Pretraga

TOP 15 firmi u izgradnji i prodaji nekretnina u 2020. godine, skoro sve dolaze iz istog grada

A- A+

Iako je u 2020. godini sve stalo na par mjeseci, neke su firme i dalje uspjele izvući deblji kraj i imati zavidan ukupan godišnji prihod preko 200 milijuna kuna. Naravno, preko pola kompanija s liste ima negativan postotak u promjenama između 2019. i 2020. godine, što ćemo pripisati pandemiji i lockdownu. Za vas smo izdvojili top 15 firmi po ukupnom prihodu u izgradnji i prodaji nekretnina 2020. godine.

Zagreb | Pixabay

Nakon listi top kompanija u građevinarstvu, u instalacijama i montažama te u proizvodnji građevinskog materijala, slijedi nam lista top 15 firmi po izgradnji i prodaji nekretnina. U nekretnine svrstavamo stambene i poslovne prostore. Po nazivima firmi s popisa se vidi da se radi i o shopping centrima. Također, šest firmi s popisa se vodi kao da nemaju niti jednu zaposlenu osobu što se veoma razlikuje od prijašnjih top listi.

Većina ovih firmi su sestrinske firme nekih većih, bogatijih firmi. Zanimljivo je da samo tri firme od ukupno 15 imaju svoje web stranice u 2021. godini. Znači da imaju iza sebe neke veće firme, koje taj dio odrađuju umjesto njih. Osim toga, šest firmi s popisa ima 0 zaposlenih osoba, što je zaista čudno za firmu koja ima preko 200 milijuna kuna ukupnog godišnjeg prihoda.

Izdvojeni članak

Pogledajte popis 20 najuspješnijih građevinskih tvrtki u 2020. godini

Prva firma na popisu je Manta d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Kao što sam naveo, skoro niti jedna firma nema svoju web stranicu pa je teško saznati nekakve opće informacije o istima. Manta se navodi kao djelomični vlasnik City Center shopping centara na istoku i zapadu. Osim toga nema daljnjih informacija o kompaniji. Iz tablice vidimo da ima preko 200 milijuna kuna ukupnog godišnjeg prihoda s nula zaposlenih osoba. Manta je u 2020. poslovala sa -16,16 posto manjim prihodom nego prijašnju godinu.

Druga firma s liste je H-Abduco D.O.O. koja također nema svoju web stranicu. Prve informacije o firmi koje sam našao su još iz 2015. godine kada je Hypo Alpe-Adria bank priznala da je prelila 4 milijarde kuna na račun svoje kćeri kompanije H-Abduco. Telegram navodi kako je u 2015. godini Hypo banka dio svojih toksičnih kredita iz druge propale kompanije prebacila na H-Abduco, a godinu dana prije propaloj tvornici Geli iz Đakova je Abduco preuzeo većinu imovine. Abduco je u 2020. godini imao približno 200 milijuna kuna ukupnog godišnjeg prihoda s porastom od 26,7 posto u odnosu na 2019. godinu.

Izdvojeni članak

20 najuspješnijih firmi u proizvodnji građevinskog materijala, agregata i staklarstva: Dominacija ruralne Hrvatske nad urbanom

Treća firma s popisa je Europa – upravljanje nekretninama. Osnivači i članovi društva ove kompanije navodi se Kaufland Hrvatska. Firma zapošljava 306 osoba sa sjedištem u Zagrebu. Kompanija je imala ukupan prihod od otprilike 175 milijuna kuna u 2020. godini s porastom od 12,3 posto u odnosu na godinu prije. Prosječna plaća od 306 zaposlenih iznosi 7.564 kuna, što je za 9,49 posto veći iznos nego u 2019. godini.

Četvrta na ljestvici je Arena Center Zagreb čije ime samo govori o tome koju nekretninu imaju u vlasništvu. S otprilike 170 milijuna kuna prihoda i oni imaju nula zaposlenih osoba. Peta na listi je firma Sigma Domus koja također ima nula zaposlenih osoba i bilježi ukupan prihod od približno 120 milijuna kuna. Na stranicama od Sigme Domus navedeni su projekti na kojima kompanija radi. Završeni projekti su poslovno-stambene zgrade u Zagrebu i Zadru. U Zadru su izgradili tri objekta s ukupno 347 stanova te poslovnim prostorom od 500 metara kvadratnih. U Zagrebu imaju dva projekta, prvi na Zagrebačkoj cesti sadrži tri objekta s 390 stanova i 45 poslovnih prostora s 4.000 kvadrata uredskih prostora. Drugi završeni projekt u Zagrebu je u Selskoj ulici, objekti sadrže 300 stanova i 4.000 metara kvadratnih poslovnih prostora.

Izdvojeni članak

Top 15 građevinskih tvrtki u instalacijama i montažama (2020.) – pogledajte koji hrvatski grad dominira vrhom ljestvice

Šesta kompanija na listi, koja ima poprilično dostupne podatke i projekte kojima se bavi, je firma Državne nekretnine. Društvo upravlja stanovima i poslovnim prostorima od komercijalne vrijednosti, rezidencijalnim objektima i ostalim nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske koje su mu prenesene na upravljanje od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Kompanija je u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske i ima skupštinu koju zastupa ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Kompanija izdaje javne natječaje za poslovne prostore, posljednji većinom za Zagreb, no i ostale gradove. Natječaj za nekretnine možete pogledati ovdje. Državne nekretnine zapošljavaju 114 ljudi s prosječnom plaćom od 8.100 kuna, a ukupan godišnji prihod za 2020. im je 112 milijuna kuna.

Izdvojeni članak

FOTOGALERIJA i veliki vodič: 32 državne nekretnine se rentaju na 10 godina

Prije ovog popisa obradili smo TOP 20 građevinskih firmi po ukupnom prihodu, njih možete pogledati ovdje. Zatim, TOP 15 građevinskih firmi u instalacijama i montažama, detaljnije o listi pronaći ćete ovdje, a popis 20 najuspješnijih firmi u proizvodnji građevinskog materijala nalazi se ovdje.

Nadopuna teksta 1. rujan 2021.

U prvoj verziji teksta pisalo je  kako su  Državne nekretnine kompanija koja se bavi iznajmljivanjem i prodajom državnih zemljišta i prostora, što nije točan opis.

TOP 15 firmi u izgradnji i prodaji nekretnina u 2020. godine, skoro sve dolaze iz istog grada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap