Pretraga

Konferencija o infrastrukturi prostornih podataka: Digitalizacija je promijenila sve

A- A+

Državna geodetska uprava danas (28. svibnja) održava konferenciju pod nazivom Dani infrastruktura prostornih podataka, 14. NIPP i INSPIRE DAN. Konferencija se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a očekuje više od 150 sudionika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Neke od glavnih tema biti će digitalizacija prostornih podataka u različitim sektorima, kao i potreba za suradnjom akademske i gospodarske zajednice s ciljem uspostavljanje efikasne podatkovne infrastrukture.

digitalizacija

digitalizacija | foto: Freepik

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održava se konferenciju pod nazivom Dani infrastruktura prostornih podataka, 14. NIPP i INSPIRE DAN. Riječ je o centralnom događanju za sve dionike koji su u Hrvatskoj i susjednim zemljama uključeni u procese mapiranja prostornih podataka.

Na svečanom otvorenju o važnosti Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP)  govorit će potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, a okupljenima će se uvodno obratiti i Antonio Šustić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave.

Izdvojeni članak

Potreban veći broj ovlaštenih inženjera geodezije za Program katastarskih izmjena

Organizator je Državna geodetska uprava iz koje ističu kako su prostorni podaci, koji su stoljećima interpretirani na analognim kartama, danas doživljavaju revoluciju zahvaljujući razvoju informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

‘Nacionalna infrastruktura prostornih podataka (NIPP) omogućava državnim tijelima, gospodarstvu, neprofitnim organizacijama, akademskoj zajednici i građanima jednostavan pristup pregledu i korištenju prostornih podataka. Podaci koje stvaraju javna tijela dostupni su na Geoportalu NIPP-a, a korisnici mogu na njemu pronaći željene podatke, dobiti informacije o njima, pregledati ih i preuzeti putem servisa’, poručuju iz Zavoda.

Na konferenciji se očekuje više od 150 sudionika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, među kojima su predstavnici Vijeća NIPP-a, predstavnici nadležnih ministarstava, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnici trgovačkih društava u vlasništvu RH te predstavnici akademske zajednice.

Doznajte ovdje sve o VOLUM3 – Digitalnoj platformi koja prati cijeli životni ciklus građevine.

Copy link
Powered by Social Snap