Pretraga

Završile su prijave za ovogodišnji APN: Zaprimljeno preko 5.500 zahtjeva

A- A+

U petak 28. travnja 2023. godine, završile su prijave za ovogodišnji APN. Zaprimljeno je 5.560 zahtjeva, od čega je već obrađeno njih 2.082 te su odobrena 1.993 zahtjeva. Ove godine prosječni iznos kredita iznosi 81.400 eura.

Ilustracija, foto: Unsplash; Maria Ziegler

Završio je ovogodišnji natječaj za subvencionirane stambene kredite. U petak 28. travnja 2023. godine, zaključno do 15 sati, u APN-u je zaprimljeno 5.560 zahtjeva od čega je već obrađeno njih 2.082 te su odobrena 1.993 zahtjeva. Na uzorku od dosad obrađenih 2.082 zahtjeva, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 81.400 eura, a prosječan rok otplate je 23 godine.

Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 456 eura od toga mjesečna subvencija iznosi 156 eura. Za provođenje ovogodišnjeg natječaja APN potpisala ugovore s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto.

Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Izdvojeni članak

Službeno je: Ministru Banožiću država će subvencionirati kredit za gradnju kuće, evo u kojem iznosu

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Ovom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom dosad osiguralo oko 30.000 mladih obitelji. U tim je obiteljima rođeno više od 7.800 djece te je prijavljeno više od 17.500 maloljetne djece radi mogućnosti korištenja dodatne subvencije sukladno zakonskim propisima.

Podsjećamo, pred koji dan se saznalo i da je ministru Banožiću odobren zahtjev za subvencionirani državni kredit u iznosu od sto tisuća eura. Ministar će tako sagraditi novu kuću u Vinkovcima, a kredit će otplaćivati 15 godina. Njegov zahtjev je odobren dva tjedna prije isteka roka za prijave. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap