Pretraga

U hrvatskom gradu dovršena izgradnja 84 POS stanova: Uručeni ključevi novim stanarima

A- A+

U Umagu je u sklopu Društveno poticane stanogradnje izgrađena nova zgrada s 84 POS stanova. U petak su premijer Plenković i ministar Bačić simbolično predali ključeve novim stanarima. Izgrađena zgrada ima šest etaža, a poticajna cijena iznosi oko 1.300 €/m2.

POS Umag

POS Umag | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Izvođač radova je Lavčević d.o.o. Split. Zgrada je izgrađena na 6 etaža, s ukupno 84 stana te 2 ulaza s liftom. Poticana cijena iznosi oko 1.300 €/m2. Veličina stanova se proteže od 45 do 90 m2, što ovisi o broju članova obiteljskog domaćinstva.

– Veliki je to dan za vlasnike ovih stanova. Mi ćemo kao Vlada nastaviti s politikom subvencioniranja stambenih kredita. Mislim da je politika stanovanja iznimno važna u svjetlu činjenice da nam mlade obitelji moraju imati potporu države u procesu rješavanja svog stambenog pitanja a s obzirom na trend rasta cijena kvadrata diljem Hrvatske, rekao je premijer Plenković.

Dodao je kako ovakav model, uz strategiju za koju je zaduženo Ministarstvo graditeljstva da je pripremi u razdoblju koji je pred nama biti, kako je rekao ‘u poziciji izdvajati dodatna sredstva i voditi se politikom koja je jedna od okosnica ukupne politike demografske revitalizacije Hrvatske’.

– Upravo je Grad Umag u kontekstu poticane stanogradnje praktički realizirao pola stanova na području Istarske županije. To potvrđuje riječi gradonačelnika koji je ponovio otvorenost Umaga i želju da što veći broj stanovnika ovoga grada ima riješeno stambeno pitanje, poručio je premijer Plenković.

Izdvojeni članak

Završile su prijave za ovogodišnji APN: Zaprimljeno preko 5.500 zahtjeva

Stambena politika u srcu svih socijalnih politika Vlade

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je kako je rješavanje stambenog pitanja i rješavanje krova nad glavom jedan od najvažnijih životnih potreba te kako je upravo iz tog razloga, kako je rekao ‘stambena politika u srcu svih socijalnih politika Vlade’.

– Društvena poticana stanogradnja jedan je od najuspješnijih modela stanogradnje u nas, i izvan okvira Hrvatske u kojem postoji sinergija države, državne agencije i jedinice lokalne samouprave. To dokazuje da smo u 21 godinu koliko se provodi ovaj model, izgradili 8.600 stanova, naglasio je Bačić.

Dodao je kako u ovom trenutku Vlada provodi još jedan model koji je, kako je rekao ‘također vrlo primamljiv sugrađanima, a koji omogućuje da putem subvencioniranih stambenih kredita te uz vrlo povoljne uvjete i subvencije Vlade mogu riješiti svoje stambeno pitanje’.

Ponovio je kako je poticana stanogradnja jedan od prioritetnih projekata koji se nastavlja i u budućnosti kako bi što veći broj mladih obitelji uspjele riješiti svoje stambeno pitanje. Rekao je i kako taj projekt traje nešto kraće, ove godine je u sedmoj godini realizacije. Istaknuo je kako je prema tom modelu kupljeno čak 30 tisuća stanova.

Izdvojeni članak

Službeno je: Ministru Banožiću država će subvencionirati kredit za gradnju kuće, evo u kojem iznosu

Nacionalni plan stabilne politike

Dodao je kako je Vlada pokrenula proces izrade jednog dugoročnog programa – nacionalnog plana stabilne politike kojim će se posebnim planom sagledati sve modele kako bi se u budućnosti osmislili nove projekte koji će omogućiti kupnju stana u vlasništvo ili kroz dugoročni najam.

– Pred nama je četvrta realizirana zgrada stanova za mlade kroz poticanu stanogradnju. Najveća je to POS zgrada u Istri, s ukupno 84 stana. U Umagu smo dosad izgradili 206 POS stanova, po čemu smo vodeći grad i primjer dobre prakse u Hrvatskoj, a na što smo izuzetno ponosni. No, tu nećemo stati, već smo započeli s aktivnostima na izgradnji iduće, pete po redu, poručio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Dodao je kako strategija i cilj grada Umaga je da ne bude dodana radna snaga za susjedne zemlje, već upravo suprotno, samoodrživi i dodana vrijednost našega rada. Današnjoj svečanosti predaje ključeva bio je nazočan i direktor APN-a Dragan Hristov. Inače, u četvrtom POS stambenom objektu 84 umaških obitelji useljava u svoj novi dom.

Copy link
Powered by Social Snap