Pretraga

Bankrot druge najveće kineske građevinske kompanije je početak domino efekta

A- A+

Evergrande Group ili Evergrande Real Estate Group je drugi najveći proizvođač i prodavač nekretnina u Kini. Postali su jedni od najvećih kineskih firmi posuđivanjem više od 300 milijardi američkih dolara, a do ovog četvrtka moraju otplatiti 84 milijuna dolara obveznica. Firma je počela otplaćivati investitorima, ali ne novcima, nego nekretninama jer novaca nemaju.

Grad duhova | Screenshot/Youtube

Firma Evergrande je osnovana 1996. godine u kineskom gradu Guangzhou, osnovao ju je Xu Jiayin. U listopadu 2009. godine kompanija ulazi na burzu i prikuplja 722 milijuna dolara u kupljenim dionicama. Godinu dana poslije, kupuju nogometni klub Guangzhou kojem dodaju u ime svoj naziv firme i 2013. godine osvajaju azijsku Ligu prvaka.

Osnivač firme, Xu Jiayin, postaje osma najbogatija osoba u Kini već 2016. godine, a procjenjuje mu se vrijednost od 4,9 milijardi američkih dolara. Godinu dana poslije, dionice firme, profiti i prihod strmovito rastu te se Xu Jiayin penje još više na ljestvici najbogatijih. U 2019. se procjenjuje da je ‘težak’ preko 30 milijardi dolara i postaje treća najbogatija osoba u Kini. No, iza kulisa su se očito stvari odvijale drugačije jer je ove godine firma pred bankrotom.

Evergrande Real Estate trenutno posjeduje preko 1.300 projekata u više od 280 gradova u Kini. No, kompanija se proširila kroz godine i ima sestrinske firme koje se ne bave izgradnjom i prodajom nekretnina. Bave se upravljanjem imovinom, proizvodnjom električnih automobila, proizvodnjom hrane i pića, i kao što smo naveli vode nogometni klub.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Pogledajte kako izgleda sinkronizirano rušenje 15 nebodera

Sve je krenulo nizbrdo kada je kineska vlast u Pekingu donijela odluku o novim pravilima o dugovanjima firmi iz građevinskog sektora. Novi zakoni su pritisnuli Evergrande da nude svoje nekretnine na velikim popustima kako bi osigurali dotok novaca i nastavili rad i osigurali nove projekte. Sad, novih projekata više nema, a nema ni novaca kako bi se isplatili investitori koji su uložili u projekte koji bi se trebali dovršavati, a stagniraju. Ove su godine vrijednosti dionica Evergrandea pale za 85 posto.

Najveći je problem što je puno ljudi kupilo stanove i ostale nekretnine od Evergrandea prije početka gradnje, i svi građani koji su dali pologe za stanove potencijalno gube tu ušteđevinu za koju su vrijedno radili. Nije rijetki prizor iz kineskih ‘gradova duhova’ gdje stoje ogromni kompleksi u kojima su deseci zgrada koje su nedovršene. Projekti su bili pri kraju no zafalilo je kapitala i obustavila se izgradnja cijelih kvartova.

Izdvojeni članak

TOP 15 firmi u izgradnji i prodaji nekretnina u 2020. godine, skoro sve dolaze iz istog grada

Drugi problem su ostale firme koje surađuju s Evergrandeom. Firme koje se bave dizajnom, izvršavanjem radova i proizvodnjom materijala su svi pod rizikom velikih gubitaka koje bi ih također mogle stjerati u stečaj. Ipak Evergrande ne radi na malim projektima, već na više milijunskim projektima o kojima ovise godišnji prihodi ostalih, manjih firmi s kojima surađuju. Treći najveći problem se javlja kao utjecaj na cijelu kinesku ekonomiju.

– Financijski kolaps Evergrandea će biti dalekosežan. Firma navodno duguje novce oko 171 kineskoj banci i 121 financijskoj firmi, izjavio je Mattie Bekink iz EIU-a za BBC.

Ako Evergrande kolapsira, banke će biti u velikim deficitima i više neće moći izdavati kredite većih iznosa. Što znači da manje firme koje se probijaju prema vrhu neće moći posuditi novac od banaka kako bi ih pogurao u njihovom cilju. Automatski kao domino efekt jedna stvar ruši sljedeću i vodi ka kolapsu kineske ekonomije i drugih sektora.

Izdvojeni članak

Najnaprednija središta i kampusi tech kompanija: kakav je Rimčev kampus u usporedbi s njima

Jedino što je trenutno preostalo je vidjeti koliko će se kineska vlast umiješati u cijelu situaciju i hoće li pomoći otplatiti dugove Evergrandeu, ili će ih pustiti da budu primjer ostalima kako se ne posluje, s rizikom da ih to same uništi.

Ovog je ponedjeljka počela padati vrijednost dionica na Wall Streetu, iako su ove godine doživjele vrhunac. Razlog je upravo strah od utjecaja potecijalnog kolapsa Evergrandea i udara koji će to zadati kineskoj ekonomiji.

Bankrot druge najveće kineske građevinske kompanije je početak domino efekta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap