Pretraga

Službeno je: Ministru Banožiću država će subvencionirati kredit za gradnju kuće, evo u kojem iznosu

A- A+

Ministru Banožiću je odobren zahtjev za subvencionirani državni kredit u iznosu od sto tisuća eura. Ministar će tako sagraditi novu kuću u Vinkovcima, a kredit će otplaćivati 15 godina. Njegov zahtjev je odobren dva tjedna prije isteka roka za prijave.

foto: Mario Banožić, Facbook; bauštela.hr

Banožić se prijavio za subvencionirani državni kredit, a isti mu je odobren još 14. travnja. U pitanju je kredit u iznosu od 100 tisuća eura, a ukupna visina subvencije iznosi 25.306,32 eura. Banožić diže kredit na rok od petnaest godina, a s ovim novcima će sagraditi kuću u Vinkovcima, potvrdili su iz APN-a preko Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za 24sata.

– Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita g. Maria Banožića zaprimila dana 30. ožujka 2023. Zahtjev je obrađen u skladu s redoslijedom zaprimanja, te je odobren subvencionirani stambeni kredit na sjednici povjerenstva održanoj 14. travnja 2023. godine u skladu sa zakonskim odredbama te je donesena Odluka o odobravanju subvencioniranja stambenog kredita. Na temelju dostavljene Odluke banci, dana 25. travnja 2023. godine u APN-u je zaprimljen Ugovor o subvencioniranju stambenog kredita potpisan od strane kreditne institucije koji APN još nije supotpisao, odgovorili su za 24sata.

Podsjećamo, krajem veljače je ministar obrane Mario Banožić tražio mišljenje Povjerenstva za sukob interesa o subvencioniranim kreditima APN-a. Na njegov zahtjev, na dnevnom redu 204. sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa našlo se i davanje mišljenja o ovom predmetu. Povjerenstvo je naznačilo kako je važno samo da ispunjava sve kriterije. Više o tome pročitajte ovdje.

Hoće li svi moći dobiti kredit?

Rok za predaju prijava ističe ovog petka, 28. travnja, a Banožiću je njegov kredit odobren 14. travnja, dok prijave još uvijek pristižu. Vlada je za ovu godinu odobrila 9,3 milijuna eura za subvencioniranje kredita, a kako su iz Ministarstva graditeljstva ranije odgovorili za 24sata, procjenjuju da bi trebalo biti dovoljno sredstava za oko pet tisuća zahtjeva.

Do sad je pristiglo nešto više od 3.700 zahtjeva, pa ispada da će kredit moći dobiti svi koji se prijave s valjanom dokumentacijom. No, čak da je prijava i znatno više, Banožiću je kredit odobren prije nego što je istekao rok za prijavu. APN po zakonu o subvencioniranim kreditima, zahtjeve odobrava po redu zaprimanja i njih ne obvezuje mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Izdvojeni članak

Živimo u društvu jednakih prava: Zašto se onda jedan ministar ne bi mogao prijaviti na APN?

Podaci Ministarstva

Na stranicama Ministarstva je objavljeno da prema službenim podacima APN-a, od 20. ožujka do 24. travnja 2023. godine je zaprimljeno 3.722 zahtjeva. Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a do sada je obrađeno 1.750 zahtjeva. Odobreno je 1.630 zahtjeva, 127 je na dopuni, 2 su zahtjeva odbijena i 1 podnositelj je odustao.

Prema dosad obrađenim zahtjevima, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 81.400 eura, a prosječan rok otplate je 23 godine. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 456 eura d toga mjesečna subvencija iznosi 156 eura.

Podsjetili su kako je za provođenje ovogodišnjeg natječaja APN potpisala ugovore s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto. Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Uvjeti subvencioniranja

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Izdvojeni članak

Banožić kupuje stan preko APN-a? Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa reklo da može

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Podsjetili su i kako je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom dosad osiguralo gotovo 30.000 mladih obitelji (ako dodamo natječaje iz 2011. i 2012. godine). U tim je obiteljima rođeno više od 7.800 djece te je prijavljeno više od 17.500 maloljetne djece radi mogućnosti korištenja dodatne subvencije sukladno zakonskim propisima.

Copy link
Powered by Social Snap