Pretraga

[Fotoesej] Cvjetno naselje – Najbolje od Zagreba u jednom kvartu

A- A+

U njegovim parkovima bake i djedovi motre svoju unučad dok se igraju, studenti se druže i pripremaju za život odraslih, a odrasli pijuckaju na terasama nakon posla. Prošetajte s nama jednim od najtraženijih i najugodnijih kvartova u Zagrebu. Saznajte zašto je Cvjetno naselje zaštićeno kulturno dobro i uživajte u fotografijama jedinstvenih nebodera i zelenih parkova i površina.

cvjetno_naselje-25

Park pored Boćarskog doma; foto: David Mandić | baustela.hr

Cvjetno naselje dio je gradske četvrti Trnje. Kvart idiličnog imena nalazi se na sjajnoj lokaciji. Omeđen je trima vrlo važnim gradskim prometnicama – Savskom cestom, Zagrebačkom/Slavonskom avenijom i Avenijom Većeslava Holjevca. Istočni susjed mu je Staro Trnje, zapadni Knežija, sjeverni Vrbik i južni Kajzerica. Ova pozicija čini Cvjetno jednim od poželjnijih zagrebačkih kvartova. Centar grada je stanarima udaljen svega par tramvajskih stanica, kao i Arena i ostatak Novog Zagreba, a brz pristup glavnoj zapadno-istočnoj aveniji spaja kvart s gradskim izlazima. Kad biste gledali plan grada, Cvjetno naselje nekako bi se nalazilo u samom središtu – ni preblizu, ni predaleko.

cvjetno_naselje-2

U naselju se nalazi i Vjesnikov neboder; foto: David Mandić | baustela.hr

Nekad žbunje, danas cvijeće

Sava je danas potpuno obuzdana visokim nasipima s obje strane, ali tako nije bilo uvijek. Sjetimo se samo razorne poplave 1964. nakon koje su nasipi podignuti. No, još puno prije poplave u blizini Save nije se ni gradilo. Jednostavno, bila je to predivlja rijeka, puna obraslih rukavaca sa žbunjem i jezercima koja bi često preplavila. Zagreb prije Drugog svjetskog rata nije ni postojao južno od željezničkog kolodvora.

cvjetno_naselje-12

Neboderi na Prisavlju; foto: David Mandić | baustela.hr

cvjetno_naselje-14

Jedan od nebodera na Prisavlju; foto: David Mandić | baustela.hr

Postojala su tek seoska naselja s kućicama bez građevnih dozvola, razbacana po livadama ispod i iznad Save. Iz takvih sela nastalo je Trnje, jedno od najvećih gradskih četvrti danas, i Novi Zagreb. Trnje je bilo nekakav prvi oblik zagrebačke industrijske zone u prvoj polovici 20. stoljeća. Radnički kvart s neplanskim kućama, bezimenim ulicama i tvornicama. No, za jedan, malo zapadniji, dio Trnja, arhitekt Vlado Antolić imao je viziju.

cvjetno_naselje-3

foto: David Mandić | baustela.hr

Iz vojnog poligona arhitekt Antolić stvorio je urbane vile

Prije Drugog svjetskog rata vojnici su iz vojarne na Črnomercu stupali Selskom cestom sve do Save. Ondje bi koristili savsku šikaru i blato za svoje vježbe. Jedan od takvih “poligona” bio je i prostor sadašnjeg Cvjetnog naselja. Tek 1939. arhitekt Vlado Antolić napravio je nacrte za prvo plansko, pravokutno naselje u blizini Save. Urbanistički plan sastojao se od pravocrtnih, paralelnih ulica. Ondje su se sve do polovice 60-ih gradile urbane obiteljske kuće, od kojih neke i danas možete pronaći u Cvjetnom naselju. Antolić je u kvartu dobio i svoju aleju.

cvjetno_naselje-32

Aleja Vlade Antolića; foto: David Mandić | baustela.hr

Zbog ovih kuća Cvjetno naselje ima nešto što drugi kvartovi nemaju. Ono je zakonom zaštićeno kulturno dobro. Naime, 2004. Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu kulturne baštine proglasili su Cvjetno naselje povijesnom cjelinom grada Zagreba. Ipak, u posljednjih trideset godina izgled dijela kvarta koji je kulturno dobro nije više takav kakvim ga je Antolić zamišljao. Neke izvorne kuće su preživjele, ali većina ih je prerađena u obične obiteljske kuće s nadstrešnicama ili urbane vile modernističkog i minimalističkog stila.

cvjetno_naselje-32

Obiteljske kuće u Cvjetnom naselju; foto: David Mandić | baustela.hr

Najbolje od Zagreba skupljeno u jednom

Unatoč preradama izvornih kuća i silnim stambenim zgradama i neboderima koji su izgrađeni 70-ih godina, Cvjetno naselje je idilično mjesto za gradski život. Blizu je prenapućenoj gradskoj jezgri, a opet je spokojno i preplavljeno zelenilom. Spomenuti neboderi danas su neizostavan simbol kvarta i pružaju nevjerojatan pogled sa svojih 70 metara visine. U kvartu je i nedavno obnovljeni studentski dom pa je tako jedina buka koja može omesti vaš noćni san veselje teturajućih studenata ili obližnji koncert.

cvjetno_naselje-27

Caffe bar “Vrtuljak”; foto: David Mandić | baustela.hr

cvjetno_naselje-26

Kućica za djecu; foto: David Mandić | baustela.hr

Osim kafića, manjih dućana i par vrhunskih restorana i pečenjara, u Cvjetnom naselju nalazi se i Boćarski dom gdje se znaju održavati koncerti i gdje možete otići na kuglanje. Nešto dalje roditelji pijuckaju kavu i pivo u sklopu kultnog kafića na otvorenom, “Vrtuljka”, dok im se malci igraju na najvećem igralištu u Zagrebu. Pod nasipom se gotovo uvijek čuje urlik djece koja već generacijama provode sunčane dane na šarenim toboganima, u “potopljenim” avionima i gusarskim brodovima, penjalicama, trampolinima i pješčanicima.

cvjetno_naselje-31

Pomoćno igralište NK Zagreba s neboderima na Veslačkoj u pozadini; foto: David Mandić | baustela.hr

Rekreacija, noćni život, posao – za svakog po nešto

Dobar dio sjevernog zagrebačkog nasipa nalazi se u Cvjetnom naselju. On je omiljeno mjesto kvartovskih džogera i šetača pasa. Ondje ljeti džogiranja zna omesti i miris pečenog mesa s obližnjih roštilja i klupa u podnožju nasipa. Nedaleko se nalazi i kultni noćni klub Močvara koji nudi mnoštvo koncerata i zabava alternativnoj omladini (u normalnim vremenima). S nasipa se pogled pruža na antene i tanjure HRT-ovog kompleksa koji se također nalazi na kvartu, a pored njega je i moderna poslovna zgrada City Plaza Zagreb (poznatija kao “Hypo centar”).

cvjetno_naselje-30

Oko nasipa nalazi se mnogo zelene površine; foto: David Mandić | baustela.hr

cvjetno_naselje-29

Mjesto za roštilj ispod nasipa; foto: David Mandić | baustela.hr

Cvjetno je naselje poznato i po autoškolama. Jedan od najvećih poligona gdje mladi vozači uče voziti aute i motore nalazi se na parkingu između nebodera i Kockice. Sasvim slučajno poligon se našao tamo, ali svaki od mladih vozača ili onih koji trenutno uče voziti potvrdit će da im kamen padne sa srca čim skrenu u ulicu Prisavlje s nagužvane Savske ili užurbane Slavonske i osjete mir Cvjetnog naselja dok prolaze pored drvoreda i pomoćnog igrališta NK Zagreba.

cvjetno_naselje-6

Studentski dom u Cvjetnom naselju; foto: David Mandić | baustela.hr

cvjetno_naselje-4

Šipka za trešenje tepiha; foto: David Mandić | baustela.hr

Kockica – “Zgrada ministarstava”

Osim Antolićevih urbanih vila, još je jedna zgrada zaštićena kao kulturno dobro Zagreba, odnosno Cvjetnog naselja, a to je impozantna “Kockica”. Ime je dobila po svom obliku, a svojom, nedavno obnovljenom, stakleno-betonskom fasadom vlada vizurom oko Save, makar su odmah pored nje četiri najviša stambena nebodera.

cvjetno_naselje-16

Odraz oblaka u staklu “Kockice”; foto: David Mandić | baustela.hr

Njezinu gradnju omela je velika poplava 1964., ali je do 1968. završena. Bila je najvažnija zgrada u državi. Tamo se nalazilo sjedište centralnih komiteta Saveza komunista i Saveza omladine, kao i Glavni odbor Socijalističkog saveza. Sve bitne odluke donosile su se unutar njenih zidova i stakala i sve medijske oči bile su uprte u nju.

cvjetno_naselje-18

Fasada na “Kockici” nedavno je obnovljena; foto: David Mandić | baustela.hr

Kockica je djelo poznatog arhitekta Ive Vitića koji ju je projektirao po uzoru na prepoznatljivu zgradu UN-a u New Yorku. Njezin minimalistički dizajn i dominacija nad tadašnjom pustoši oko Save priličili su bitnoj funkciji. Interijer Kockice uređivali su najpoznatiji umjetnici tog vremena – od mozaika Ede Murtića i Zlatka Price do tapiserije Jagode Buić i Stevana Luketića. Danas se u njoj nalazi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstvo turizma.

cvjetno_naselje-23

Park pored Boćarskog doma; foto: David Mandić | baustela.hr

cvjetno_naselje-9

Pogled prema Zagrepčanki s Cvjetne ceste; foto: David Mandić | baustela.hr

Cvjetno naselje zaista spaja sve što Zagreb čini gradom poželjnim za život, kao što spaja i ljude svih starosnih skupina. U njegovim parkovima bake i djedovi motre svoju unučad dok se igraju, studenti se druže i pripremaju za život odraslih, a odrasli pijuckaju na terasama nakon posla i svojim susjedima i prijateljima pričaju o svemu što ih muči. Navečer će studenti otići u provod do Močvare ili bilokojeg drugog mjesta za izlazak jer im je sve nadohvat ruke, a njihovi susjedi krenut će u laganu šetnju sa psom ili džogiranje nasipom do Jaruna. Uz sve navedeno, nije ni čudo što su nekretnine Cvjetnog naselja među najtraženijim u Zagrebu.

Pogledajte fotogaleriju

 

 

Copy link
Powered by Social Snap