Pretraga

Počelo zaprimanje zahtjeva u APN-u: Novaca bi moglo biti za 5.800 zahtjeva

A- A+

Počelo je zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama. Radi se o subvencioniranim kreditima za mlade do 45 godina u iznosu do najviše 100 tisuća eura. Zahtjevi će se odobravati do utroška planiranih sredstava.

Stambena zgrada | izvor: unsplash

Zahtjevi zaprimljeni od dana početka subvencioniranja kredita, točnije od 20. ožujka 2023., razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava. Nepotpuni zahtjevi kao i zahtjevi zaprimljeni prije dana početka subvencioniranja kredita neće se razmatrati.

Mjeru mogu koristiti svi građani RH koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita. Procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9,3 milijuna eura, što odgovara broju od oko 5.800 zahtjeva.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom. Odnosno, odobrava se do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Izdvojeni članak

Živimo u društvu jednakih prava: Zašto se onda jedan ministar ne bi mogao prijaviti na APN?

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Više o tome možete čitati ovdje.

APN je zaprimio ponude 12 banaka za subvencioniranje stambenih kredita. Najnižu efektivnu kamatnu stopu ponudila je Privredna banka Zagreb dok su banke Erste i Raiffeisen ponudile najvišu kamatnu stopu. Kako se kreću maksimalne efektivne kamatne stope pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap