Pretraga

Vodeća svjetska institucija u projektiranju preporučila rad s Građevinskog fakulteta u Zagrebu

A- A+

Vodeća svjetska organizacija u području projektiranja i izgradnje betonskih konstrukcija preporučila je znanstveni rad istraživačica s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rad o korištenju radara za određivanje korozije armature u betonu djelo je tri autorice sa Zavoda za materijale.

građevinski rad

Znanstveni rad istraživača Građevinskog fakulteta | foto: Građevinski fakultet

Početkom veljače 2021. godine Američki institut za beton članovima je preporučio rad čije su autorice djelatnice Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Američki institut za beton, vodeća svjetska organizacija u području projektiranja i izgradnje betonskih konstrukcija koja se bavi razvojem i pripremom normi, tehničkih preporuka i izvještaja, kao i organizacijom obrazovnih programa, broji preko 30 tisuća članova u 120 zemalja. Ovaj institut na mjesečnoj bazi objavljuje elektronske vijesti, a u izdanju iz veljače 2021. godine našao se i jedan rad hrvatskih istraživačica.

Korozija armature u betonu

Ksenija Tešić, Ana Baričević i Marijana Serdar autorice su rada ‘Non-Destructive Corrosion Inspection of Reinforced Concrete Using Ground-Penetrating Radar: A Review’. Djelatnice Zavoda za materijale u ovom su radu analizirale prednosti i izazove pri korištenju radara za određivanje korozije armature u betonu u realnom vremenu.

rad

Korozija armature u betonu | foto: Građevinski fakultet

Modernizacija građevinarstva

Članak je nastao kao dio doktorskog istraživanja Ksenije Tešić, doktorandice zaposlene na projektu ‘Autonomni sustav za pregled i predviđanje integriteta prometne infrastrukture – ASAP‘, a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu poziva Ulaganje u znanost i inovacije. Riječ je o projektu u kojem osim Građevinskog fakulteta sudjeluju Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

– Povezivanjem područja građevinarstva, robotike i računarstva kroz projekt ASAP stvorena je interdisciplinarna jezgra koja nudi inovativna rješenje za održavanje, praćenje i upravljanje građevinama te je budući snažan strateški partner javnom i privatnom sektoru u području modernizacije građevinarstva, navode s Građevinskog fakulteta.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap