Pretraga

Strabag gradi novi Tehnološki park, ali Grad i dalje nije vlasnik predmetne nekretnine

A- A+

Strabag će graditi novi Tehnološki centar na Dračevcu u Splitu u sklopu bivše vojarne Sv. Križ, a posao su dobili ponudivši 155,6 milijuna kuna. Naime, premijer Andrej Plenković je prije tri godine potpisao Ugovor o darovanju, međutim, Grad Split još uvijek nije vlasnik predmetne nekretnine, što predstavlja problem. Štoviše, u lokacijskoj dozvoli su upisane katastarske čestice koje nisu službene, a iz Grada pak tvrde da se može graditi uz vlasničku suglasnost države.

Tehnološki park Split

Andrej Plenković je prije tri godine potpisao Ugovor o darovanju bivše vojarne Sv. Križ, međutim, Grad Split još uvijek nije vlasnik predmetne nekretnine | foto: Grad Split

Još je u ožujku ove godine u Splitu predstavljen projekt Tehnološkog parka na Dračevcu u Splitu. Štoviše, u Banovini je raspisana javna nabava na osnovu čega se od pristiglih ponuda odabire najpovoljniji ponuditelj za izradu projektne dokumentacije, prenosi Slobodna Dalmacija. U Banovini su u srpnju ove godine tako otvorene četiri ponude koje su pristigle na javni poziv, koji je raspisao Grad Split u svrhu projektiranja i gradnje centralne zgrade prve faze Tehnološkog centra na Dračevcu, u sklopu bivše vojarne Sv. Križ.

Izabrana je i najbolja ponuda pa će tako Strabag izvršiti taj posao s ponudom od 155,6 milijuna kuna. Osim toga, Kamgrad je dao najvišu ponudu od 205 milijuna kuna, a Tromont je za posao Tehnološkog parka ponudio 165 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost javne nabave pak iznosi 116,8 milijuna kuna bez PDV-a.

Izdvojeni članak

U Splitu kreće infrastrukturalni projekt vrijedan 500 milijuna kuna

Rekonstrukcija bivše vojarne Sv. Križ

Bivša vojarna Sv. Križ na Dračevcu prema planskoj dokumentaciji je projektirana kao dio složene poslovne građevine s podzemnom garažom. Štoviše, zgradu se planira izvoditi po fazama A, B i C, uključujući rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju.

Kako je vidljivo iz dokumentacije za javnu nabavu, Grad Split je podnio projektnu prijavu za obnovu brownfield lokacije bivše vojarne, što ujedno predstavlja prvu fazu cjelokupnog projekta izgradnje centralnog zgrade Tehnološkog parka. Štoviše, ukupan iznos projektne prijave iznosi 79.107.328,88 kuna, a osigurat će se bespovratna sredstva Europske unije u iznosu od 44.274.234,69 kuna, što predstavlja 56 posto ukupnih sredstava projekta.

Tehnološki park Split

Iz Grada tvrde da je moguće graditi Tehnološki park na Dračevcu u slučaju da od države dobiju vlasničku suglasnost | foto: Grad Split

Grad Split nije vlasnik nekretnine na Dračevcu

Ovaj projekt se u zadnjem periodu mandata gradonačelnika Andre Krstulovića Opare reklamirao kao veliki uspjeh njegove vlasti, međutim, Slobodna Dalmacija doznaje da Grad Split još uvijek nije vlasnik parcela na Dračevcu, koje mu je država još prije tri godine obećala darovati.

Štoviše, Prema Elaboratu koji je radila tvrtka Tripodij-geodezija za lokacijsku dozvolu, prostor bivše vojarne, koji se planira prenamijeniti u centralnu zgradu Tehnološkog parka, i dalje je u Vlasništvu Republike Hrvatske. Također, čudi i to što se u lokacijskoj dozvoli, koju je sebi izdao Grad, navode neke čestice koje se ne mogu pronaći na portalu Katastar.hr.

Izdvojeni članak

Prvo reciklažno dvorište za građevinski otpad u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Kapacitet 30 tisuća tona godišnje

Može se graditi i uz vlasničku suglasnost

Slobodnu Dalmaciju je stoga zanimalo kako Grad namjerava dobiti građevinsku dozvolu za ovaj projekt, odnosno kako će zaduženi za projektnu dokumentaciju ishoditi građevinsku dozvolu ako Grad nije vlasnik predmetnih parcela na kojima se planira graditi Tehnološki park.

– Nadležna Služba zatražila je uknjižbu svih ovih čestica temeljem ugovora o darovanju između RH i Grada, a predmet se vodi pod brojem Z-25139/2020 i predan je na zemljišnik 21.08.2020. Predmet još uvijek nije riješen. Međutim, građevinska dozvola može se izdati i za zemljište koje nije upisano kao vlasništvo podnositelja zahtjeva, ali je u tom slučaju potrebno dobiti tzv. vlasničku suglasnost, kao dokaz pravnog interesa sukladno čl.109 Zakona,  stigao je odgovor iz Banovine.

Dakle, premijer Andrej Plenković je prije tri godine potpisao Ugovor o darovanju, međutim, država je još uvijek upisana kao vlasnik predmetnog zemljišta. S druge strane, iz Grad tvrde da je moguće graditi Tehnološki park na Dračevcu u slučaju da od države dobiju vlasničku suglasnost, međutim, u srpnju ove godine nisu izjavili da su je i dobili.

Tehnološki park Split

U lokacijskoj dozvoli su upisane katastarske čestice koje nisu službene | foto: Grad Split

U lokacijskoj dozvoli čestice koje ne postoje u katastru

Slobodnu Dalmaciju je zanimalo na temelju kojih podataka o katastarskim česticama je uopće izdana lokacijska dozvola, kada pregledom Katastra.hr nije moguće pronaći katastarske čestice 450, 443, 446, 462, 465, 466, koje se pak u dozvoli navode.

– „Prividni nesklad” između popisa katastarskih čestica koje ulaze u sastav građevne čestice predmetnog zahvata događa se zbog paralelnih procesa provedbe parcelacijskog elaborata i procesa izdavanja lokacijske dozvole, pa je provedbom elaborata u katastru određena nova oznaka katastarske čestice, drugačija od one koja se proziva u lokacijskoj dozvoli, objasnili su iz Grada za Slobodnu Dalmaciju..

Dakle, lokacijska dozvola izdana je u listopadu 2020. godine na osnovu parcelacijskog elaborata, međutim, u dozvolu su upisane čestice koje još nisu postale službene, a iz Grada to zovu „prividni nesklad”. Slobodna Dalmacija je kontaktirala i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da se oglase o cijelom slučaju, međutim, njihov odgovor je izostao.

Izdvojeni članak

Lučka uprava Split traži dozvole za strateški projekt Sjeverne luke u Splitu vrijedan 344 milijuna kuna

Sudski postupak

Međutim, oko cijelog slučaja traje i sudski spor upravo zbog toga što Grad želi uređivati Tehnološki park, ali nije vlasnik nekretnine na Dračevcu. Štoviše, prije nekoliko godina posao izrade projektne dokumentacije pripao je tvrtki PROARH, ali je Grad odbio jer zadatak nije bio ispunjen u roku.

Taj je arhitektonski biro još u svibnju 2020. godine izjavio za Slobodnu Dalmaciju da nisu mogli ishoditi građevinsku dozvolu, što je dio Javne nabave, jer Grad nije vlasnik nekretnine. Još tada su najavili sudski spor protiv Grada, a u međuvremenu se to doista dogodilo.

– Nastavno na Vaš upit kojim nas tražite informaciju kako je društvo PROARH Mateković riješilo odnose s Gradom Splitom u vezi s projektom građenja prve faze Tehnološkog parka Dračevac, obavještavamo Vas da je društvo PROARH Mateković svoja potraživanja prema Gradu Splitu prisiljeno ostvarivati u sudskom postupku te je takav sudski postupak još uvijek u tijeku, odgovorio je Slobodnoj Dalmaciji arhitektonski biro.

Darovana bivša vojarna iznosi skoro 138 milijuna kuna

Vlada Republike Hrvatske je 7. svibnja 2020. godine darovala Gradu Splitu dio bivše vojarne Sv. Križ Dračevac, s ciljem izgradnje Tehnološkog parka Split i Prometnog centra Grada Splita. Darovano zemljište ima površinu od skoro 100.000 četvornih metara, uključujući 11 zgrada, a procijenjena vrijednost iznosi skoro 138 milijuna kuna.

Naime, u sklopu novog tehnološkog parka planira se izgradnja poslovnih sadržaja, ureda, radnih i proizvodnih hala, laboratorijskih i istraživačkih centara, javnih sadržaja, komercijalnih, administrativnih i upravnih sadržaja te drugih sadržaja.

Copy link
Powered by Social Snap