Pretraga

Poništen treći natječaj za zakup atraktivne vile na Jadranu: Tvrtka povukla ponudu od 1,1 milijuna

A- A+

Slučaj atraktivne Vile Regenhart u Dubrovniku već se godinama ne privodi kraju, a prate ga brojne kontroverze. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisalo je 2019. godine dva natječaja za zakup nekretnine, međutim, iste je iz nepoznatih razloga poništilo. Ove je godine tako objavljen treći natječaj te je prihvaćena najviša ponuda godišnje zakupnine u iznosu od 1,1 milijuna kuna bez PDV-a koju je ponudila tvrtka Graditex iz Zagreba. Ipak, tvrtka je odustala od ponude jer je vila znatno manja od onoga što piše u dokumentaciji.

Vila Regenhart u Dubrovniku

Tvrtka Graditex je odustala od ponude vrijedne 1,1 milijuna kuna bez PDV-a za godišnji zakup Vile Regenhart u Dubrovniku | foto: HGK

U veljači je ove godine raspisan treći po redu natječaj za najam atraktivne Vile Regenhart u Svetom Jakovu u Dubrovniku. Time se činilo da će napokon biti završena priča oko tog objekta koja traje već godinama. Naime, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je da je zaprimilo ukupno šest ponuda te da su prihvatili onu najvišu koju je ponudila tvrtka Graditex iz Zagreba. Ta je tvrtka pak ponudila godišnji iznos zakupnine od 1,1 milijuna kuna bez PDV-a. Međutim, ipak su povukli ponudu te je propao treći natječaj da se iznajmi ta atraktivna nekretnina.

Graditex povukao ponudu za najam Vile Regenhart

Osnivač tvrtke Graditex iz Zagreba koja je pobijedila na zadnjem natječaju za najam Vile Regenhart u Svetom Jakovu u Dubrovniku je Hrvoje Majher, koji je u javnosti poznatiji kao sin vlasnika Plavog radija Josipa Majhera, a ujedno i osnivač tvrtke Deratizacija Gospić koja je obavljala poslove čišćenja za HEP i Fond za zaštitu okoliša, prenosi Jutarnji list. Štoviše, tportal je pisao kako je Majher bio suvlasnik tvrtke koja je još 2015. godine dobila u najam i adventske kućice na Zrinjevcu. Ovih je dana Jutarnji list kontaktirao Majhera, a on im je u telefonskom razgovoru rekao da je njegova tvrtka Graditex u međuvremenu ipak odustala od najma vile.

– Odabrani smo kao najbolji ponuditelj, no na kraju smo Ministarstvu predali žalbu te ih obavijestili da odustajemo od ugovora jer smo saznali da je u dokumentaciji bila navedena pogrešna kvadratura. Naime, informacija o kvadraturi od 1.943 četvorna metra odnosila se na kvadraturu čestice, a ne objekta koji je značajno manji, a kojeg prije predaje ponude nismo imali priliku obići, rekao je Majher.

Dodao je da je namjera Graditexa bila Vilu Regenhart prenamijeniti u manji butik hotel kao što je poznata dubrovačka Šeherezada, međutim, kako stvari sada stoje od toga neće biti ništa. Osim toga, zbog odustajanja od ponude njegova je tvrtka ostala bez uplaćene jamčevine.

Izdvojeni članak

Singapurci ulažu u ogroman turistički kompleks na jugu Hrvatske koji godinama stoji zapušten

Vjerojatno se ponavlja natječaj

Na upit Jutarnjeg lista o tome jesu li razgledali nekretninu prije predaje ponude, Majher je rekao da to nije bilo moguće, međutim, to ostaje nejasno jer je u natječajnoj dokumentaciji bio naveden i termin obilaska vile. S druge strane, iz Ministarstva tvrde da su krajem srpnja stavili izvan snage odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja.

Otkrili su također da će se u budućnosti razmisliti o pokretanju ponovnog postupka davanja vile u zakup, što znači da se neće prihvaćati sljedeća najpovoljnija ponuda iz trećeg, ujedno i posljednjeg natječaja. Drugim riječima, vrlo je vjerojatno da slijedi raspisivanje četvrtog po redu natječaja.

Kontroverze oko atraktivne vile

Prijašnja tri natječaja za zakup Vile Regenhart pratile su razne kontroverze, a najvažnija među njima uključuje slučaj u kojem Ksenija Mikulić, Zagrepčanka s američkom adresom, već godinama pokušava dokazati da posjeduje vlasničko pravo nad predmetnom vilom. Štoviše, Mikulić tvrdi da je nekretninu otkupila od Jugobanke te je nekoliko puta upozorila državne institucije kada je saznala da je država raspisala treći po redu natječaj za najam vile koji njoj pripada.

S obzirom na cijelu situaciju u kojoj je tvrtka Graditex odustala od ponude za zakup vile, izgleda da Mikulić bar još neko vrijeme ne treba strahovati da će objekt uistinu biti iznajmljen. Štoviše, jednakim neuspjehom pokazao se i natječaj za najam vile iz 2019. godine kada su u Ministarstvo pristigle 34 ponude. Tada je tvrtka Miete der vila Rehenhart j.d.o.o. uputila ponudu od milijun kuna zakupa godišnje, međutim, država je ipak odlučila poništiti taj natječaj te je samo dva mjeseca kasnije raspisala novi natječaj.

Naime, u sklopu novog natječaja koji je također raspisan 2019. godine pristiglo je ukupno deset ponuda, ali nije prihvaćena niti jedna ponuda te ga država u veljači 2020. godine poništava. Štoviše, u veljači 2021. godine raspisuje novi, ujedno i treći natječaj koji je također poništen, ovog puta zbog odustajanja tvrtke Graditex. Iz kojeg su pak razloga natječaji iz 2019. godine bili poništeni nije poznato, ali ostaje činjenica da je popriličan interes privatnih i poslovnih subjekata za svaki novi natječaj. Međutim, kako stvari stoje do sada natječaji se provode bez uspjeha.

Izdvojeni članak

Jedan od najraskošnijih hotela na Jadranu inspiriran Las Vegasom, danas je opasna ruševina koja izaziva strah

Natječajna dokumentacija bez značajnijih kriterija

Interes za natječaj u kojem se u zakup daje Vila Regenhart velik je zbog toga što u natječajnoj dokumentaciji ne postoje neki značajniji kriteriji koje je potrebno zadovoljiti, prenosi Jutarnji list. Naime, potrebno je priložiti ovjernu ispravu iz koje je vidljivo da ne postoji dug na ime korištenja nekretnina u vlasništvu RH, a osim toga uvjet je uplata jamčevine. Početna cijena zakupa je pak prema posljednjem natječaju iznosila 38.860 kuna godišnje, a jednako toliko bio je i iznos jamčevine.

Cijela se zavrzlama tako već godinama vodi oko atraktivne nekretnine u Svetom Jakovu koju je još sredinom 30-ih godina prošlog stoljeća izgradio židovski investitor Wilhem Julius Zimdin i to za svoju suprugu Hedwigu. Štoviše, u novije je doba bila dom za svećenike, potom je prešla u vlasništvo Jugobanke da bi Vila Regenhart završila u rukama države. Upravo nakon toga počinje period propadanja nekretnine koji, zbog neuspješnih natječaja, traje i dan danas.

Poništen treći natječaj za zakup atraktivne vile na Jadranu: Tvrtka povukla ponudu od 1,1 milijuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap