Pretraga

Banožić kupuje stan preko APN-a? Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa reklo da može

A- A+

Ministar obrane Mario Banožić nedavno je tražio mišljenje Povjerenstva za sukob interesa o subvencioniranim kreditima APN-a. Na njegov zahtjev, na dnevnom redu 204. sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa našlo se i davanje mišljenja o ovom predmetu. Povjerenstvo je naznačilo kako je važno samo da ispunjava sve kriterije.

Mario Banožić

Mario Banožić | Screenshot: Youtube, Pixabay, montaža bauštela.hr

Ministar Banožić, čija ministarska neto plaća iznosi 2.740,61 eura, obratio se Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kako bi dobio mišljenje može li kao fizička osoba koristiti mjeru subvencioniranih stambenih kredita u 2023. godini. Na dnevnom redu 204. sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa našlo se i davanje mišljenja u predmetu M-39/23, doznaje RTL.

– Povjerenstvo je na 204. sjednici dalo mišljenje kako ne bi bilo suprotno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa da obveznik kao privatna osoba, uz primjenu mjerodavnih zakonskih odredbi i pravila postupaka, sudjeluje u programu subvencioniranja stambenih kredita kojeg provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina te da mu, ukoliko ispunjava sve kriterije, bude odobreno subvencioniranje kredita u svrhu rješavanja stambenog pitanja, rekli su iz Povjerenstva za RTL.

Uz to, iz Povjerenstva navode kako to mora biti pod uvjetom da su ukupna sredstva, planirana u državnom proračunu za ovu namjenu, dostatna tako da svim podnositeljima koji ispunjavaju uvjete bude odobren zahtjev za subvencijom. Ukoliko to ne bi bio slučaj, prednost bi trebalo dati drugom podnositelju, s obzirom na to da kao član Vlade Republike Hrvatske sudjeluje u odlučivanju o imenovanju i razrješenju direktora APN-a.

Izdvojeni članak

Banožić zlorabio ovlasti kao ministar: Dodijelio si veliki stan u Gundulićevoj te je kažnjen

Kriteriji za sudjelovanje u programu APN-a

Prema uputama za sudjelovanje u programu subvencioniranja stambenih kredita, zahtjev mogu podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija (banka), a koji nisu stariji od 45 godina.

Zahtjev mogu podnijeti i oni koji ili čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću. Također i oni koji u vlasništvu imaju samo jedan stan ili kuću koju prodaju radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Prema podacima u imovinskoj kartici, Banožić u vlasništvu ima stan u Vinkovcima površine 81,97 m2, a vrijednost mu je procijenjena na 86.000,00 eura. Također, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno ga je kaznilo prošle godine sa 7.000 kuna zbog odluka koje je donio 2019. godine.

Izdvojeni članak

Poznat prvi bitan rok za ovogodišnji APN: Dostava ponuda je moguća još nekoliko dana

Cijeli slučaj komentirala zviždačica Đerek

Ministar Banožić je već donosio državne odluke u svoju korist. Sam je sebi dodijelio na korištenje dužnosnički stan u Ilici od 33 četvorna metra. Donio je i odluku o dodjeli triju stanova za dužnosnike, od kojih je sam sebi dodijelio jedan službeni stan, i to od 92 četvorna metra u Gundulićevoj ulici u Zagreba. Bio je to najveći od tri stana koja su u tom trenutku bila na raspolaganju.

Cijeli slučaj komentirala je i zviždačica Maja Đerek na društvenim mrežama. Napisala je kako je to onaj isti Banožić protiv kojeg je prije 15 mjeseci podnijela kaznenu prijavu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, s koje nikako da se skine talog prašine u DORH-u, kako ga naziva ‘neovisnom organu gonjenja Republike AP’. Dodaje kako je to isti onaj Banožić koji sa suprugom mjesečno uprihoduje oko 4.000 eura i koji se s 44 godine gura dobiti državnu subvenciju.

Đerek ističe kako će ministar obrane time vjerojatno zakinuti neku mladu osobu sa bitno nižim primanjima da stekne prvu nekretninu za sebe ili obitelj. Nastavlja kako je to isti onaj Banožić koji godinama koristi Ministarstvo obrane kao osobnu PR agenciju i koje u priopćenju već utvrđuje da ministar ispunjava baš sve uvjete za dobivanje kredita.

– A ako negdje i zapne tu je uvijek AP da porukom malo pogura APN. Divna je ta Republika AP, sarkastično će Đerek.

Banožićeve prošle afere

Podsjećamo, nakon izbijanja afere o stanu u Gundulićevoj, u Banožićevu obranu stalo je njegovo sadašnje ministarstvo – Ministarstvo obrane kojem nije bila sporna činjenica da ministar sam živi u stanu od preko 90 kvadrata. Dapače, ustanovili su kako je kvadratura ovisna o broju članova obitelji pa on s troje djece ima pravo na tako veliki stan.

Potvrdili su tada kako ministar Banožić svaki mjesec na plaću prima i naknadu za odvojeni život od obitelji, a na koju ima pravo svaki hrvatski radnik koji radi izvan mjesta svog stanovanja i pritom je odvojen od svoje obitelji. Neoporeziva visina naknade je maksimalno 1.750 kuna mjesečno, što, pomnoženo s brojem mjeseci jednog ministarskog mandata, može tvoriti svotu od osamdesetak tisuća kuna. Više o tome čitajte ovdje.

Tada je i društvo Državne nekretnine oštro reagiralo i negiralo navode Nacionala koji je objavio kako si je ministar obrane Mario Banožić dodijelio stan od 92 kvadrata u samom centru Zagreba, a koji je navodno dodatno uređivan novcem poreznih obveznika, i to u iznosu od oko 200.000 kuna. Međutim, iz Državnih nekretnina su tada kazali kako su stanovi opremljeni standardnom neluksuznom opremom i kako se svi stanovi redovito preuređuju. Detalje o tome pronađite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap