Pretraga

‘Naopaki’ neboder u New Yorku: Bio bi visok čak 498 metara, a nalazio bi se na Manhattanu

A- A+

Adjaye Associates projektirao je visoki neboder koji se pet puta konzolno izvlači prema van, tako da su gornje razine mnogo veće od donjih. To bi mu dalo obrnuti izgled u usporedbi s tradicionalnim neboderom.

Projekcija nebodera The Affirmation Tower | Foto: Peebles Corporation

Arhitektonska tvrtka Adjaye Associates otkrila je planove za ambiciozan novi neboder u New York Cityju. Nazvan Affirmation Tower, trebao bi postati jedna od najviših zgrada zapadne hemisfere. Na Manhattanu bi od njega bio viši jedino One World Trade Center, a odlikovat će ga upečatljiv konzolni dizajn koji pomalo podsjeća na naopako okrenuti neboder.Sastojat će se od niza blokovitih dijelova naslaganih jedan na drugi, stvarajući stepenasti profil koji se čini kako se širinom povećava kako se diže.

Projektiran je za slobodnu parcelu od 1,2 hektara na broju 418 na 11. aveniji gdje je država New York izdala Zahtjev za prijedloge (RFP) kako bi ispunila lokaciju. Parcela se nalazi pored Manhattanovog centra Javits, jedan blok udaljena od gradskog parka High Line, kao i razvoja nekretnina Hudson Yards te linije podzemne željeznice broj 7.

Projekcija nebodera The Affirmation Tower | Foto: Peebles Corporation

U njemu će se nalaziti poslovni prostori, dva hotela, sjedište NAACP -a, osmatračnica i klizalište. Bio bi to drugi neboder u ovom američkom gradu koji je dizajnirala tvrtka britanskog arhitekta porijeklom iz Gane, Davida Adjayea. Njegova firma dizajnirala je i stambeni neboder na 130 William Street na Manhattanu. Takoder, bila bi to prva zgrada u povijesti New Yorka koju je dizajnirao tim afričko-američkih arhitekata, programera, zajmodavaca i graditelja.

Copy link
Powered by Social Snap