Pretraga

Davor Nađi iz Fokusa ima pet rješenja za smanjenje cijene stanova, spominje ukidanje poreza na kupnju nekretnina

A- A+

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna cijena kvadrata stana u Hrvatskoj je u dvije godine narasla za više od 30 posto, dok je u Zagrebu rasla gotovo 50 posto. S obzirom na to da je kupnja prve nekretnine danas vrlo teška, magistar ekonomije i predsjednik stranke Fokus, Davor Nađi, iznio je načine kako da se smanje cijene stanova.

Nađi je objasnio kako je prema podacima DZS-a prosječna cijena kvadrata stana u Hrvatskoj u drugom polugodištu 2022. godine bila 33,3% veća u odnosu na drugo polugodište 2020. godine. Dakle, stan koji je 2020. godine koštao 100.000 eura, od čega je 20.000 eura PDV, sada košta 133.300 eura, od čega 26.660 eura ide državi za PDV.

Ovaj magistar ekonomije navodi kako je prosječna cijena kvadrata stana rasla 49,27% u te dvije godine, čime je stan koji je u 2020. koštao 100.000 eura sada poskupio na 149.270 eura. I tu je naglasio da od toga skoro 30.000 eura ide državi na PDV.

Iz svega navedenog, Nađi je kazao da je očito kako je rast cijena stanova nadmašio stopu inflacije u zadnje dvije godine. Dodao je da je onima, koji su uložili prije dvije godine u kupnju stana, vrijednost očuvana. Zaključuje kako se radi o dobrostojećem dijelu populacije s obzirom na to da je u Zagrebu 60% transakcija odrađivano u gotovini.

Izdvojeni članak

Davor Nađi: ‘HDZ izmjenama Zakona o obnovi opet ljudima prodaje ‘mačka u vreći”

Nađi navodi i kako rast plaća nije pratio niti stopu inflacije, a kamoli stopu rasta cijene kvadrata što je produbilo problem onima koji tek planiraju kupnju prve nekretnine. Objašnjava da je to tako jer zbog inflacije ti ljudi imaju manju realnu plaću nego ranije, a cijene kvadrata stana su, kao što vidimo, daleko skuplje nego ranije. Ako tome nadodamo i rast kamatnih stopa na kredite, jasno je da je kupnja prva nekretnine danas znatno teže moguća nego prije dvije godine. Stoga predlaže načine da se smanje cijene stanova u pet točaka:

1. Smanjenje poreza na kupnju nekretnine (sjetimo se gore spomenutih 30.000 eura PDV-a)
2. Smanjenje regulacija i poreza prilikom gradnje nekretnina čime bi se povećala ponuda stanova
3. Smanjenje poreza i doprinosa na rad čime bi se podigla kupovna moć građana
4. Generalno smanjenje poreza i regulacija u gospodarstvu te uspostava stabilne, efikasne i pravedne pravne države čime bi se podigla konkurentnost gospodarstva i privukle investicije, a što bi podiglo produktivnost rada i ubrzalo rast plaća
5. Ukidanje subvencija za kupnju stanova

Napomena: Iznosi PDV-a se primjenjuju u slučaju kupnje novogradnje. Inače, postoji i porez na promet nekretninama (koji je uveden istovremeno s APN-om) koji se primjenjuje kod kupnje od fizičkih osoba.

Copy link
Powered by Social Snap