Pretraga

Ogromno gradilište na obali: Hoteli s pet zvjezdica u visini od 22 metra

A- A+

Prošle godine u studenom Hoteli Maestral dobili su lokacijsku dozvolu za Hotel Adriatic, a ovih dana također su ishodovali i lokacijsku dozvolu za hotele Komodor i Vis te restoran Hotela Adriatic. Naime, za Hotel Komodor planirana je rekonstrukcija, a uz iste gabarite promijenit će mu se prostorna namjena pa će tako služiti Hotelima Maestral kao skladišni prostor, dok će se Hotel Vis i restoran Hotela Adriatic u potpunosti srušiti te će se na njihovim mjestima izgraditi novi luksuzni hoteli s pet zvjezdica u visini od 22 metra.

Hoteli Maestral

Hoteli Maestral grade nove hotele s pet zvjezdica i u visini od 22 metra | foto: hotelsindubrovnik

Naime, Hoteli Maestral planiraju graditi nove hotele s pet zvjezdica i u visini od 22 metra, što je maksimalna dopuštena visina prema usvojenim Izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) iz 2014. godine.

Novodonesenim urbanističkim pravilima onemogućuje se daljnje narušavanje prostora i stvaranje nesagledivih šteta koje su pretjerana izgradnja i apartmanizacija imale na urbani prostor Dubrovnika, što je ujedno utjecalo na kvalitetu života njegovih građana.

Propisano je, među ostalim, smanjenje visine i katnosti, izgrađenosti i iskorištenosti što bi trebalo spriječiti daljnju devastaciju prostora i građevinskog nereda na području Dubrovnika, međutim, za područje gdje Hoteli Maestral planiraju graditi nove objekte, maksimalna visina objekata, izgrađenosti i iskorištenosti ne mijenjaju se.

Izdvojeni članak

Milanović o uvali Vruja: ‘To je prije bilo sastajalište narkomana, a sada će biti hotel’

Parcijalne izmjene

– Posljednjih godina bili smo svjedoci velike devastacije prostora na području Dubrovnika kao posljedice i ostavštine GUP-a iz 2014. godine, a koji je omogućio visoku neprimjerenu gradnju i maksimalnu iskorištenost parcela. Usvajanjem Izmjena i dopuna GUP-a Grada Dubrovnika konačno ćemo uvesti red u prostor, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ), prenosi portal Jutarnji list.

Međutim, prigovor novom urbanističkom planu Dubrovnika odnosio se na njegove selektivne izmjene i dopune koje su izvršene u pogledu visine objekata, uvjeta građenja i sl., ali bez strateškog pristupa i cjelovitog plana.

– Osim nekoliko društveno korisnih projekata koje se ciljano izmijenilo, pristupilo se i pojašnjenju odredbi GUP-a, koje su bile dosta široko pojašnjene, ostavljale su zaista referentima jedan širok spektar mogućnosti i u tom kontekstu je dobro, međutim, pristupilo se i nekim izmjenama visina objekata, uvjeta građenja itd. koje su zaista selektivno napravljene, bez ikakvog strateškog pristupa i stječe se dojam da se nekima pogodovalo, rekao je gradski vijećnik Maro Kristić (Most), navodi Hrvatska Radio Televizija.

Pogodovanje investitorima?

Što se tiče Hotela Maestral, već prije se spekuliralo da su nova pravila o maksimalnoj visini poslovnih građevinskih objekata od 22 metra te maksimalnom koeficijentu izgrađenosti i iskoristivosti, koja su naime jednaka GUP-u iz 2014. godine, donesena upravo u njihovu korist, čime se pogodovalo investitorima, prenosi portal Dubrovniknet.

Međutim, Hoteli Maestral oštro su osudili takve navode tvrdeći da izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika njima ne dozvoljavaju veću katnost, izgrađenost i iskoristivost u odnosu na plan iz 2014. godine, već ostaju isti pa stoga ne dobivaju ništa novo.

Naime, prema GUP-u iz 2014. godine stoji da se za Uvalu Lapad i Zvonimirovo šetalište, a u kontekstu ugostiteljsko-turističke građevine tipa hotel (T1), kod rekonstrukcije ili izgradnje zamjenske građevine, primjenjuju sljedeći uvjeti koji reguliraju gradnju osnovnih i pratećih građevina te iznose: maksimalni koeficijent izgrađenosti 0,6, maksimalni koeficijent iskorištenosti 4,0, maksimalna visina 22,0 metra.

Tako ipak za ovo područje nije donesena odluka za smanjenje maksimalne visine građevinskih objekata, kao i maksimalnog koeficijenta izgrađenosti i iskorištenosti.

Izdvojeni članak

Katar dobiva plutajući hotel: Rotirat će se kako bi proizvodio električnu energiju

Hotel Komodor

Naime, Hotel Komodor kategoriziran je kao depadansa hotela s tri zvjezdice, a trenutačno ima 50 smještajnih jedinica, odnosno 95 kreveta, međutim, za taj prostor planirana je rekonstrukcija i prenamjena. Postojeća građevina sastoji se od suterena, prizemlja i dva kata, a ukupna visina Hotela Komodor je 12,87 metara, prenosi portal Dubrovniknet.

Prema planiranom stanju predmetnog objekta ukidaju se ugostiteljsko-turistički sadržaji, što znači da se ukidaju smještajne jedinice, a cijela građevina postat će prateća građevina, odnosno skladišni prostor u funkciji cijelog hotelskog kompleksa Hotela Maestral s ukupno 54 skladišna prostora. Katnost građevine i visina ostaju nepromijenjeni.

Hotel Komodor

Hotel Komodor | foto: hotelsindubrovnik

Restoran Hotela Adriatic

Postojeća građevina restorana Hotela Adriatic u potpunosti će se srušiti, a trenutno ima funkciju u kojoj se pružaju usluge pripreme hrane, kapaciteta do 400 konzumnih mjesta u unutarnjem dijelu i do 200 konzumnih mjesta u vanjskom dijelu, odnosno terasi. Cijeli hotel okarakteriziran je s dvije zvjezdice. Postojeća građevina visoka je 7,92 metra te se sastoji od podruma, prizemlja i jednog kata.

Na cijelom prostoru Hotela Adriatic planirana je izgradnja hotela s pet zvjezdica u visini od 21,95 metra, a nova građevina imat će šest nadzemnih etaža te će imati a-la-carte restoran s vanjskom terasom, natkriveni vanjski bar, kongresnu dvoranu, vanjski bazen s pratećim sunčalištem, ukupne tlocrtne površine od 119,23 četvornih metara.

Hotel Adriatic

Hotel Adriatic | foto: hotelsindubrovnik

Hotel Vis

Štoviše, rušenje je predviđeno i za postojeći Hotel Vis koji je kategoriziran s tri zvjezdice te ima ukupno 142 smještajne jedinice, odnosno smještajni kapacitet od ukupno 283 kreveta.

Na ovom mjestu također bi trebao osvanuti hotel s pet zvjezdica, a Hotel Vis će tako s dosadašnjih 15,74 metra imati novu visinu od 21,92 metra te će brojati 159 smještajnih jedinica, odnosno sveukupno 236 ležajeva. Osim toga, planiran je a-la-carte restoran s vanjskom terasom, wellness i spa te unutarnji bazen, a hotel će ujedno biti upotpunjen vanjskim bazenom s pratećim sunčalištem.

Hotel Vis

Hotel Vis | foto: hotelsindubrovnik

Tako će ukupni planirani kapacitet nove ekskluzivne ugostiteljsko-turističke zone (T1) hotelskog kompleksa Hoteli Maestral iznosi 963 ležaja, a dok će građevina Hotela Komorna ostati u istim gabaritima, visina restorana Hotela Adriatic i Hotela Vis porast će na maksimalno dopuštenu visinu prema GUP-u od 22 metra.

Copy link
Powered by Social Snap