Pretraga

Kupnja ili najam stana, što je isplativije? Analizirali smo cijene i došli do odgovora

A- A+

Što se danas više isplati, najam ili kupnja nekretnine? Kako bismo došli do odgovora, izračunali smo prosječne troškove kupnje nekretnine i usporedili ih s troškovima mjesečnog najma, a naša računica jasno je pokazala kako je najam dugoročno poprilično neisplativo rješenje. Saželi smo osnovne informacije na temelju kojih možete donijeti odluku je li kupnja nekretnine za vas.

Najam ili kupnja stana, što se više isplati? Prema našoj računici, kupnja kuće ili stana je isplativija čak i u vrijeme inflacije | Foto: Unsplash

Recimo da smo početkom 2022. godine odlučili kupiti svoju prvu nekretninu. Brz pregled podataka koje objavljuje Državni zavod za statistiku otkriva nam koliko bismo za to morali izdvojiti. Jedan kvadrat stana u Hrvatskoj smo tada mogli platiti prosječno 16.058 kuna ili 2.126 eura. U Zagrebu je prosječan kvadrat stana bio skuplji, a platili bismo ga 18.492 kune, odnosno 2.449 eura.

Uzmemo li, dakle, prosječnu cijenu kvadrata, stan u Zagrebu od 70 metara kvadratnih platili bismo 171.430 eura. U tu svrhu bismo trebali dići stambeni kredit kojeg će nam banka odobriti po prosječnoj kamatnoj stopi, koja je početkom godine iznosila 2,57 %. To bi značilo da će naša mjesečna rata kredita, uz rok otplate od 30 godina, barem prvih nekoliko godina, iznositi 683 eura ili otprilike 5.200 kuna.

Koliko trebate izdvojiti za najam stana u Zagrebu?

Kako bismo odredili isplati li se više kupnja stana ili najam, idući korak bio nam je pretražili popularne oglasnike za prodaju i najam stanova. Prema trenutnoj ponudi, stan od 70 kvadrata u najmu biste mjesečno plaćali, u prosjeku, između 600 i 700 eura. Naravno, moguće je pronaći stanove iste veličine od 450 eura mjesečne stanarine, no njih je daleko manje u ponudi. Ovisno o opremljenosti i lokaciji stana, cijena mjesečnog najma penje se i do 1.200 eura.

otp banka

Najam stana dugoročno bi nas koštao više nego da smo isti stan kupili uz pomoć stambenog kredita | Foto: Pexels

Dvoumimo li se i dalje između najma ili kupnje stana iste kvadrature, odgovor je jasan. Naš iznos mjesečne rate kredita, da smo ga dignuli početkom godine, bio bi tek nešto veći od cijene mjesečnog najma. Kamatne stope koje banke nude u ovom trenutku nešto su veće nego s početka godine, što znači da je kupnja nekretnine isprva nešto skuplja investicija. No, na duge staze, najam će nas koštati daleko više.

Iznajmimo li stan u Zagrebu kojeg plaćamo, primjerice, 500 eura mjesečno, uz pretpostavku da se ta cijena neće mijenjati idućih 30 godina (što je gotovo pa nemoguće), u tom ćemo periodu za njega morati izdvojiti čak 180.000 eura. U istom periodu, dakle, mogli smo postati vlasnici onog stana od 70 kvadrata i uštedjeti više od 8.000 eura. Ulaganje u nekretninu možemo gledati i kao dugoročnu investiciju čija će vrijednost u budućnosti rasti, dok plaćanjem najamnine na svoj novac možemo zaboraviti.

Vodič kroz kupnju nekretnine

Proces kupnje nekretnine za većinu ljudi uključuje i podizanje stambenog kredita u banci. Pri tome možete odabrati subvencionirani ili uobičajeni stambeni kredit u eurima. Koja će opcija biti bolja za vas, ovisi o puno faktora, no važno se dobro informirati o svakom. Kako biste izbjegli nepotreban stres, prije nego što se upustite u avanturu kupnje vlastite nekretnine, informirajte se i o svim radnjama koje ćete morati poduzeti.

Na portalu Evomedoma kojeg je kreirala OTP banka d.d. pronaći ćete koristan vodič koji vas vodi korak po korak od prvog posjeta banci do zaključivanja procesa podizanja kredita. Osim što se tamo možete informirati o kreditima, možete pročitati i savjete za kupnju stana ili kuće, kao i uređenje svoje nekretnine. Vodič pronađite ovdje, a mi smo izdvojili neke ključne pred-korake na koje biste trebali obratiti pozornost prije prvog odlaska u banku.

otp banka

Ulaganje u nekretninu je investicija, dok na novac izdvojen za najam stana možemo zaboraviti | Foto: Pexels

Prije kupnje, morate obaviti nekoliko predradnji

Prije svega, morate znati kolika je vaša kreditna sposobnost. Ovo će ovisiti o vašem statusu zaposlenosti, visini redovnih primanja, postojanju prethodnih zaduženja i slično. Nakon što banka procijeni vašu kreditnu sposobnost na vaš zahtjev, odredit će najveći iznos kredita koji vam može biti odobren. Vi, potom, možete krenuti u potragu za nekretninom u tom iznosu.

Nakon što pronađete svoj budući dom i odlučite podići kredit, banci ćete morati predati određene dokumente. Prije svega, morat ćete imati potpisan predugovor o kupoprodaji. Predugovor potpisujete vi i prodavatelj. On vas ne obvezuje na kupnju, kao što mnogi misle. Njime zapravo definirate uvjete pod kojima će se kupnja održati, kao i do kojih će sankcija doći ako vi ili prodavač odustanete od kupoprodaje. U prvom redu, što će biti s kaparom koju ste platili.

Prije potpisivanja predugovora trebali biste se uvjeriti i da vaša željena nekretnina ima svu potrebnu dokumentaciju – izvadak iz zemljišne knjige, etažni elaborat i slično. S predugovorom i vlasničkim listom, potom, odlazite u banku i predajete zahtjev za stambenim kreditom. I to je to, sada ste na putu da postanete vlasnik svoje prve nekretnine! Do okončavanja posla čeka vas još posla, a sve korake koje ćete morati napraviti pronađite u vodiču portala Evomedoma.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala bauštela.hr i OTP banke d.d.

Copy link
Powered by Social Snap