Pretraga

‘Paprena’ stanarina: Stanovnici poznatog turističkog gradića prisiljeni su spavati u autima

A- A+

Španjolsko tržište nekretnina nije u najboljem stanju. Inflatorni pritisci i visoke kamatne stope, mnoge su stanovnike Pirenejskog poluotoka odvratile od kupnje vlastitog stana ili kuće. Posljedično je to stvorilo pojačanu potražnju za najmom, što je opet povećalo i te troškove. Odrazilo se to najviše na turističkim destinacijama, kao što je otok Ibiza, gdje su cijene stanova ionako već bezobrazno visoke. Neki su zbog skupih stanarina na otoku robinzonski odlučili živjeti u svojim autima.

Ibiza

Ibiza | Foto: Unsplash.com

Prepoznatljiva po svojim prelijepim pješčanim plažama, noćnom životu i kristalno čistoj obali, otok Ibiza godinama mami mora turista koji se slijevaju u ovaj biser zapadnog Mediterana. No, zbog visokih cijena najma, ne mogu si svi priuštiti stan u ovom prestižnom turističkom raju Balearskog otočja. Neki lokalni mještani, izabrali su život u svojim autima, što je puno jeftinija opcija.

– Na Ibizi je smještaj jako skup, sve skuplji. Trošak najma u potpunoj je suprotnosti s onim što zaradite, istaknuo je kuhar César Nebrera. Zbog toga što si na otoku ne može priuštiti stan, on je svoj krov nad glavom zamijenio svojom zelenom Kijom u kojoj stanuje već tri godine, prenosi poslovni.hr.

Za one kojima nije najudobnije odsjesti u vlastitom ‘limenom ljubimcu’, ugodna mediteranska klima dopušta da alternativa budu šatori. Ipak, najčešće je to zajednički smještaj, kako bi se cijena stanarine mogla podijeliti na sve ukućane. Tamošnje predstavničko tijelo policijskih snaga civilne garde, prošle je godine izjavilo da tri ili četiri njihova službenika žive u autima.

Izdvojeni članak

DZS objavio podatke: U 2023. cijene nekretnina značajno narasle

– Problem u drugim dijelovima Španjolske je taj što nema puno posla. Ovdje ima svega, ali nemate gdje živjeti, kazala je Isabel María Pérez koja radi kao blagajnica na otoku i dodala da jednokrevetna soba košta između 700 i 1000 eura mjesečno, dok skromniji stan može stajati oko 1500 eura.

Sudeći po statistici portala Spainhouses, stanje na terenu zaista je alarmantno. Prosječna cijena kvadratnog metra za Ibizu iznosi 8.950 eura, što je povećanje od 3,91% u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Ni cijene nekretnina nisu bolje jer je na temelju njih 307 izračunato da im je prosječna cijena 2.613,519 eura.

Stanarine u Hrvatskoj nisu ništa bolje, što dokazuje i slučaj vlasnika koji je svoju garažu u blizini Zagreba odlučio iznajmiti za vrtoglavih 500 eura mjesečno. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap