek rade na prizemlju. Tko zna što nas još sve čeka, rekao je stanar Hren za Večernji list.

U pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke koje je donijelo Ministarstvo zdravstva piše kako ekvivalentna razina buke gradilišta na otvorenom ili zatvorenom dijelu građevina tijekom noći, na najizloženijem mjestu emisije zvuka, ne smije prijeći vrijednost od 45 decibela. Također, u pravilniku se navodi kako je u iznimnim slučajevima dozvoljeno prekoračenje dopuštenih razina buke ako to zahtijeva tehnološki proces gradilišta, i to u trajanju od najviše tri noći tijekom uzastopnog razdoblja od 30 dana.

Izdvojeni članak

Propao plan otvaranja žičare na Sljemenu: Buka uzrokovala probleme i nove potencijalne troškove

Četiri nove zgrade na tri hektara zemljišta

Inače, objekt koji se gradi je poslovno-stambena zgrada s četiri ulaza, jednom podrumskom i devet nadzemnih etaža. U njoj je predviđeno 126 stanova, 118 apartmana, kao i 211 parkirališnih mjesta. Konstrukcija je većim dijelom armiranobetonska, odnosno čine je armiranobetonski nosivi zidovi te armiranobetonske monolitne međukatne ploče.

Ova je zgrada samo jedna od četiri nova objekta koji bi trebali niknuti u ovom kvartu, i to na samo tri hektara zemljišta. Zbog toga su tamošnji stanovnici lani u studenom pokrenuli inicijativu ‘Stop gradnji na Laništu’.

Uz dvije goleme stambene zgrade na samo 120 metara od OŠ Savski gaj, prema planu, trebala bi se izgraditi i nova osnovna škola, a u susjedstvu i dom za starije i nemoćne. Građani su inicijativu pokrenuli jer smatraju da je naselje ionako već preizgrađeno te da infrastruktura kvarta, posebno prometna, neće moći izdržati nove objekte na tako malom prostoru, piše Večernji list.

Copy link
Powered by Social Snap