Pretraga

Singapurci ulažu u ogroman turistički kompleks na jugu Hrvatske koji godinama stoji zapušten

A- A+

Hotelski kompleks Kupari u Župi dubrovačkoj nakon dugo godina ponovno bi mogao zasjati nekadašnjim sjajem. Naime, singapurska grupacija Hotel Properties Limited je kupila 50 posto tvrtke Avenue ulaganja za 3,52 milijuna eura. Na taj je način postala novi investitor projekta Kupari, a zapravo se radi o grupaciji koja vodi hotele s prestižnim brendovima po cijelom svijetu. Rok za pribavljanje dozvola je do veljače 2022. godine, dok je izrada glavnog projekta pripala poznatom hrvatskom arhitektonskom studiju.

Hotel Kupari u Dubrovniku

Singapurska grupacija Hotel Properties Limited novi je investitor u hotelski kompleks Kupari | foto: YouTube, Back To Past – Urbex

Projekt hotelskog resorta Kupari u Župi dubrovačkoj već se šest godina nije pomaknuo s mrtve točke, međutim, sada stiže nova prilika za veliku investiciju. Naime, tvrtka Avenue ulaganja je još krajem 2015. godine dobila koncesiju nad spomenutim projektom, a singapurska grupacija Hotel Properties Limited ove je godine od nje kupila 50 posto udjela. Takav razvoj događaja budi optimizam da će se zaboravljeni hotelski kompleks na jugu Hrvatske u budućnosti možda ipak realizirati te konačno otvoriti svoja vrata za posjetitelje.

Izdvojeni članak

Ogromno gradilište na obali: Hoteli s pet zvjezdica u visini od 22 metra

50 posto udjela vrijedno 3,52 milijuna eura

Naime, tvrtka Avenue ulaganja započela je s projektom Kupari da bi razvila mjesto za pružanje turističkih usluga u novoizgrađenim objektima. Površina zemljišta kojeg su dobili iznosi 131.200 četvornih metara, dok na pomorsko dobro otpada 86.000 četvornih metara.

Grupacija Hotel Properties Limited sa sjedištem u Singapuru ove je godine za 3,52 milijuna eura kupila 50 posto Avenue ulaganja, tvrtke koja se sada pak zove Kupari Luxury Hotels te će zajedno raditi na dugoočekivanom projektu turističkog kompleksa Kupari, stoji u priopćenju HPL-a. Područje djelovanja singapurske tvrtke do sada je bilo usmjereno samo na izvaneuropska tržišta, a iz njihove objave se također može iščitati da su u Hrvatsku došli kako bi dodatno diverzificirali te proširili svoj hotelski portfelj. Osim toga, smatraju da je Dubrovnik jedna od najposjećenijih turističkih destinacija na Mediteranu u koju valja ulagati.

Preciznije, u Europi posluje u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Italiji, međutim, većina njihovog poslovanja ipak se odvija u nešto daljim destinacijama poput Malezije, Tajlanda, Indonezije, Maldiva, Sejšela, Sjedinjenih Američkih Država i Singapura, odakle i potječe tvrtka, prenosi Jutarnji list.

Rok za pribavljanje dozvola – veljača 2022. godine

Tvrtka Hotel Properties Limited osnovana je 1980. godine i trenutno vodi 36 hotela koji se nalaze pod prestižnim brendovima kao što su Four Season, Marriott, Hilton International, Como Hotels i InterContinental Hotels Group. Također, tvrtka upravlja i s vlastitim hotelima u 15 zemalja te investira u razne premium rezidencijalne projekte. Tako se, primjerice, u portfelju njihovih nekretnina u Singapuru ističu luksuzni objekti kao što su Tomlinson Heights, Robertson Blue, Four Season Park te dva trgovačka centra u Velikoj Britaniji.

Originalnim je ugovorom rok za dobivanje dozvola definiran na razdoblje od dvije godine od pravomoćnosti UPU-a, a to je veljača 2022. godine. Štoviše, aneksom je poslije donesena mogućnost obveznog dodatnog produljenja od šest mjeseci, uključujući još pola godine ako država pristane na ovo posljednje. Iz Avenue ulaganja priopćili su da se dosadašnja dvočlana uprava tvrtke proširuje za još dva člana iz HPL-a, kao i da će na čelu biti Mariyan Tkach.

Izdvojeni članak

Hotel Haludovo bio je inspiriran Las Vegasom: Danas je opasna ruševina koja izaziva strah

Projekt dodijeljen hrvatskom arhitektonskom studiju 3LHD

– Ulaskom uglednog strateškog partnera poput HPL-a s višegodišnjim iskustvom u hospitality industriji i razvoju projekata poput našeg, još jednom snažno pokazujemo odlučnost u realizaciji projekta Kupari i svih preuzetih obveza iz ugovora s Republiko Hrvatskom, izjavila je članica Uprave Alina Yuvakaeva, prenosi tportal. Osim toga, dodala je da se trenutno radi na pripremi dokumentacije i dovršetku glavnog projekta koji je pak dodijeljen 3LHD-u, uglednom hrvatskom arhitektonskom studiju.

Što se tiče Avenue ulaganja, trenutno 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Management koji je registriran u Hong Kongu te se nalazi u vlasništvu Rusa Sergeja Gljadelkina. Preostalih 10 posto ulaganja pripada privatnom investitoru i bivšem direktoru Avenue ulaganja Ivanu Paladinu.

– Pozdravljam transakciju, ulazak takvog partnera uvelike će pomoći uspješnoj realizaciji projekta i vjerujem da će Kupari za nekoliko godina zasjati kao jedan od najboljih resorta na Mediteranu, rekao je Paladina za Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Hotel Palace u Kaštel Starom – nekada žarište društvenog života, a danas ruševina

Optimizam zbog projekta

Silvio Nardelli, načelnik općine Župa dubrovačka, ovih je dana održao sastanak s novim investitorom Hotel Properties Limited grupacijom. Za Jutarnji list je rekao da ulazak novog igrača u hotelski kompleks Kupara zapravo budi optimizam u konačnu realizaciju tog projekta kojeg stanovnici Župe dubrovačke čekaju već desetljećima.

– Ovaj novi moment daje nam nadu i optimizam da će se projekt Kupara konačno i realizirati. Riječ je o jednoj ozbiljnoj kompaniji, čiji najveći dio portfelja otpada na brend Four Season, a koji nam je najavljen i za Kupare. S njima projekt ulazi u ozbiljnu fazu, iako smo pomalo skeptični hoće li se sve moći obaviti u rokovima, koji su prilično kratki, rekao je u izjavi nakon sastanka načelnik općine.

Copy link
Powered by Social Snap