Pretraga

Najskuplja deložacija u povijesti New Yorka: Umirovljenik ‘izvukao’ 17 milijuna dolara

A- A+

Prije gotovo dvadeset godina, Will i Arthur Zeckendorf su kupili staru zgradu u New Yorku naziva Mayflower Hotel za 400 milijuna dolara. Svi stanari koji su živjeli u najmu su prihvatili svojih milijun dolara i odselili se – svi osim jednog.

15 Central Park West | Screenshot/YouTube

Nakon kupovine zgrade, braća Zeckendorf zakonski su morala zbrinuti sve stanare zgrade. Obratili su se i odvjetniku koji se bavi deložacijama. Rekao im je kako će im za preostala četiri stanara trebati tridesetak godina. No, milijunski čekovi su otvorili troje vrata, ali četvrta nisu. Na put im je stao 73-godišnji Herb Sukenik koji je odbio ponudu od milijun dolara, piše New York Post.

Genijalni vuk samotnjak

Jedan od braće Zeckendorf je rekao kako je slučaj Herba Sukenika bio noćna mora. Bio je jako inteligentan, doktor, samac, asocijalan i prepametan za svoje dobro. Živio je u apartmanu dva kata iznad posljednjeg kata s liftom u malom apartmanu koji je imao plijesan po svim zidovima.

Sukenik nije htio novac, želio je da mu se kupi drugi stan s pogledom na Central Park. Doktor Sukenik bio je glavni direktor medicine u odjelu za svemirske sustave tvrtke Martin Company do 1974. godine kada je prestao raditi. Nikad nije bio oženjen niti je imao prijatelja.

Kada je odvjetnik, kojeg su unajmili investitori, došao u njegov stan od 30 kvadrata, ostao je u šoku. Stan je imao malu kuhinju i dnevni boravak, ali pogled doista jest pucao na Central Park, rijeku Hudson i Istočnu rijeku. Ali, prozori su bili toliko prljavi da se kroz njih jedva što vidjelo. Trideset godina je živio sam sa znanstvenim časopisima i nekoliko računala.

Odvjetnik je rekao kako je Sukenik bio starac bez kose na glavi, sa ‘staračkim’ mirisom, nije se previše tuširao. Naglasio je da je bio briljantan, ali i ogorčen svojim životom. Sukenik mu je nekoliko puta rekao da mu je otac ostavio dovoljno novaca kada je umro, da više nikada nije morao raditi, a da je mogao biti glavni u istraživanjima magnetnih rezonanci i CAT skeniranja.

Umjesto toga je proveo 30 godina u apartmanu na vrhu nebodera rješavajući križaljke. Odvjetnik je ostao u šoku jer je stari Sukenik u brojku znao koliko koštaju nekretnine u njegovoj ulici, koliko su braća platila za cijelu zgradu i koliko koštaju porezi i osiguranja zgrade. Čekao je kada će trojica stanara pristati na isplatu jer je znao da tada ima svu prednost kao posljednji.

Izdvojeni članak

Najelitniji stanovi u New Yorku su prazni, radi se o tzv. ‘Milijarderskom redu’ na Manhattanu

Nudili mu novi stan od 200 kvadrata

Pošto mu je uvjet bio novi stan s pogledom na Central Park, odveli su ga u stan od 200 kvadrata s dvije spavaće sobe na 16. katu. Bio je oduševljen. Ponudili su mu kupnju stana, namještanje istog i korištenje dok je živ. Jedini Sukenikov uvjet koji su odbili je da ima besplatne obroke u restoranu nove zgrade koju će graditi na mjestu stare.

Sukenik je odbio, na što su investitori braća Zeckendorf bili užasno bijesni. Mislili su da ako ispune njegove uvjete da je to kraj, ali nije bio – povrh svega, Sukenik je unajmio odvjetnika. Želio je još puno više novaca, novi stan i troškove seljenja. Bilo im je jako čudno zašto želi novac, a nema djece ni obitelj. Braća su odlučila igrati drugačiju igru pošto je Sukenik odbio prvotni dogovor.

Izdvojeni članak

Ovo možete dobiti za ‘samo’ 169 milijuna dolara: Najskuplji penthouse na Manhattanu

Ipak je sve moralo na sud

U Mayflower Hotelu su počeli radovi. Odvojili su hotel na dva dijela, jedan su renovirali, a drugi su rušili. Sukeniku to nije smetalo, više puta je rekao kako voli gledati građevinske radove i slušati buku koju proizvode. Na kraju su Zeckendorfovi ipak uručili Sukeniku papire za deložaciju i pokrenuli rušenje koje su htjeli izbjeći.

– Na kraju se sve svelo na jednostavno pitanje: Gdje je keš? Ovo je postao trenutak za televiziju. Imamo zemljište od pet tisuća kvadrata s jednim stanarom, rekao je Will Zeckendorf.

Na kraju su unajmili trećeg odvjetnika koji je poznavao Sukenikovog odvjetnika. Nažalost, dok su bili pregovori, Zeckendorfovi su već kupili stan u kojeg su prvotno mislili smjestiti Sukenika, to ih je u startu unazadilo za 2 milijuna dolara.

Izdvojeni članak

‘Naopaki’ neboder u New Yorku: Bio bi visok čak 498 metara, a nalazio bi se na Manhattanu

Najskuplja deložacija u povijesti New Yorka

Nikada u javnosti nisu rekli koliko su mu platili da se odseli. Samo su rekli da je ovo daleko najskuplja deložacija u povijesti New Yorka. Kasnije je otkriveno da su mu platili 17 milijuna dolara. Druga stavka nagodbe je bila da im Sukenik plaća rentu od jednog dolara, a treća je bila da im Sukenik da ček od 120 dolara za deset godina najamnine. Ako Sukenik umre u tih deset godina, braća mu moraju vratiti preplaćeni iznos.

Hotel se počeo rušiti dva dana nakon što je Sukenik uzeo ček. Zgrada koju su izgradili postala je jedna od najekskluzivnijih mjesta za život u New Yorku. Mnogo poznatih zvijezda i poslovnjaka je kupilo stanove u njoj. Izgradnja zgrade koštala je oko milijardu dolara, a u njoj stanove imaju: Denzel Washington, Sting, Bob Costas, Alex Rodrigez i mnoge zvijezde.

S jako puno novaca u džepu, Sukenik je živio još sedam godina i preminuo 2011. godine. Njegove nekretnine vrijedne 10 milijuna dolara pripale su njegovom bratu s kojim nije bio u dobrim odnosima. Odvjetnik se ne sjeća jesu li braća vratila preplaćene najamnine iz treće stavke nagodbe.

Copy link
Powered by Social Snap