Pretraga

Kuća drugačijeg oblika: Biste li živjeli u ovakvom domu?

A- A+

Arhitektonski studio DéDal Architectes je u Belgiji dizajnirao ovu zanimljivu kuću kako bi ‘razbio’ njezino tradicionalno okruženje. Ono što je specifično za ovu kuću jest to što nema pravilan oblik, već dolazi s kosim krovom i zanimljivo postavljenim kutovima.

DéDal Architectes kuća u Belgiji, foto: Instagram

Kuća se nalazi u Nethenu, koji je smješten istočno od Bruxellesa. U pitanju je dom stvoren za obitelj, na kutnoj parceli između sela i obližnje šume. Upravo je to utjecalo na sam dizajn i organizaciju doma, za koji su sami arhitekti rekli da se ‘zatvara’, odnosno ‘proširuje’, ovisno o orijentaciji i pogledima, piše Dezeen.

– I posebna konfiguracija mjesta i periurbani stilski kontekst stanovanja iz 1960-ih doveli su nas do pitanja značenja integrirane arhitekture. Između oponašanja, reference i rupture, ovaj projekt predlaže da se iskoriste ograničenja, ali i potencijal okoliša. Arhitektonski odgovor želi biti i usidren u svom fizičkom i kulturnom okruženju, ali i posebno u rascjepu s njima, objasnili su iz studija.

Izdvojeni članak

Ova kuća za odmor u Baranji je iskustvo koje morate doživjeti: Savršen spoj starog i novog

Kuća je podijeljena na dva kata i na tri dijela, planirana oko stambenog prostora dvostruke visine u središtu koji se nalazi ispod strmo nagnutog dijela krova. S pogledom na ostakljeni balkon na katu iznad, središnji prostor je okružen kuhinjom-blagovaonom i radnom sobom u prizemlju te glavnom spavaćom sobom i dvije manje spavaće sobe na prvom katu.

– Tripartitna kompozicija kuće organizira cijeli program oko jezgre cirkulacije i praznine, naglašavajući vizualne veze između dnevnog i noćnog prostora, rekli su arhitekti.

Umjesto da donje prostore odvajaju zidovima, oni su razgraničeni svojim različitim visinama i kontrastnim završnim obradama materijala, kao što su drveni stropovi u radnoj sobi i tamnozeleni ormari i pultovi u kuhinji.

– Unatoč prividnoj otvorenosti plana, svaki prostor je definiran i ima svoj identitet osiguran varijacijama u visinama, pogledima i materijalima, rekli su iz DéDal Architectesa.

Mnogi studiji koji rade u Belgiji odgovaraju na belgijsku tipičnu domaću arhitekturu suvremenim interpretacijama. U Flandriji, Veld je kovačku radionicu obložio crnim metalom i spojio je s kućom iz 1950-ih, a Atelier Tom Vanhee dodao je par drvenih nadogradnji sa zabatima na seosku kuću od cigle.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @dedal_architectes

Copy link
Powered by Social Snap