Pretraga

Istražili smo lokacije: Pogledajte zemljišta koja je Zagreb u zamjenu za Maksimir dao Crkvi

A- A+

Krajem prošle godine Vlada je sa Zagrebačkom nadbiskupijom i Gradom Zagrebom sklopila sporazume kojima je napokon riješeno pitanje korištenja i vlasništva zemljišta Gradskog stadiona Maksimir. To je zemljište koje je bilo crkveno pripalo gradu tako da se ondje neometano može krenuti u rušenje i izgradnju novog stadiona. Zagrebačka nadbiskupija za ovo je njega dobila 50 tisuća kvadrata gradske zemlje za gradnju ili dogradnju svojih građevina u više naselja. U prijedlogu za izmjene i dopune ovog GUP-a nalazi se i sedam novih parcela crkvene namjene. Dodatna tri lokacije nalaze se pod GUP-om Sesveta koji se ne mijenja.

zemljišta dodijeljena Crkvi | Foto: Google Maps/Nina Šantek/prijedlog izmjena i dopuna GUP-a

U prosincu prošle godine Vlada je donijela odluke o sklapanju sporazuma sa Zagrebačkom nadbiskupijom, točnije Gradom Zagrebom. Sporazumi su bili namijenjeni kako bi se nakon puno godina napokon riješilo s Katoličkom crkvom dotad neriješeno pitanje korištenja i vlasništva zemljišta na području stadiona Maksimir.

Dogovor je obuhvaćao prijedlog zemljišta koja bi Crkva dobila u zamjenu za zemljište stadiona. Neke lokacije bile su sporne, a Crkva je na kraju, iz sporazuma je izašla bogatija za deset lokacija. Od ukupno deset, sedam lokacija nalazi se na području obuhvata zagrebačkog, a još tri sesvetskog GUP-a. Sedam na prostoru Zagreba već su zabilježene na kartografskom prikazu izmjena namjena u prijedlogu dopuna GUP-a. Redom smo pronašli o kojim je točno zemljištima riječ.

Dogovor Crkve, države i Zagreba

Država, nadbiskupija i Grad trebali su dogovorom ponuditi konačan dugo iščekivani odgovor za izgradnju novog zagrebačkog nogometnog stadiona. Postojale su brojne opcije, no na kraju je postignut dogovor da će se nakon predaje zemljišta postojećeg, nikad dovršenog i derutnog stadiona u vlasništvo grada ipak ondje sagraditi novi, velebni stadion, o čemu smo pisali.

Izdvojeni članak

Promjene u GUP-u: Najavljena izgradnja dva nova mosta na Savi

Naravno, 300 tisuća kvadrata na Maksimiru nije besplatno pa je kao znak ravnopravne razmjene Crkvi obećano 50 tisuća četvornih metara zemljišta na više lokacija u Zagrebu za gradnju novih crkava ili za proširenje trenutnih. Sporazume su potpisivali s jedne strane Vlada i Zagrebačka nadbiskupija, a s druge Vlada i Grad Zagreb.

Nova namjena

Prijedlog izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a koje su predstavljene u petak 28. lipnja te su od tad dostupne u sustavu za javnu raspravu, pokazuju gdje se točno ‘darovana’ zemljišta nalaze. Posljednji novi GUP za Zagreb donesen je 2007., a posljednje izmjene donesene su 2017. U ovom prijedlogu koji je korak prema izmjenama postojećeg GUP-a zemljišta s oznakom D8 naznačeno je i sedam zemljišta koje su po novom vjerske namjene ili su pak stara takva zemljišta dobila nove kvadrate.

Izdvojeni članak

Bauštelska reportaža: Zagrebački platoi simbol su drugog vremena, njihovo stanje to jasno odaje

Podsjetimo, nakon postignutog dogovora sa Crkvom, Grad joj je u zamjenu za zemljište na Maksimiru ustupio ukupno 10 zemljišta, od kojih je sedam u obuhvatu prijedloga novog GUP-a Grada Zagreba. Preostala tri zemljišta u Sesvetama su. U Zagrebu je riječ o zemljištima u Botincu, Svetoj Klari, Jakuševcu, Blatu, Kajzerici, Španskom te Trnjanskoj Savici. U nastavku pogledajte o kojim je D8 katastarskim česticama točno riječ.

7. Zemljište u Botincu

Zemljište u naselju Botinec smješteno je u sjevernozapadnom dijelu naselja. Na mjestu je gdje se susreću dvije ulice – točnije gdje Ulica Zlatarova zlata ulazi u Ulicu dr. Luje Naletilića. U neposrednoj je blizini i stajalište javnog prijevoza, a u priličnoj blizini zemljišta u naselju smještena je crkva Sv. Stjepana.

zemljište, naselje Botinec | kartografski prikaz, Korištenje i namjena prostora, prijedlog izmjena i dopuna GUP-a

6. Zemljište u Svetoj Klari

Zemljište u Svetoj Klari nalazi se na Mrkšinoj ulici, uz groblje i postojeći crkveni objekt. Mrkšina ulica, na kojoj je parcela smještena nastavlja se do za naselje poznate Svetoklarske, ali nije u najviše naseljenom dijelu naselja.

zemljište, naselje Sveta Klara | kartografski prikaz, Korištenje i namjena prostora, prijedlog izmjena i dopuna GUP-a

5. Zemljište u Blatu

Zemljište u Blatu smješteno je uz parcelu namjene zelene površine i dvije površine za koje se predviđa društvena i javna namjena – i to predškolske i školske. S jedne strane zemljišta proteže se Holjakova, a s druge Rastočka ulica. Rastočka ulica trebala bi se nastavljati oko četiri parcele koje će dobiti novu namjenu.

zemljište, naselje Blato | kartografski prikaz, Korištenje i namjena prostora, prijedlog izmjena i dopuna GUP-a

4. Zemljište u Jakuševcu

Zemljište u Jakuševcu na Tišinskoj je ulici, a vrlo blizu smješteni su prostor i dva igrališta NK Sava-Jakuševec. Tu je crkveno zemljište prilično prostrano, no jako je blizu i Reciklažno dvorište. U naselju nema crkvenog objekta, sve do Dugava.

zemljište, naselje Jakuševec | kartografski prikaz, Korištenje i namjena prostora, prijedlog izmjena i dopuna GUP-a

3. Zemljište na Kajzerici

Zemljište u naselju Kajzerica, nalazi se uz Ulicu Željka Dolinara i Ulicu Radoslava Cimermana. Blizu kreću i paviljoni Zagrebačkog velesajma, a istočno je na susjednoj parceli Osnovna škola Kajzerica. Oko nove parcele vjerske namjene bit će zelena površina i zemljište gospodarske (poslovne) namjene.

zemljište, naselje Kajzerica | kartografski prikaz, Korištenje i namjena prostora, prijedlog izmjena i dopuna GUP-a

2. Zemljište u Španskom

Zemljište u zagrebačkom naselju Špansko je s dvije strane uz Ulicu Antona Šoljana. Bude li ondje izgrađena crkva, bit će smještena između stambenih zgrada i uz dječje igralište. U pitanju je zapadni dio Španskog, vrlo blizu Jankomiru.

zemljište, naselje Špansko | kartografski prikaz, Korištenje i namjena prostora, prijedlog izmjena i dopuna GUP-a

1. Zemljište na Trnjanskoj Savici

Zemljište na Trnjanskoj Savici možda je najpoznatije i najkontroverznije jer se u tom naselju gradnja crkve već najavljivala 2016., no na drugoj lokaciji. Crkva je na Savici u Bandićevoj eri prvo trebala niknuti u parku, uz stambene zgrade kojima je park dašak zelenila. Građani to nisu dopustili pa su u nekoliko navrata prosvjedovali.

Prvo su spriječili izgradnju crkve na toj površini, ali se onda za isti park predvidjela gradnja sportskog igrališta. Savičani su iznova ustali pa su spriječili provođenje i tog plana u djelo. S građanima je prosvjedovao i trenutni zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, a sada je gradnja crkve ipak realnost za Trnjansku Savicu. Doduše, na manjoj površini i s druge strane ulice Prisavlje, uz zagrebačke vrtove. Za ostatak zelene površine oko parcele D8 predviđena je sportsko rekreacijska namjena s gradnjom (R1).

zemljište, naselje Trnjanska Savica | kartografski prikaz, Korištenje i namjena prostora, prijedlog izmjena i dopuna GUP-a

O ostalim važnim izmjenama koje su predstavljene u novom prijedlogu za dopune GUP-a pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap