Pretraga

Ništa od poreza na nekretnine, premijer Plenković rekao kako to nije opcija

A- A+

U posljednje vrijeme se mnogo govori o uvođenju poreza na nekretnine u Hrvatskoj, posebno otkako su krenule najave za uvođenje registra kućanstva. Premijer Plenković je potvrdio kako takav porez neće uvesti. Istaknuo je kako smisao registra kućanstva nije uvođenje poreza na nekretnine i da se radi o nesporazumu.

Andrej Plenković | Screenshot/Youtube/HRT

Premijer Andrej Plenković potvrdio je kako neće uvesti porez na nekretnine. Objasnio je da bi ga već bili uveli da ga je HDZ prethodno naveo u izbornom programu. Premijera je o uvođenju poreza na nekretnine upitao Davorko Vidović iz Socijaldemokrata, koji je registar kućanstva povezao s porezom na nekretnine. Plenković mu je odgovorio i rekao kako se porez neće uvoditi.

– Nije smisao registra kućanstava uvođenje poreza na nekretnine, da smo to htjeli uvesti, to bismo rekli u izbornom programu, to nije opcija. To je neki nesporazum, odgovorio je Plenković Vidoviću.

Izdvojeni članak

Porez na nekretnine? Pogledajte što kažu stručnjaci treba li ga uvesti

Uz to, premijer Plenković je naglasio da je cilj imati modernu, digitaliziranu, povezanu javnu upravu, a registar obitelji, stanovništva i kućanstava je alat koji će dati realnu sliku o nama samima. Kazao je kako će registar omogućiti da mjere budu preciznije i pravednije nego što su sada.

Podsjetimo, u srpnju 2022. godine prilikom predstavljanja novog ministra financija Marka Primorca, otvorila se tema uvođenja poreza na nekretnine. Ministar Primorac je upitan što misli o uvođenju poreza na nekretnine. Odgovorio je kako je porez na nekretnine najbolji izvor financiranja lokalnih jedinica.

Primorac je rekao kako je on apsolutno bio za uvođenje tog poreza i da mu je žao što ga Vlada nije uvela na početku mandata, kao ni u prošlom mandatu. Iako je načelno za uvođenje poreza na nekretnine, smatra kako se nalazimo u okolnostima kada nije vrijeme za to. Više o tome čitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Novi ministar financija o uvođenju poreza na nekretnine: ‘Apsolutno ne’

O porezu na nekretnine govorili su i na simpoziju ovlaštenih inženjera geodezije, 2021. godine u Opatiji. Tada je svoje mišljenje rekla i Vedrana Likan, direktorica tvrtke Colliers Hrvatska koja se bavi posredovanjem i upravljanjem nekretninama. Istaknula je da je porez zapravo jedan od alata koji bi podržao građevinski sektor u rastu, a tržište nekretnina bi potaknuo da se konsolidira i dinamizira te postane likvidnije i unosnije.

Nada Pavlinić, iz sektora za normativu Porezne uprave, je na simpoziju istaknula kako se već 2017. godine vidjelo da Hrvatska nije spremna za uvođenje poreza na nekretnine. Objasnila je kako nemamo ažurne i ažurirane baze, a jedinice lokalne samouprave nisu imale dovoljno vremena da ustroje zone i utvrde koeficijente po kojima bi se razrezivao porez. Detaljnije o tome pisali smo ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap