Pretraga

20 najuspješnijih firmi u proizvodnji građevinskog materijala, agregata i staklarstva: Dominacija ruralne Hrvatske nad urbanom

A- A+

Na ljestvicama za najuspješnije građevinske firme i građevinske firme za instalacije i montaže, predvladavale su kompanije iz najvećih gradova države. Na ovoj ljestvici najuspješnijih građevinskih firmi za materijal, agregate i staklarstvo potpuno su dominirale kompanije iz ruralnih dijelova zemlje. Dalmacija, Zagorje, Slavonija i Istra domovi su vodećih kompanija po ukupnom prihodu iz 2020. godine.

betonska zgrada

Foto: Pexels

Ovom rang listom ćemo obići mjesta u Hrvatskoj koja nisu eksponirana koliko veliki gradovi poput Zagreba, Splita, Varaždina, Karlovca i Osijeka, u kojima djeluju kompanije na navedenim listama. Iako se ne radi o velikim gradovima, ukupan godišnji prihod je u rangu, ako ne i veći od kompanija koje dolaze iz urbanih sredina. Tekst o najuspješnijim građevinskim firmama u 2020. godini možete pogledati ovdje. A koje građevinske firme u Hrvatskoj su bile najuspješnije u području instalacija i montaže pogledajte ovdje.

Najuspješnije građevinske firme u proizvodnji materijala, agregata i stakla

Najviše se istiću prve dvije tvrtke na rang listi, Cemex Hrvatska i Vetropack Straža. Cemex je građevinska firma iz Meksika kojoj je središte za Hrvatsku Kaštel Sućurac. Specializirana je za proizvodnju betona. Neki trenutni projekti kojima se bave je rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split te nove gradske stube u Pločama. Cemex je najuspješnija firma u ovoj kategoriji za 2020. godinu s ukupnim prihodom od približno 850 milijuna kuna. Vetropack straža se bavi proizvodnjom stakla te zauzima drugo mjesto na listi s otprilike 813 milijuna kuna ukupnog godišnjeg prihoda. Ove dvije kompanije su daleko na prva dva mjesta jer je najveća razlika u prihodima na cijeloj listi upravo između drugoplasirane tvrtke Vetropack straže i trećeplasirane kompanije Nexe. Osim što su vodeće kompanije po prihodu, dvije su kompanije na listi s najviše zaposlenih osoba. Cemex broji 460 zaposlenih dok vodeći Vetropack ima 647 zaposlenih osoba. Za razliku od Cemexa koji dolazi iz Kaštel Sućurca, Vetropack dolazi iz sjeverne Hrvatske, iz Zagorja. Vetropeck je stacioniran u Humu na Sutli.

Izdvojeni članak

Pogledajte popis 20 najuspješnijih građevinskih tvrtki u 2020. godini

Spuštajući se sa drugog mjesta na treće za 170 milijuna kuna ukupnog prihoda, odlazimo do Našica. U Našicama se nalazi već spomenuti Nexe. Ova slavonska kompanija bavi se proizvodnjom cementa, betona, crijepa, agregata, betonskih elemenata, cigle i keramike. Ukupan godišnji prihod im je približno 640 milijuna kuna te su također pri vrhu zaposlenika, sa 357.

Izdvojeni članak

Top 15 građevinskih tvrtki u instalacijama i montažama (2020.) – pogledajte koji hrvatski grad dominira vrhom ljestvice

Sljedeća dva mjesta na rang listi moramo poći putem Istre. Četvrta kompanija dolazi iz mjesta Potpićan, a zove se Rockwool Adriatic. Ova danska kompanija bavi se proizvodnjom i distribucijom kamene vune te toplinske i zvučne izolacije. Petoplasirana kompanija nalazi se u Istri u mjestu Koromačno. Holcim je švicarska kompanija koja je pronašla svoju investiciju u Hrvatskoj i kako rezultati stoje, odlično im ide. Djeluju u preko sedamdeset zemalja diljem svijeta. Ukupan prihod u 2020. godini im je za otprilike 100 milijuna manji od Rockwoola, kojem je prihod bio oko 550 milijuna kuna. Holcim je i kompanija sa najvećom prosječnom neto plaćom na listi, u iznosu od 12.077 hrvatskih kuna.

Što se tiče instalacija i montaža, najuspješnije građevinske firme u tom aspektu možete vidjeti ovdje. A ako vas zanima uspjeh svih građevinskih firmi i kako se rangiraju po ukupnom prihodu, pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap