Pretraga

Podstanar ste i ne znate koja su vaša prava? Imate problema s najmodavcem? Ovo je ‘Priručnik za vas’

A- A+

U Hrvatskoj je regulacija stambenog statusa podstanara odnosno odnosa najmoprimca i najmodavca još uvijek nerazvijena, slabo zakonski regulirana i institucionalno zanemarena. To najmoprimce dovodi u nestalan, nesiguran i ranjiv položaj. Inicijativa ‘Pravo na grad’ je baš zato pripremila kratki poučni video kao nus-produkt Priručnika za podstanare, ali i ‘Idealni ugovor’ da bi sve one kojima bi to moglo koristiti upoznali s pravima podstanara. Prava postoje čak i u trenutnom (manjkavom) obliku, u određenoj ih mjeri regulira postojeći Zakon o najmu stanova, ali se ona dodatno trebaju specificirati Ugovorom.

stan

Život podstanara, ilustracija | Foto: Unsplash

U gradovima Hrvatske bilježimo nezanemariv postotak stanovništva koje svoje stambeno pitanje rješava putem najma stana na tržištu. Oni koji žive u najmu nerijetko nisu upoznati sa svojim zakonski zagarantiranim pravima. U Pravu na grad su analizirali zakonodavni okvir i provedbu Zakona o najmu stanova, kao i postojeće ugovore o najmu stanova, a kroz radionice za podstanare prikupili su i analizirali mnoga podstanarska iskustva i zajednički radili na sastavljanju tzv.’ Idealnog ugovora’.

Osim što Priručnik možete pronaći na web stranicama inicijative, možete ga pročitati i ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Priručnik sadrži opis pojedinih elemenata ugovora o najmu stana, primjere iz postojećih ugovora, zakonski okvir i preporuku za najmoprimce pri pregovorima o ugovoru. Na kraju priručnika možete pronaći relevantne adrese za besplatnu pravnu pomoć u nekoliko gradova i županija kao i adrese na koje u gradskoj upravi možete priložiti potpisani ugovor.

U tiskanoj verziji priručnika nalazi se i Ugovor o najmu stana koji možete istrgnuti i koristiti, a verziju koju možete online uređivati i prilagođavati pronađite ovdje.

Inicijativa je prisutna na mnogim društvenim mrežama, a na YouTube kanalu pokrenuli su seriju videa pod nazivom ‘I podstanari imaju pravo’ gdje kroz kratke i zanimljive snimke objašnjavaju probleme s kojima se podstanari susreću. Između ostaloga, predstavili su Priručnik za podstanare.

Dakle, iako Zakon nije savršen, Ugovor može biti! Ugovor omogućuje da se neka prava dodatno specificiraju.

Prava za koja možda niste znali:

1. Polog ne pokriva štetu nastalu redovitim korištenjem stana.

2. Pričuva nije trošak stanovanja.

3. Gosti u stanu kojeg iznajmljujemo mogu ostati s nama do 30 dana prije nego ga moramo prijaviti stanodavcu.

4. Članovi obitelji za koje smo zakonski potrebni skrbiti (roditelji, djeca) po Zakonu mogu živjeti s nama neograničeno.

5.  Imamo pravo zatražiti smanjenje stanarine ako ne možemo stan koristiti na adekvatan način.

6. U slučaju kašnjenja s plaćanjem, stanodavac nema pravo potraživati kamate.

7. Radnje koje život u stanu čine ugodnijim i ukusnijim ne spadaju u nedozvoljene preinake stana.

8. Promjene nastale normalnim korištenjem stanari nisu dužni sanirati.

9. Tempo obilaska stana od strane najmodavca treba regulirati ugovorom. Najmodavac nema pravo ‘banuti na vrata’.

Za više detalja pogledajte video:

Copy link
Powered by Social Snap