Pretraga

Priča o pričuvi: Kako funkcionira i zašto je važna

A- A+

Jedan iznimno važan financijski čimbenik u svijetu nekretnina često se zaboravlja, a igra ključnu ulogu u upravljanju i održavanju stambenih zgrada. Riječ je o pričuvi, novčanoj rezervi namijenjenoj očuvanju kvalitete života stanara. Ona je važna i zbog toga da bi se spriječili nepredviđeni troškovi, a stambena zajednica učinila sigurnijom i funkcionalnijom.

ključevi od kuće | izvor: Unsplash

Pričuva je financijska rezerva koja se koristi za održavanje i popravke na zajedničkim dijelovima stambenih zgrada, odnosno na infrastrukturi same zgrade. To primjerice može biti održavanje dizala, čišćenje zajedničkih prostorija, popravljanje krova, fasade i ostalih vitalnih dijelova zgrade. Pričuva se koristi i za modernizaciju stambenih prostora, kao što je ulaganje u energetsku učinkovitost. U Hrvatskoj stanari i vlasnici u većini stambenih zajednica plaćaju pričuvu na mjesečnoj bazi.

Prema Zakonu o vlasništvu i drugim relevantnim propisima regulira se upravljanje pričuvom u stambenim zgradama te je jasno naznačeno da svi vlasnici stanova u stambenim zgradama imaju zakonsku obvezu plaćanja mjesečne pričuve. Naglasak je stavljen i na transparentnost. Osoba zadužena za brigu o pričuvi treba redovito izvještavati stanare o financijskom stanju pričuve te za što se sredstva koriste.

Izdvojeni članak

Podstanar ste i ne znate koja su vaša prava? Imate problema s najmodavcem? Ovo je ‘Priručnik za vas’

Vlasnici i stanari određene nekretnine najčešće zajedno biraju i imenuju osobu koja će se brinuti o pričuvi. Nerijetko je ta osoba ujedno i predstavnik stanara, ali ne nužno. Nepoštivanje obveza plaćanja pričuve može se sankcionirati novčanim kaznama, ovisno o konkretnom slučaju, a u ekstremnijim slučajevima čak se zabranjuje korištenje zajedničkih prostorija.

Bilo je slučajeva u zgradama koje su imale stambene i poslove prostore gdje ljudi nisu plaćali pričuvu za poslovne prostore jer su tvrdili da u njih nemaju izravni ulaz iz zgrade, nego samo s ulice pa ih smatraju popuno odvojenim nekretninama. Problemi s naplatom pričuve za poslovne prostore čest su slučaj jer vlasnici žive u uvjerenju da se njihova prava i obveze razlikuju od prava i obveza vlasnika stanova. Znalo se dogoditi da stanari nisu plaćali pričuvu više od desetljeća pa su se dugovi naplaćivali od same nekretnine.

Cijene pričuve u Hrvatskoj variraju ovisno o veličini stambene jedinice, vrsti nekretnine, lokaciji i troškovima održavanja. U Zagrebu to može biti od 20 do 70 eura pa naviše. U Splitu i Rijeci od 20 do 60 eura pa naviše. Ovo su samo okvirne cijene pričuve koje u praksi mogu biti u potpunosti različite. Manji gradovi i općine obično će imati niže cijene pričuve, ali to isto može varirati.

Koja je uloga upravitelja, predstavnika i suvlasnika u saznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap