Pretraga

Banožić zlorabio ovlasti kao ministar: Dodijelio si veliki stan u Gundulićevoj te je kažnjen

A- A+

Povjerenstvo za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je ministar Mario Banožić zlorabio ovlasti jer je dok je još bio ministar državne imovine sam sebi dodijelio stan u središtu Zagreba.

Foto: Mario Banožić, Facebook

Foto: Mario Banožić, Facebook

Uvidom u podatke utvrdili su i da njegova obitelj nikada nije imala prebivalište ni boravište u Zagrebu. Povjerenstvo je Banožiću odredilo kaznu od sedam tisuća kuna.

– Predlažem da Povjerenstvo utvrdi povredu i da donese odluku da je dužnosnik povrijedio članak 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno da je zloporabio posebna prava dužnosti, a u kontekstu donošenja odluka o tri stana koja su dana na korištenje dužnosnicima i odluke o korištenju stana za samog sebe predložila bih sankciju od 7000 kuna, rekla je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

Izdvojeni članak

Milanović odgovorio Banožiću oko vile na Hvaru, Državne nekretnine demantiraju Banožića i potvrđuju riječi predsjednika

Povjerenstvo je na sjednici jednoglasno utvrdilo povredu članka 7.c Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Banožiću, koji je sada ministar obrane, izreklo kaznu od sedam tisuća kuna. Povreda zakona utvrđena je u kontekstu triju odluka koje je Banožić potpisao, među kojima su i odluke iz 2019. godine.

Izdvojeni članak

Ministar Banožić priznao da se na vrhu vojnog nebodera gradi jacuzzi

Banožić je istoga dana potpisao odluku kojom Ministarstvo državne imovine dodjeljuje tri stana, među kojima je i onaj u Gundulićevoj 11, na korištenje državnim dužnosnicima, i drugu kojom stan u Gundulićevoj od 92 četvorna metra dodjeljuje sebi.

– Kada se dužnosnici nađu u situacijama da odlučuju sami o sebi, tada oni ne mogu odlučivati. Takve situacije trebaju deklarirati, izuzeti se iz odlučivanja i delegirati na drugu osobu, istaknuo je član Povjerenstva Davorin Ivanjek.

Izdvojeni članak

Banožić zbog velike obitelji dobio veliki stan u Zagrebu, a u isto vrijeme uzima naknadu jer mu obitelj živi u Slavoniji

Povjerenstvo je postupak protiv Banožića pokrenulo na temelju natpisa iz medija u ožujku ove godine, nakon kojega je uslijedila i prijava. U postupku je utvrdilo i okolnosti dodjele stana ministru Banožiću, koji si je, po stupanju na dužnost, prvo dodijelio manji stan od 30-ak metara kvadratnih u Ilici 81.

Izdvojeni članak

Državne nekretnine: ‘Sve je transparentno. Banožićev stan nije luksuzno uređen, namještaj je iz Pevexa, Ikee i Emmezete’

Banožić se Povjerenstvu očitovao o cijelom slučaju te istaknuo da je u početku, pristao koristiti manji stan jer je bio jedini raspoloživ, a da su Državne nekretnine obavijestile Ministarstvo da će uskoro biti u funkciji stan u Gundulićevoj, koji odgovora kriterijima iz uredbe iz 2013. godine.

– Prema uredbi iz 2013., dužnosnik prve kategorije ima pravo na stan koji je trosoban ili veći od 60 metara kvadratnih, te da za svakog člana obitelji koji s njim boravi, ima pravo na dodatnih 10 metara kvadratnih. Tako je Banožić u zahtjevu za dodjelu stana ustvrdio da će stan povremeno koristiti njegova supruga i dvoje djece, no Povjerenstvo je utvrdilo da ministrova supruga i dvoje djece nikada nisu imali prijavljen boravište niti prebivalište u Zagrebu. To što će netko povremeno koristiti stan ne ulazi u kriterije prema kojima bi se kvadratura veća od 60 metara kvadratnih mogla opravdati, rekla je Nataša Novaković.

Banožić komentirao odluku povjerenstva te će tražiti sudsku zaštitu

Ministar Banožić komentirao je cijelu situaciju na svome Facebook profilu te ju zaključio kako će zatražiti sudsku zaštitu. Objavu prenosimo u potpunosti.

– Drago mi je što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u kratkom roku donijelo odluku u mom predmetu o dodjeli službenog stana.

Dužnosnik – ministar ima pravo na službeni stan koji je trosoban ili površinom veći od 60 četvornih metara, neovisno o tome živi li obitelj sa mnom i gdje joj je prebivalište.

Po prijedlogu tvrtke Državne nekretnine u trenutku dodjele službenog stana, navedeni službeni stan bio je jedini adekvatan i raspoloživ.

Unatoč tome što sam po zakonu kao tadašnji ministar državne imovine za to bio ovlašten, Povjerenstvo je istaknulo da nisam trebao potpisati odluku o dodjeli na korištenje službenog stana. To je jedini krimen, s obzirom na to da ni Povjerenstvo ne spori moje pravo da mi se, kao i drugim dužnosnicima, dodjeli državni stan na privremeno korištenje. To je i najbolji odgovor onima koji već tjednima provode neargumentiranu hajku nazivajući me “lopovom” i “bandom”, iznoseći neistine da sam si prisvojio nešto što mi po zakonu ne pripada.

Slične odluke Povjerenstva upravni sud već je preispitivao te ću i ja o ovoj odluci zatražiti sudsku zaštitu, napisao je u objavi na svom Facebooku Banožić.

Copy link
Powered by Social Snap