Pretraga

MMF: Nekretnine treba oporezivati prema ukupnoj vrijednosti, a ne kvadraturi

A- A+

Za bolji standard Hrvatima treba vrijednosni porez na nekretnine i više priuštivih stanova. Također, treba razmotriti efikasnost mjera za stambeno zbrinjavanje. Tako bi mogao glasiti zaključak koji je stigao iz MMF-a (Međunarodni monterani fond).

oporezivanje nekretnina

oporezivanje nekretnina | foto: Freepick

Nakon provedene revizije iz MMF-a ističu kako je Hrvatskoj neophodna porezna reforma koja bi naglasak stavila na ‘pravednost’ i ‘rast’. U tome kontekstu korisnim se smatra uvođenje ‘vrijednosnog’ poreza na imovinu te ukidanje iznimno povoljnog oporezivanja prihoda od kratkoročnog najma. Takva bi reforma trenutnog poreznog sustava, koji pogoduje ulaganjima u stambene nekretnine, pridonijela smanjenju potražnje, aktiviranju neiskorištenih stambenih prostora, kao i poticanju participacije radne snage na tržištu rada, nasuprot ostvarenju prihoda od rente.

Pod ‘vrijednosnim’ porezom smatra oporezivanje nekretnine u skladu s njenom vrijednošću, a ne prema fizičkoj veličini, to jest kvadraturi. U praksi to znači da bi veći porez plaćao, primjerice, vlasnik kuće od 100 kvadrata koja se nalazi uz atraktivnu plažu na Jadranu, u odnosu na vlasnika stambenog prostora od 1.000 kvadrata u ruralnom području istoka Hrvatske.

Izdvojeni članak

Ništa od poreza na nekretnine, premijer Plenković rekao kako to nije opcija

Napomenuto je i da su za provedbu i upravljanje porezom na imovinu Hrvatskoj nužni sveobuhvatni i precizni vlasnički registri. Kao i da bi se u kratkoročnom razdoblju komunalne naknade i porez na kuće za odmor mogli transformirati u osnovni vrijednosni porez na imovinu, s tim da se posebnim mehanizmima zaštite najranjiviji i kućanstva kojima je to jedina nekretnina za stanovanje.

Raste cijena nekretnina, država mora osigurati njihovu priuštivost

Iz MMF-a ističu i kako je u Hrvatskoj zabilježeno ubrzano povećanja cijena stambenih nekretnina u posljednjih nekoliko godina što za rezultat ima činjenicu da si mnogi kupnju vlastitih kvadrata ne mogu priuštiti. Ovaj bi trend, upozorava se, mogao izvršiti novi pritisak na tržište nekretnina zbog čega se savjetuje uvođenje eksplicitnih ograničenja usmjerenih na korisnike kredita, a s ciljem sprječavanja budućih rizika za financijsku stabilnost.

Preporuka Hrvatskoj je i da razmotri provođenje sveobuhvatne revizije mjera potpora za stambeno zbrinjavanje. Zaključeno je kako je jačanje ponude na stambenom tržištu najdjelotvorniji način za osiguranje cjenovno priuštivih stambenih nekretnina, te da je radi poticanja te ponude potrebno reformirati sadašnje povoljno oporezivanje ulaganja u nekretnine.

Novi Javni poziv, foto: Grad Dubrovnik

Hrvatska bi prema novim smjernicima MMF-a trebala i razmotriti procese subvencioniranja najma stanovanja. Upozorava se da bi šire rasprostranjene državne potpore mogle rezultirati davanjem potpora i onima koji nisu toliko lošeg financijskog stanja te dodatno povećati potražnju za najmom i cijene.

Gospodarski rast 2.2 %, a inflacija 7.5 %

U izjavi Misije MMF-a na kraju posjeta Hrvatskoj u okviru redovitih konzultacija sa zemljama članicama, pohvaljena je odlučnost hrvatskih vlasti u provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), no i istaknuto da Hrvatskoj ipak i dalje predstoji izazov daljnjeg povećanja životnog standarda građana.

Poručili su da se politike trebaju usredotočiti na nastavak razborite fiskalne, financijske i makrobonitetne politike kako bi se podržalo pooštravanje monetarne politike Europske središnje banke. Kao veliki napredak u pridruživanju EU istaknuto je uvođenje eura. Za 2023. predviđen je gospodarski rast od 2.2 posto, inflacija od prosječnih 7.5 posto, te deficit općeg proračuna od 0,8 posto BDP-a.

Pogledjate što kažu stručnjaci o porezu na nekretnine ovdje.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap