Pretraga

Ovi znakovi otkrit će vam jeste li sakupljač ili horder?

A- A+

Sigurno znate neke osobe koje se nerado odriču svojih stvari te poput hrčaka sakupljaju sve što im dođe pod ruku. Oni ne staju samo na sakupljanju svojih već nerijetko sakupljaju i tuđe odbačene predmete, “gušeći” vlastiti prostor. U nastavku pogledajte neke od alarmantnih znakova koje ukazuju da je osoba sakupljač.

Foto: Pixabay

Horderi ili sakupljači boluju od Diogenovog sindroma te je ovakav opsesivno-kompulzivni poremećaj češći kod žena. Ipak, obično se javlja kod starijih i nerijetko je praćen demencijom te drugim psihičkim bolestima poput shizofrenije.

Zanimljivo je i kako se takav poremećaj, unatoč predrasudama, javlja i kod iznimno inteligentnih osoba s uspješnom karijerom dok se sakupljanje stvari povezuje s mentalnim kolapsom. U nastavku pogledajte neke od alarmantnih znakova koje ukazuju da je osoba sakupljač.

Neodlučnost pri naručivanju u restoranu

Jedno od istraživanja pokazalo je da osobe koje točno znaju što naručiti kada pogledaju u meni imaju manje predispozicije za poremećaj gomilanja od onih koji su neodlučni.

Emotivna povezanost s uništenim stvarima

Sakupljači se često povezuju sa stvarima koje više nemaju prvotni oblik kao naprimjer polomljena šalica. Njima svaki komad, koliko god uništen bio, sentimentalna vrijednost.

Kada smeće postane zlato

Iako je sjajno reciklirati stvari i udahnuti im novi život, sakupljači to dovode na novu razinu. Nerijetko spremaju smeće u svoj dom, te teško mogu proći kraj glomaznog otpada, a da ne “spase” bar jednu stvar.

Neodlučnost i poremećaj pažnje

Usred pisanja e-maila osoba će se sjetiti da joj je zapravo vrijeme za ručak, pa će paralelno dok sprema ručak još započeti tri stvari koje neće dovršiti. Sakupljači su često zato i osobe s poremećajem pažnje.

Gomilanje i opsesivno-kompulzivni poremećaj

Samo 18 posto sakupljača ima opsesivno-kompulzivni poremećaj te iz tog razloga sakupljača ne treba liječiti kao opsesivno kompulzivnu osobu jer tako nešto ne bi bilo djelotvorno.

Perfekcionizam u najvećem broju slučajeva

Horderi su često perfekcionisti. Iako vam se njihov prostor pun stvari čini kao svojevrsno smetlište,  sigurni budite da se oni u njemu sasvim dobro snalaze.

 

Ovi znakovi otkrit će vam jeste li sakupljač ili horder?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap