Pretraga

Otok u Jadranu prodan kompaniji s Malte: Kupili ga za oko 100 milijuna eura

A- A+

Ruska grupa Metropol prodala je otok koji je bio u njenom vlasništvu 15-ak godina za 90 do 100 milijuna eura tvrtki J. Portelli Projects, te se očekuje da će početi gradnja za potrebe turizma. Radi se o najvećem otoku u bokokotorskom zaljevu, imena Sveti Marko.

Sveti Marko | Screenshot/GoogleEarth

Prema neslužbenim informacijama lista, otok koji je 15-ak godina u vlasništvu ruske grupe Metropol prodan je Maltežanima za 90 do 100 milijuna eura. Novi vlasnik je kompanija J. Portelli Projects koja se bavi nekretninsko-građevinskim poslom. Ukupna površina otoka je gotovo 340.000 kvadrata, prenosi Poslovni Dnevnik.

Malteška kompanija nije još odgovorila je li kupila otok, a vlada Crne Gore također nema informacije o kupoprodaji niti da će vlasnik uskoro predstaviti planove za izgradnju objekata na otoku.

Izdvojeni članak

Jadrolinija kreće u obnovu flote: Uskoro bi Jadranom mogli ploviti električni brodovi

U evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu gotovo sve parcele na otoku vode se na dosadašnjeg vlasnika – kompaniju Otok Sveti Marko iz Tivta. Ta tvrtka osnovana je 2007. kada je turistička kompanija Putnik iz Beograda otok prodala Ruskoj grupaciji Metropol, koja je imala ambiciozne planove da tamo izgradi luksuzni stambeno-turistički kompleks vrijedan najmanje 400 milijuna eura.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2009. usvojilo je Državnu studiju lokacije (DSL) Sektor 26 – Otok Sveti Marko, koja je u najvećoj mjeri prihvatila želje Metropola i predvidjela masovnu urbanizaciju, betonizaciju i zatvaranje pristupa javnosti na najveći dio otoka.

Izdvojeni članak

Valamar završio drugu fazu investiranja na Jadranu: Posljednje preuređenje je hotel u Makarskoj

Planirala se gradnja 80.000 kvadrata novih objekata, od čega se na hotel sa šest zvjezdica, kapaciteta 60 soba i apartmana, odnosilo 20.000 kvadratnih metara. Za bungalove za prodaju, veličine od 100 do 145 kvadrata, DSL je predvidio 12.000 kvadrata, dok je većina površine otoka trebala ostati rezervirana za potrebe vlasnika, ukupno 74 velike luksuzne privatne vile površina od 345 do 945 kvadrata.

Rusku grupaciju pogodila je kriza 2008. godine i morala je odustati od cijelog projekta, a dijelove imovine podijelili su svojim dioničarima, tako je Sveti Marko postao je vlasništvo offshore kompanije Stala Property Holdings Limited iz Hong Konga, koja godinama nije ništa radila na otoku za koji je prije dvije godine istekao DSL iz 2009.

To znači da će se vlasnik otoka opet morati obratiti državnim tijelima ako želi graditi na Svetom Marku i da će se ponovno morati raditi nova prostorno-planska dokumentacija.

Copy link
Powered by Social Snap