Pretraga

Na području zagrebačkog potresa u obnovi 220 objekata, a završeno ih je 76

A- A+

Potres koji je uzdrmao područje Zagreba i okolice 2020. godine ostavio je ožiljke na infrastrukturi zagrebačkih građevina koji su još uvijek jasno vidiljivi na velikom broju objekata. Tijek obnove ide sporo, ali odgovorni tvrde da brojke ipak idu u prilog sve bržoj obnovi. Trenutno je na području zagrebačkog potresa završeno 76 konstrukcijskih obnova, a 220 ih je u tijeku.

Ministar Bačić u obilasku područja pogođenih potresom

Ministar Bačić u obilasku područja pogođenih potresom | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ministar Branko Bačić je prilikom posjete objektima koji su stradali u potresu, dajući pregled onoga što je do sada napravljeno na području zagrebačkog potresa, istaknuo da su osim završenih 76 konstrukcijskih obnova, u tijeku radovi gradnje na 34 zamjenske obiteljske kuće, od čega ih je 28 na području grada Zagreba, a šest na području Krapinsko-zagorske županije.

– Ali ono što je sada pred nama to je novi zamah, prije svega u Donjem gradu sa konstrukcijskom obnovom višestambenih zgrada. Za par dana ćemo krenuti s 12 novih gradilišta, a u javnoj nabavi radova je i dodatnih 200 višestambenih zgrada u samom centru Zagreba, rekao je Bačić.

Izdvojeni članak

Priručnik: Kako provesti urbanu obnovu i ozelenjavanje u sklopu obnove nakon potresa

Na području zagrebačkog i petrinjskog potresa je kroz FSEU sredstva obnovljeno ili se obnavlja 1330 objekata. Za obnovu je iz Fonda solidarnosti EU omogućena milijarda i 3 milijuna eura, a za završetak tih obnova nedostaje 2 milijarde i 300 milijuna eura pa će se to namiriti sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te sredstvima državnog proračuna.

Višestambene privatne zgrade koje su ministar Bačić i zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet obišli nalaze se u Palmotićevoj ulici 27 i na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 1. Njihove obnove krenule su u lipnju ove godine, a plan završetka im je do kraja 2023. godine. Obišli su i zgradu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koja je isto stradala u potresu.

Ministar Bačić u obilasku područja pogođenih potresom

Ministar Bačić u obilasku područja pogođenih potresom | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Bačić je pozvao vlasnike oštećenih zgrada da do kraja ove godine podnesu zahtjeve za obnovu višestambenih zgrada, odnosno privatnih kuća, s obzirom na to da im zakonski rok istječe na dan 31. prosinca 2023. godine. Ministarstvo trenutno izdaje oko 350 rješenja o obnovi mjesečno.

Grad Zagreb je do sada pokrenuo 207 projekata obnove zgrada i infrastrukture javne namjene, što uključuje dječje vrtiće, škole, domove zdravlja i ostalu javnu infrastrukturu. Za tu svrhu su iz Fonda solidarnosti EU povukli gotovo 200 milijuna eura.

Krapinsko-zagorska županija gradi mobilne kućice za stradale u potresu. Više pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap