Pretraga

Legendarni kompleks u dubrovačkim Kuparima uredit će studio iz Zagreba, poznato kako će izgledati

A- A+

Oko plaže Kupari u Dubrovniku krenulo se graditi već početkom 20. stoljeća. Ipak, najveći dio kompleksa niknuo je u drugoj polovici stoljeća, ali su hotelske zgrade kasnije napuštene. Takve ostaju do danas, zbog čega je narušena ljepota okoliša. Projekt 3LHD-a na kojemu se radi od 2014. trebao bi vratiti prostoru 6 kilometara od gradske jezgre stari sjaj, tako što će objediniti pet povijesnih hotelskih zdanja u jedinstveni kompleks. Budući da je usvojen Konačni prijedlog Izmjena i dopuna Urbanističkog uređenja ‘Kupari I’ na Općinskom vijeću Općine Župa dubrovačka, 21. svibnja, otvoren je put ka ostvarenju daljnjih koraka.

Kupari Dubrovnik, vizualizacija 3LHD | Foto: 3LHD

Dubrovnik ima više prepoznatljivih zapuštenih hotelskih zdanja, a njihovu obnovu priječe administrativne ili imovinsko-pravne zadrške. Ogroman kompleks koji se u drugoj polovici 20. stoljeća izgradio za časnike JNA i državne dužnosnike Jugoslavije onaj je koji obuhvaća više objekata u prekrasnoj uvali Kupari.

O njihovoj obnovi se govori već dugo, a zagrebački arhitektonski studio 3LHD na projektu rekonstrukcije dijela postojećih objekata te izgradnje novih radi od 2014. Projektiranje je i dalje u tijeku, jer nije krenula realizacija. Ipak, veliki pomak na polju ove ideje dogodio se kad je usvojen Konačni prijedlog Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ‘Kupari I’ na Općinskom vijeću Općine Župa dubrovačka 21. svibnja, čime je otvoren put za nastavak projekta.

Izdvojeni članak

Na mjestu stare tvornice boja i lakova u Dubrovniku niče luksuzni kompleks

Kako su objavili iz arhitektonskog studija, takav razvoj dopušta sljedeću fazu realizacije projekta Kupari Dubrovnik Resort, za koji je napokon ishođena lokacijska dozvola. Naime, u projekt investira tvrtka HPL iz Singapura, a na interijeru, objavili su arhitekti, rade tvrtke Meyer Davis i LW Design Group.

Projekt je, podsjećamo, planiran na prirodnim padinama tipičnih za dubrovačko podneblje, zbog čega će građevine biti prilagođene okolišu. Na taj način, neće biti intervencija u prirodni okoliš, a u okviru projekta, neke jedinice bit će pažljivo obnovljene. Središnji dio obnovljenog kompleksa bit će Hotel Grand, koji će se unaprijediti obnovom. Ovaj objekt imat će spa sadržaje, restoran, ali i banketnu dvoranu.

U podnožjima padine s obje strane parcele, postojeće hotelske strukture bit će uređene prema visokim standardima. Dok će se s jedne strane izgraditi hotel od pet zvjezdica sa 32 apartmana, s druge strane će biti četiri vile.

Za zgrade su predviđene velike staklene plohe te zeleni krovovi, što će doprinijeti tome da se uklope u okoliš. Budući turistički kompleks 6 kilometara od dubrovačkog Starog grada, u konačnici bi pet povijesnih hotela trebao povezati u jedinstven kompleks sa oko 400 kreveta, stoji u opisu studija.

Kako se po pitanju rizika od potresa osjećaju Dubrovčani, našem kolegi su rekli neki stanovnici. Što je od njih doznao, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap