Pretraga

Država će vlasnicima stanova plaćati ‘stanarinu’ za primanje izbjeglica: Maksimalni iznosi do 3.600 kuna

A- A+

Trošak korištenja stambene jedinice u pojedinačnom smještaju podmirivat će se vlasniku jednom mjesečno, a obuhvaćat će najam prostora i režije. Tom procedurom će se pomoći i izbjeglicama brže naći krov nad glavom.

Zgrada

 

Vlada je u srijedu donijela Odluku o financiranju troškova stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju, po kojoj će država do najviše 3600 kuna mjesečno isplaćivati vlasnicima koji svoje nekretnine ustupe za smještaj izbjeglica. Vlada je na sjednici odlučila da će se troškovi plaćati temeljem ugovora o najmu s MUP-om (Ravnateljstvom civilne zaštite) koji će se sklapati na rok od šest mjeseci, s mogućnošću produženja najviše do godinu dana, prenosi Poslovni Dnevnik.

Izdvojeni članak

Izdvojili smo snimke užasnih uništenja građevina i infratrukture u Ukrajini

Trošak korištenja stambene jedinice u pojedinačnom smještaju podmirivat će se vlasniku jednom mjesečno, a obuhvaćat će najam prostora i režije. Za samca trošak će se podmirivati u iznosu od 50 kuna po danu, a za više osoba tako da će za prvog člana to biti 40 kuna, drugog člana 30, trećeg 20, a četvrtog i svakog sljedećeg člana po 10 kuna. Stambena jedinica treba imati minimalno 30 metara četvornih površine stambenog prostora za jednu osobu, odnosno za svaku sljedeću osobu iz kućanstva po pet metara četvornih.

Izdvojeni članak

[FOTO] Ovako izgleda najviši neboder u Ukrajini

Prostor mora imati kuhinju i kupaonicu sa sanitarnim čvorom, treba biti opremljen potrebnim namještajem i aparatima te imati svu potrebnu komunalnu infrastrukturu. Novac će se osigurati u državnom proračunu u glavi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na poziciji Ravnateljstva za robne zalihe, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako stanovnici u Ukrajini poliuretanskom pjenom štite povijesne kipove od vatre

Za provedbu ove odluke Vlada je zadužila MUP i ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Ravnateljstvo civilne zaštite donijet će uputu za njezinu provedbu. MUP će na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite objaviti javni poziv za ustupanje stambenih jedinica za pojedinačni smještaj na korištenje raseljenim osobama iz Ukrajine.

Copy link
Powered by Social Snap