Pretraga

Završeni radovi na vijaduktu Sava-Odra vrijedni milijun eura: obnovljeni vijadukt pušten u promet

A- A+

Na ljeto prošle godine počelo se govoriti o obnovi vijadukta na izlazu iz Zagreba. U studenom, Grad Zagreb je radi sanacije prijelaznih naprava na Jadranskoj aveniji, točnije na vijaduktu Sava-Odra, objavio početak radova. Za radove je određeno da će se odvijati šest mjeseci, do 15. svibnja 2024. godine, a sada su, prije roka, dovršeni. U drugoj fazi radova bio je zatvoren sjeverni kolnik, a po južnom kolniku bio je uspostavljen dvosmjerni promet, s po dva prometna traka u svakom smjeru.

Vijadukt Sava-Odra | foto: Grad Zagreb

Na ulazu, odnosno izlasku iz Zagreba, ovisno o tome u kojem se smjeru putuje, niz godina stajao je vijadukt u prilično lošem stanju. Vijadukt Sava-Odra koji je vodio iznad odteretnog kanala Sava-Odra godinama je propadao i bio je ograđen te su na vijaduktu bili očiti znakovi oštećenja i općenito nezadovoljavajućeg stanja vijadukta. U studenom prošle godine krenulo se u obnovu te su radovi dovršeni, čak mjesec dana prije planiranog.

Izdvojeni članak

Rasterećenje prometa u Zagrebu – nakon produženja Branimirove, za 14 milijuna eura produžuje se Kolakova

Za milijun eura zamijenjeno 14 dotrajalih naprava

Na Jadranskoj aveniji, kod prijelaza oteretnog kanala za vikend je obnovljen i pušten u promet vijadukt. Prilikom obnove, zamijenjeno je 14 starih i dotrajalih prijelaznih naprava novim, čeličnima, takozvanim ‘češalj prijelaznim napravama’, objavio je Grad Zagreb.

Radovi su bili vrijedni 1 milijun eura, a oko polovice iznosa osigurano je iz Fonda solidarnosti EU, dok je preostali iznos bio iz državnog i gradskog proračuna. Radovi koji su trajali ukupno pet mjeseci završeni su prije roka.

Tomašević: ‘Dosad u mostove uloženo više desetaka milijuna eura’

– Sigurnost cestovne infrastrukture ključan je prioritet ove gradske uprave. Zbog toga smo do sada u mandatu uložili više desetaka milijuna eura u obnovu mostova, vijadukata i ostalih prometnih objekata, a istim tempom nastavljamo i dalje. Izuzetno je važno da su građani s obje strane Save povezani infrastrukturom koja je pouzdana i koja može izdržati zahtjeve modernog velegrada, o završetku radova na vijaduktu oglasio se gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

U okviru radova na vijaduktu, osim što su se mijenjale dotrajale prijelazne naprave, potpuno je saniran i kolnik istočnog vijadukta. Ondje je podružnica Zagrebačkog holdinga Zagrebačke ceste zamijenila asfalt u duljini od 500 metara, pri čemu su izvedene horizontalne oznake.

Početkom godine, Hrvatske autoceste objavile su natječaj za izvedbu dokumentacije za novi most Krk. Nova prometna trasa obuhvaćat će i jedan tunel te vijadukt, a kako će izgledati konstrukcija pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap