Pretraga

Otvoren centar koji će beskućnicima i starijim osobama omogućiti da na nekoliko mjeseci budu dio organiziranog stanovanja: Projekt vrijedan 14 milijuna kuna

A- A+

U Čakovcu je u ponedjeljak svečano otvoren Centar Prinos, EU projekt čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec. Investicija je vrijedna 14 milijuna kuna, a financirana je u stopostotnom iznosu bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija.

Centar Prinos | foto: Grad Čakovec

Centar PrInOSpružanje inkluzivnih oblika skrbi koji za područje Međimurske županije pruža nove izvaninstitucionalne usluge usmjerene na beskućnike te starije i nemoćne osobe u lokalnoj zajednici. Međutim, valja napomenuti da se ne radi niti o prihvatilištu niti o prenoćištu, već će novoizgrađeni centar korisnicima omogućiti da na nekoliko mjeseci (u projektu definiranom maksimalnom roku) budu dio organiziranog stanovanja te pritom dobiju priliku da se osamostale i izađu kako iz Centra, tako i nepovoljnog životnog statusa.

Radi se o prvom projektu takve vrste u Međimurskoj županiji, a radovi na novom centru, vrijednom 14 milijuna kuna, su trajali devet mjeseci. U okviru projekta rekonstruiran je i dograđen objekt na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu. Zemljište je Ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec s ciljem da beskućnicima omogući neovisan i dostojanstven život.

centar Prinos | foto: Grad Čakovec

Projekt za cilj ima poboljšati život marginaliziranih skupina

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj, voditeljica projekta Vlatka Vincetić i Dubravka Kečkeš, ravnateljica Crvenog križa Čakovec predstavili su projekt u kojem će se pružati usluga organiziranog stanovanja namijenjenog beskućnicima koji će samostalno živjeti u pet stambenih jedinica, uz potrebnu stručnu podršku koja će biti osigurana kroz uslugu poludnevnog boravka.

Izdvojeni članak

Otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec: Investicija financirana isključivo donacijama

– U sklopu Centra djeluje kuhinja u kojoj se pripremaju topli obroci za starije i nemoćne osobe u lokalnoj zajednici te im se isti dostavljaju, čime je na terenu u potpunosti omogućeno pružanje socijalne usluge pomoći u kući. Socijalne usluge koje se pružaju u Centru PrInOS su interaktivne i dinamizirane s ciljem preobrazbe iz statusa pasivnog primatelja skrbi u aktivnog i odgovornog korisnika, bjasnila je voditeljica Vincetić, a Valkaj dodao kako Centar predstavlja svojevrsnu platformu za budućnost, u sklopu koje će razvijati nove socijalne inovacije kojima se istodobno podmiruju socijalne potrebe učinkovitije od drugih te stvaraju novi društveni odnosi i suradnja. Sve s ciljem povećanja socijalne uključenosti aktualnih marginaliziranih skupina i prevencije institucionalizacije.

Izvršni predsjednik Crvenog križa Robert Markt pozdravio je projekt i rad Crvenog križa na međimurskom području, kao tek jedno od sedam društava koja su povukla zajednički oko 100 milijuna kuna za svoje investicije.

Izdvojeni članak

Los Angeles pomaže svojim beskućnicima: Sagrađeno još jedno naselje

– Ponosan sam na vas i ponosan sam na činjenicu da prvi u nizu novih objekata otvaramo upravo u Međimurju. Veseli me što ste prepoznali potrebu svoje zajednice, svih koji će gravitirati ovom Centru, a pritom ste dali najjači impuls gradu i najranjivijim skupinama, rekao je Markt te je ujedno i pozvao Međimurce i Čakovčane da svoje pozitivno iskustvo podijele s drugima, kako bi prema našem primjeru i ostali u zemlji napravili isti iskorak.

Copy link
Powered by Social Snap