Pretraga

Državne nekretnine: ‘Sve je transparentno. Banožićev stan nije luksuzno uređen, namještaj je iz Pevexa, Ikee i Emmezete’

A- A+

Društvo Državne nekretnine oštro je reagiralo i negiralo navode Nacionala koji je u utorak objavio kako si je ministar obrane Mario Banožić dodijelio stan od 92 kvadrata u samom centru Zagreba koji je navodno dodatno uređivan novcem poreznih obveznika, i to u iznosu od oko 200.000 kuna. Međutim, Državne nekretnine kažu kako su stanovi opremljeni standardnom neluksuznom opremom i kako se svi stanovi redovito preuređuju.

Foto: Mario Banožić, Facebook

Foto: Mario Banožić, Facebook

Prema tekstu objavljenom u časopisu Nacional, za potrebe stanovanja ministra Banožića u stanu na udaljenosti pet minuta pješice od njegovog tadašnjeg radnog mjesta u Dežmanovoj ulici kada je bio ministar državne imovine, opremljen je stan u vrijednosti od 200.000 kuna. Naveli su i kako su svi troškovi prikazani fragmentirano, a najviše je koštala oprema kuhinje, čak 50 tisuća kuna.

Državne nekretnine priopćile su kako upravljaju sa 133 stana za službene potrebe koji se dodjeljuju korisnicima s pravom korištenja sukladno propisima i primjenjivoj Uredbi Vlade RH (Narodne novine 127/13) i da su se na njima obavljali radovi.

– Kako na ostalim službenim stanovima, tako i na tom službenom stanu obavljani su građevinski, tehnički, obrtnički i drugi potrebni radovi, ovisno o početnom stanju nekretnine o čemu je ovisila i visina ulaganja u pojedinu nekretninu. Stanovi nisu luksuzno opremljeni pa tako ni taj stan, već standardnom opremom iz trgovačkih lanaca Pevec, Ikea i Emmezeta – kažu iz Državnih nekretnina.

Protiv ministra ipak kreće postupak

Dodaju da se stanovi obnavljaju iz njihove dobiti, a ne iz proračuna RH, a svi radovi mogli su se pratiti i preko natječaja jer sve je napravljeno transparentno. Protiv ministra Banožića postupak će ipak pokrenuti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

– Porezni obveznici nisu platili ulaganja u nekretnine niti opremanje istih. Novac koji je uložen u povećanje vrijednosti imovine RH, sprečavanje od propadanja i produljenja vijeka trajanja, kako drugih oblika tako i oblika stanova za službene potrebe, dolazi iz dobiti trgovačkog društva, a ne iz proračuna RH. Društvo nije proračunski korisnik, a 2019. je ukupno doprinijelo proračunu RH s oko 43 milijuna kuna, a pandemijske 2020. oko 50 milijuna kuna, priopćili su iz Državnih nekretnina.

Izdvojeni članak

Ministar Banožić sam si je dodijelio državni stan od 92 kvadrata? MORH: ‘Ima na to pravo jer ima troje djece’

MORH: ‘Stan je bio prazan i zapušten’

Podsjetimo, o svemu se oglasilo i Ministarstvo obrane koje smatra kako se tim informacijama želi kompromitirati ministra. Kažu kako je Banožić stan dobio na korištenje sukladno Uredbi Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/13). Prema Uredbi, kvadratura stana vezana je za dužnost koja se obavlja te ovisno o broju članova obitelji. Istaknimo kako je u tom trenutku na snazi bila nova Uredba (NN 95/18) prema kojoj je ministar sam mogao sebi dodijeliti stan, premda se njegovo današnje Ministarstvo poziva na posve drugu Uredbu koja u tom trenutku nije bila važeća.

– S obzirom da ima troje djece, ministar je imao pravo na stan veće kvadrature, piše u priopćenju.

U MORH-u kažu da je stan bio prazan i zapušten te je u njega u nekoliko navrata i provaljivano. Državni stanovi se redovito preuređuju da bi ostvarili uvjete za popunjavanje kapaciteta. Radi se o trajnom ulaganju u imovinu, a ne za potrebe određenih korisnika.

Državne nekretnine: ‘Sve je transparentno. Banožićev stan nije luksuzno uređen, namještaj je iz Pevexa, Ikee i Emmezete’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap