Pretraga

Porez na nekretnine? Pogledajte što kažu stručnjaci treba li ga uvesti

A- A+

Prošli vikend je u Opatiji održan 14. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije, na njemu se govorilo o porezu na nekretnine. Kako su na simpoziju sudjelovali i slovenski predstavnici uprava, podijelili su s nama savijete o uvođenju poreza te kakav je utjecaj kod njih imao na cijene nekretnina.

Foto: Unsplash

Porez na nekretnine su prvi put htjeli uvesti još 2017. godine, no odustalo se zbog iznimnog egodovanja javnosti, a i dalje prevladava stav da se porez na nekretnine još uvijek neće uvesti u Hrvatskoj.

– Stav je Ministarstva financija da u ovom trenutku porez na nekretnine nije za razmatranje. Već se 2017. vidjelo da nismo bili spremni za uvođenje poreza na nekretnine. Nemamo ažurne i ažurirane baze, jedinice lokalne samouprave nisu imale dovoljno vremena da ustroje zone i utvrde koeficijente po kojima bi se razrezivao porez, izjavila je Nada Pavlinić iz sektora za normativu Porezne uprave na simpoziju.

O porezu na nekretnine govorila je i Vedrana Likan, direktorica Colliers Hrvatska.

– Rad je izrazito oporezovan, rentijerska ekonomija se potiče paušalnim oporezivanjem rente, stvoren je diskriminatorni sustav. Čak 86 posto građana Hrvatske vlasnici su svoje nekretnine, dok u zapadnoj Europi ta brojka iznosi 20 posto. Mi sada imamo snažnu akumuliranu potražnju za stanovima. Obitelji su narasle, sigurnije je okruženje, svi investiraju u nekretnine, krediti su dostupni. Da je ponuda novih stanova u Zagrebu i trostruko veća, ona ne bi mogla zadovoljiti akumuliranu potražnju. Zato je ogroman pritisak na cijene. Jedan od alata koji bi podržao da građevinski sektor raste i da se tržište nekretnina konsolidira i dinamizira te postane likvidnije i unosnije upravo je porez na nekretnine, istaknula je Vedrana Likan.

Ovaj porez bi smanjio potražnju za nekretninama i povećao ponudu, neće donijeti puno novca u lokalne proračune, ali će imati dobar utjecaj na investicije.

Porez na nekretnine? Pogledajte što kažu stručnjaci treba li ga uvesti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap