Pretraga

[FOTO] Na spomen zgradu u Sarajevu, EU postavila prozore koji izgledaju kao da su plastični

A- A+

U samom centru Sarajeva se nalazi poznata povijesna zgrada, Vječna vatra, čija je restauracija nedavno započela. Tako je nedavno došlo do opće pomutnje, kada su na zgradu postavljeni bijeli prozori koji iako nisu plastični, itekako podsjećaju na PVC stolariju.

U samom prizemlju ove impozantne zgrade, postavljeni su novi prozori, koji svojim izgledom šokiraju sve prolaznike. Iako se početno mislilo da su u pitanju PVC prozori, saznalo se da to ipak nije slučaj, mada to ne mijenja znatno situaciju. Još uvijek nije poznato tko je dao ideju i odobrio postavljanje novih prozora, piše Klix.ba.

Od ranije je poznato da je Gradska uprava samo prizemlje zgrade dala u zakup Delegaciji Europske unije u BiH, koja će za to mjesečno izdvajati oko pola milijuna eura (1 KM), a s ciljem otvaranja informativnog centra Europske unije. Također su se još u vrijeme bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake, obvezali da će uložiti 2,8 milijuna eura u preuređenje prizemlja.

Izdvojeni članak

[FOTO] Postavili prozore na tvrđavu Klis, oglasio se i načelnik: ‘Moja sramota…’

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, rekla je da Grad Sarajevo nije vlasnik zgrade i nije nadležan ni za rekonstrukciju ni za mijenjanje stolarije i prozora, niti da je mogao dati dozvolu ili suglasnost. Vlasnik zgrade, koja je inače nacionalni spomenik posvećen osloboditeljima i antifašistima koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu, je Federacija BiH.

O svemu se naknadno oglasila i Delegacija, koja je na svom Twitter profilu objavila kako će se nova ‘Europska kuća’ otvoriti na proljeće ove godine, a da prozori nisu PVC, već sveže obojano drvo. Kako su objasnili, kada bude dovršena obnova fasade, sami prozori neće odskakati od ostatka zgrade. Rekli su i da su planove odobrile nadležne vlasti na federalnoj i kantonalnoj razini, uz puno poštivanje jedinstvene kulturne baštine Sarajeva.

Podsjećamo, nedavno se i u Hrvatskoj dogodio sličan propust. U tijeku je milijunska obnova tvrđave Klis, prilikom koje su postavljeni drveni prozori na istu. O svemu se oglasio i tamošnji načelnik, koji je najavio da će prozori biti uklonjeni. Više o tome pročitajte ovdje.

Sarajevo zgrada Vječne vatre
Share via
Copy link
Powered by Social Snap