Pretraga

Video: Hotel Marjan kao betonska avet, čeka se završno demoliranje

A- A+

Nakon ljetne stanke zbog turističke sezone, od druge polovice rujna u punom jeku je rušenje hotela Marjan na čijoj će se lokaciji graditi novi objekt turističke namjene. Istočni dio kompleksa već je ranije sravnjen sa zemljom, a sada je stakleni toranj gotovo ogoljen. Slijedi uklanjanje betonske konstrukcije, a s obzirom na to da se toranj nalazi stiješnjen u stambenoj zoni top tema u Splitu je kako će se ovaj zahvat izvesti bez ugroze stanovništva.

hotel Marjan | foto: screen shot You Tube Siniša Vickov, EdoStuff Aviation

hotel Marjan | foto: screen shot You Tube Siniša Vickov, EdoStuff Aviation

Rušenje hotela Marjan bilo je obustavljeno od 15. lipnja do 15. rujna, no sada do kraja godine nema stajanja. Nakon ljetne stanke očišćen je okolni teren, te su sa tornja uklonjena stakla. Trenutno, nekada ponos Splita izgleda kao avet, a iz pogleda na golu betonsku konstrukciju da se zaključiti kako je za potpuni sraz starog hotela radnicima potrebno još sam uhvatiti se u koštac sa betonskom konstrukcijom.

U svakom slučaju demontaža stare strukture hotela Marjan bi trebala bi biti završena do kraja godine. Nakon toga, u 2024. očekuje se započeti izgradnja potpuno novog objekta. Prema najavama investitora – novi hotel bio spreman za otvaranje 2026. godine. Pogledajte kako izgleda gradlište:

Kako će toranj ‘nestati’?

S obzirom na to da se toranj nalazi stiješnjen u stambenoj zoni top tema u Splitu je kako će se ovaj zahvat izvesti bez ugroze stanovništva. Na društvenim mrežama vode se znatiželjne rasprave hoće li stari Marjan samo nestati u oblaku prašine ili će ga se ‘grickati’ komad po komad. Jednu od tih rasprava potaknuto je na svome Facebook profilu i bivši gradski vijećnik, te potpredsjednik kotara Lučac, Branimir Urlić koji se pita kako će izgledati sljedeća faza dekonstruiranja ogoljenog nebodera na zapadnoj obali.

– Ide li ovo pomalo s bagerima ili ćemo gledati dinamit i pola minute rušenja. Zadnji je srušija Jugoplastiku, a tko zna čega bi ovo bio simbol kraja. Kabboom!, zapitao se javno Urlić.

U komentarima lokalni znalci pišu pak kako je ‘kabboom’, u ovom slučaju neizgledan. Kako uistinu zbog lokacije na kojoj se objekt nalazi tako i zbog pravila o zbrinjavanju građevinskog otpada koja nalažu da se beton i metal (armatura) ne odlažu zajedno.

Luksuzni feniks

Na mjestu starog hotela Marjan do proljeća 2026. godine trebao bi se nalaziti luksuzan turistički objekt s 285 smještajnih jedinica. Hotel će imati 15 katova, od podruma, preko prizemlja koje zajedno s dva kata i krovnom etažom čine bazu hotela, te vertikale tornja. Riječ je o jednoj od najvećih investicija u Hrvatskoj čiji iznos premašuje 100 milijuna eura, a nositelj je Adris grupa iz Rovinja.

Izdvojeni članak

Kreće obnova splitskog hotela Marjan teška 100 milijuna eura: Ruši se stara zgrada

Toranj će zadržati postojeću visinu i u njemu će se nalaziti isključivo smještajne jedinice. U podrumu će biti smještena garaža s 285 parkirnih mjesta. U prizemlju će biti pak dva atrija, dok će hotel sadržavati i kongresnu dvoranu i dva restorana s ukupno 650 sjedećih mjesta te hotelski lobby. Kongresna dvorana će se moći dijeliti na tri manje, a ukupno će primati 500 osoba.

Za projekt arhitekture hotela Marjan zadužen je Studio 3LHD iz Zagreba, a za interijer hotela Lissoni Architettura iz Milana s kojima je Adris realizirao i gradnju Grand Park hotela u Rovinju.

Pogledajte kako će izgledati novi hotel Marjan.

Copy link
Powered by Social Snap