Pretraga

Privremeni stanari Hostela Arena sele u državne stanove, neće plaćati najam i režije

A- A+

Hostel Arena u Novom Zagrebu postao je privremeni dom stanovnicima čije je domove 2020. godine uništio zagrebački potres. Iz njih sada moraju iseliti. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine trenutno je u postupku zbrinjavanja korisnika hostela u 125 državnih stanova, po Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom, dok su njihove nekretnine u postupku obnove. U novom smještaju bit će oslobođeni plaćanja najma i režija.

hostel_arena

Hostel Arena u Zagrebu | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Građane grada Zagreba čiji su domovi stradali u velikom potresu 2020. godine, a privremeno su boravili u Hostelu Arena u Remetinečkom gaju, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zbrinjava u državne stanove dok njihove vlastite nekretnine ne budu obnovljene. Bit će oslobođeni plaćanja najma i režija. Prema broju članova kućanstva, jedna osoba plaćat će 100 eura, dvije osobe 120 eura, tri osobe 140 eura, a četiri i više osoba 160 eura.

U Hostelu Arena trenutno boravi 146 korisnika, od kojih njih 46 ima utvrđeno pravo na ostvarivanje stambenog zbrinjavanja. Njih 26 treba dopuniti dokumentaciju kako bi ostvarili ovo pravo, a utvrđivanje prava je u tijeku za još devet korisnika.

Izdvojeni članak

Na području zagrebačkog potresa u obnovi 220 objekata, a završeno ih je 76

Pravo na privremeno stambeno zbrinjavanje u državne stanove imaju vlasnici/suvlasnici te srodnici istih te zaštićeni najmoprimci koji su na dan potresa stanovali u stanovima u višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama, ili obiteljskim kućama uz uvjet da vlasnik stana, njegov bračni drug, izvanbračni drug, životni partner odnosno neformalni životni partner na području Grada Zagreba nije vlasnik drugog useljivog stana ili obiteljske kuće.

Od 125 državnih stanova koje je tvrtka Državne nekretnine d.d. uredila za sugrađane čiji su domovi stradali u potresu, njih 102 nalazi se na području grada Zagreba. Stanovi su novo uređeni i opremljeni svim potrebnim uređajima, štednjakom, hladnjakom s ledenicom i perilicom rublja te namještajem, krevetima, komodom za TV, trosjedom ili kutnom garniturom na razvlačenje, stolom i stolcima.

U Hostelu Arena zatečeni su i oni sugrađani koji ne ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje po Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom jer nisu u vlasništvu/suvlasništvu imali vlastitu nekretninu koja je oštećena potresom te stambeno zbrinjavanje tih korisnika nije u nadležnosti ovoga Ministarstva. Njihov je boravak u hostelu produžen do 30. studenog 2023. godine.

Pogledajte ovdje kako provesti urbanu obnovu i ozelenjavanje u sklopu obnove nakon potresa.

Copy link
Powered by Social Snap