Pretraga

Mladi u Dubrovniku nemaju ni za najam nekretnine: ‘Nisam našla nijedan stan ispod 600 eura mjesečno’

A- A+

Mladi u Dubrovniku, ako nisu rođeni tamo mogu studirati jedino zahvaljujući studentskom domu. U razgovoru sa studentima doznali smo da mnogi ne vjeruju da će nakon diplome pronaći nekretninu ni u najmu, a kamoli jednu kupiti. Iako se puno gradi, čini se da je sve namijenjeno turizmu.

Kada pomislite na Dubrovnik, vjerojatno su vam prve asocijacije fascinantna povijest i prekrasna, arhitektonska kulturna baština starog grada. Zaštićena UNESCO-om, ostavlja bez daha svakog posjetitelja, neovisno želi li šetati zidinama i Stradunom kako bi osjetio duh Dubrovačke republike ili samo pogledao gdje su se snimale ‘Igre prijestolja’.

No, Dubrovnik je puno više od starog grada. U njemu možete naći i obilje novije arhitekture. U to smo se uvjerili kada smo posjetili marinu u Lapadu. Nekadašnje drvene gredice, sada su zamijenjene betonskim šetnicama oko kojih su se smjestili prekrasni brodovi. Samo rješenje je jednostavno, decentno, ali učinkovito s pokrovom za zaštitu od kiše ili jakog sunca. Lijepa lokacija za zagledati se u more.

Preko puta Lapada, puca pogled i na Gruž sa svojim raznolikim stambenim zgradama. Od manjih višekatnica do brutalističkih nebodera. To je sjajan pokazatelj da Dubrovnik, iako čuva svoju tipičnu arhitekturu iz doba Republike, u svom širem položaju počiva kao pravi urbani grad na jadranskoj obali. S raznim stilovima koji k tome imaju svoje estetske pluseve i minuse.

Izdvojeni članak

Potresi u Dubrovniku su strašni u uskim ulicama, ali straha nema zbog jednog graditeljskog trika

Nekretnina ima, samo nema novaca

Šarolikost i brojnost građevina u Dubrovniku, pokazuje i da u Dubrovniku ne nedostaje nekretnina i kuća za kupnju ili najam. No, kao što smo čuli u razgovoru s brojnim stanovnicima ovog grada, nekretnine su skupe i većinom namijenjene turistima, a ne ljudima koji bi možda ovdje htjeli živjeti i izgraditi svoj život.

Cijene nekretnina se svako malo mijenjaju, ali dovoljno je prolistati svako malo cijene i vidjeti da su cijene kupnje preskupe za brojne džepove. Čak ni situacija s najmom nije ništa bolja. Nepristupačne cijene za većinu ljudi u Hrvatskoj, posebno pogađaju mlade koji maštaju odseliti se od svojih roditelja.

Izdvojeni članak

Modernizacija plaža u Dubrovniku, novi tuševi i kabine, liftovi za invalide

Turisti imaju prednost: Mladima je jedina opcija studentski dom

Taj problem za mlade djeluje još dramatičnije kada se sjetite da Dubrovnik također ima i svoje sveučilište. Kao što su pisali naši kolege sa sestrinskog portala srednja.hr, studentski dom u Dubrovniku, najskuplji u cijeloj Hrvatskoj. Ali i takav je najjeftinija opcija studentima izvan grada.

Ravnatelj dubrovačkog Studentskog centra, ujedno i predsjednik Gradske skupštine Grada Dubrovnika, Marko Potrebica, rekao je našim kolegama da bez tog doma studenti ne bi imali gdje biti. Stoga je otvaranje ovog doma 2020. godine bilo iznimno važno za visoko obrazovanje u tom gradu. U školskoj godini 2023./24., pružili su smještaj za 400 studenata, a maksimalni kapacitet im je 503 ležaja.

Kada smo posjetili Dubrovnik u ožujku ove godine, još nije krenula sezona te su studenti bili itekako prisutni oko studentskog doma i drugdje po gradu. No, Potrebica je naglasio za srednja.hr da studenti, osim u iznimnim okolnostima, studentski dom moraju napustiti po završetku ljetnih ispitnih rokova te se ne mogu vratiti do kraja kolovoza, početka rujna. Za to vrijeme, istaknuo je Potrebica i studentski dom se iznajmljuje turistima usred ljetne sezone.

Izdvojeni članak

U dubrovačkoj četvrti Babin kuk na nekada zelenoj zoni kreće gradnja luksuznih vila

Studentima je Dubrovnik lijep, ali nepristupačan: ‘Ne planiram ostati, cijene su ogromne’

S obzirom na sva ova saznanja, htjeli smo doznati koliko mladi smatraju da je realno pronaći svoj dom u Dubrovniku. Posjetili smo studentski klub ‘Škatula’ u studentskom domu za vrijeme jedne od njihovih studentskih srijeda.

Brucoš medija i kulture društva, Mato, rekao je da je zadovoljan u domu upravo jer nije preskupo. No, kada je riječ o najmu ili kupnji kakvog stana u Dubrovniku, priča je sasvim drukčija.

– Ne planiram ovdje ostati jer smatram da su cijene nekretnina ogromne. Za najam bi još bilo moguće, ali mislim da je nemoguće nešto kupiti, rekao nam je Mato razmišljajući o svojoj budućnosti nakon diplome Sveučilišta u Dubrovniku.

Izdvojeni članak

Legendarni kompleks u dubrovačkim Kuparima uredit će studio iz Zagreba, poznato kako će izgledati

Rekao nam je da je razgledao cijeli Dubrovnik. Najljepši mu je Stari grad, ali jedna druga lokacija bi ga privukla kao potencijalno mjesto za život, kada bi si mogao priuštiti.

– Možda bi živio na Lapadu jer je tu sve blizu. Imamo veliki broj kafića, stari grad nije daleko, imamo autobusne stanice. Gruž mi se ne sviđa kao dio grada.

‘Već je i studentski dom skuplji nego drugdje’

S Matom se slažu i studentice Jelena, brucošica na studiju povijesti Jadrana i Mediterana te Klara koja je prva godina istog studija kao i Mate. Jelena je s Brača, a Klara je došla iz Metkovića. Obje djevojke vole Lapad zbog šetnice, dok ih Gruž baš ne impresionira.

– Gruž mi je jednostavno obična luka, ništa posebno, pojasnila je Klara.

Izdvojeni članak

Posjetili smo hotel Belvedere: Kako je svojevremeno najluksuzniji dubrovački hotel postao ruglo na istočnom dijelu grada

Jelena je dodala da joj se sviđa što je cijeli Dubrovnik pun arhitekture. Ali, planira se preseliti u Zagreb jer kako kaže, njen studij povijesti nema diplomsku razinu. Kad bi mogle birati gdje bi htjele imati nekretninu u Dubrovniku, obje se slažu da bi živjele upravo na Lapadu. No, ne vjeruju da bi si mogli priuštiti ni najam u Dubrovniku. Klara sumnja da bi uopće mogle naći i posao u struci Dubrovniku nakon što diplomiraju.

– Već je i studentski dom skuplji nego drugdje, a kada sam gledala najmove stanova, nisam našla nijedan stan ispod 600 eura mjesečno. Možda bi se moglo nešto naći u Mokošici ili okolnim mjestima kao što je Župa, komentirala je Jelena.

Tračak nade: ‘Možda negdje izvan jezgre grada’

Da je mladima teško naći stan u Dubrovniku, svjesna je i Lea, studentica druge godine odnosa s javnošću. Inače rođena Dubrovčanka, istaknula je da obožava svoj grad koji je prozvala ‘biserom Dalmacije’.

Izdvojeni članak

Na mjestu stare tvornice boja i lakova u Dubrovniku niče luksuzni kompleks

– Stari grad ima svoju povijest i kulturu, ali ne mogu reći da mi je neki dio grada ljepši od drugog. Mislim da je Dubrovnik dosta skup i bilo bi dobro za mlade da su cijene normalnije. Nisam krenula još tražiti stanove, ali sigurna sam da je teže naći nešto u starom gradu zbog turizma. Tamo se uglavnom iznajmljuje za turističku sezonu. Možda će biti lakše naći nešto negdje izvan jezgre grada, nada se studentica.

Copy link
Powered by Social Snap