Pretraga

Općina Kumrovec: Gradi se 10 stanova poticane stanogradnje, dosad se prijavilo 18 obitelji

A- A+

Uz podršku APN-a, u Općini Kumrovec, u Krapinsko-zagorskoj županiji, kreće ambiciozan projekt izgradnje POS-ovih stanova, kojemu je cilj mladim obiteljima omogućiti pristup kvalitetnom stanovanju. Gradit će se 10 stanova, a potom još dva stambena objekta. 3. travnja, u Općini Kumrovec održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen protokol za izgradnju POS-ovih stanova. Izgradnja ovog projekta bit će jedan od dosad najvećih projekata Općine. Čeka se prijenos vlasništva zemljišta na APN, a godinu dana nakon što krene gradnja, stanovi bi trebali biti spremni za useljenje.

stambena zgrada

Stambena zgrada, ilustracija | foto: Unsplash

Kreće jedan od najvažnijih projekata na području općine Kumrovec, a realizirat će se u suradnji s APN-om. Riječ je o projektiranju ukupno tri zgrade, od kojih će prva biti izgrađena u naselju Kladnik. Građevinska dozvola je ishođena, a još se očekuje izrada troškovnika, nakon čega će uslijediti raspisivanje natječaja za odabir izvođača. Ideja projekta je mladim građanima olakšati pristup kvalitetnom stanovanju, a prema iznesenom na konferenciji, cilja se i na povećano zapošljavanje u građevinskom sektoru, piše Zagorje.com.

Već se prijavilo 18 obitelji

Novi projekt Programa poticane stanogradnje komentirao je načelnik Kumrovca, Robert Šplajt, rekavši kako je Krapinsko-zagorskoj županiji projekt poticane stanogradnje bio prijeko potreban. Gradit će se 10 stanova, a kako se za ovaj projekt već javilo 18 mladih obitelji pa se rekao je kako se očekuje da će stanovi brzo biti popunjeni. No, nakon prve, u planu su gradnja i druge i treće stambene jedinice pa će to biti prilika za one obitelji koje neće ‘dobiti’ stan u prvoj zgradi POS-a.

Izdvojeni članak

U hrvatskom gradu dovršena izgradnja 84 POS stanova: Uručeni ključevi novim stanarima

– Već više od 20 godina POS-ovi stanovi nisu se gradili na području naše županije. Ovo nam je podstrek za daljnji rad. Imamo listu od 18 mladih obitelji koje su se javile za stambenu omotnicu i siguran sam da će ovi stanovi biti odmah popunjeni. No, to neće biti kraj jer ćemo u nastavku izgraditi i drugu i treću stambenu jedinicu. To je način na koji ćemo zadržati mlade obitelji osiguravši im miran kutak i siguran dom. Na taj način osiguravamo zbrinjavanje svih onih koji žele ovdje ostati živjeti, ali i onih koji se žele doseliti, izjavio je kumrovečki gradonačelnik pred početak projekta.

Cijena po kvadratu, najavljeno je, iznosit će 1.489 eura, a još se čeka odluka Vlade da zemljište koje je predviđeno za gradnju pređe u vlasništvo APN-a. Podsjetimo, novom stambenom strategijom, razmotreni su modificirani program poticane stanogradnje, aktivacija imovine i subvencija stanodavcima do tržišne cijene, a modificiranu stanogradnju provodila bi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja pokreće i novi projekt u Kumrovcu. Više o novoj stambenoj strategiji pročitajte ovdje.

Poticana stanogradnja novost je u županiji

Na projekt se na konferenciji osvrnuo i saborski zastupnik te bivši Ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štomar. Istaknuo je kako je između 2016. i 2019. riješeno stambeno pitanje više od 18.000 obitelji, a većim dijelom preko APN-ovih stanova. Ravnatelj APN-a, Dragan Hristov, komentirao je kako, dok se Krapinsko-zagorska županija ranije nije uključivala u program, uključivanje Općine Kumrovec novost je za županiju.

– U vašoj županiji, Krapinsko – zagorskoj, nažalost nije se dosad pokazao prevelik interes. Izbačeno je svega 89 stanova. Drago mi je što je Općina Kumrovec prepoznala ovaj program i što će zajedno s APN-om ući u izgradnju ovih prekrasnih stanova – rekao je Hristov.

Nakon donošenja odluke Vlade RH za dozvolu kojom bi zemljište predviđeno za gradnju pripalo vlasništvu APN-a, uslijedit će objavljivanje natječaja za izgradnju objekta. Kad zemljište pređe u vlasništvo APN-a, krenut će javni poziv za izgradnju objekta. Očekuje se da će zgrade biti izgrađene u razdoblju od najviše godinu dana, te bi nakon tog perioda trebale biti spremne za useljenje.

Kakvi su se stanovi gradili i koliko je građevinskih dozvola izdano u 2023. pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap