Pretraga

Službeno otvoreni novi neboderi u Los Angelesu: Projektirao ih je Frank Gehry

A- A+

Dva nebodera koje je projektirao arhitekt Frank Gehry koji sadrže rezidencije, maloprodajne prostore i hotel otvorena su u Los Angelesu preko puta arhitektove poznate koncertne dvorane Walt Disney.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Grand LA (@thegrandla)

Kompleks Grand zauzima cijeli blok u središtu Los Angelesa točno nasuprot poznate koncertne dvorane Walt Disney, koju je Gehry dovršio 2003. godine. Dvije fasetirane strukture izdižu se iz baze u kojoj su smješteni maloprodajni prostori i drugi sadržaji za blok, dok je veliko vanjsko dvorište između dviju zgrada orijentirano prema Koncertnoj dvorani Walta Disneyja, piše Dezeen.

Gehry je rekao kako je od samog početka, njihova misija bila stvoriti projekt koji će imati ljudske razmjere i dobro se uklopiti u susjedstvo. Oba nebodera imaju kubične stranice koje se slažu i raspoređuju se dok dosegnu svoju punu visinu. Neboderi imaju profil u obliku slova L koji uokviruje središnje dvorište. Viši neboder ima 45 katova i sadrži stambene prostore kompleksa. Ima 436 soba, od kojih je 20 posto namijenjeno američkom sustavu za subvencionirano stanovanje.

Izdvojeni članak

Svašta se gradilo: Ovo je deset najkontroverznijih projekata iz 2021. godine

U stambenom tornju javne prostore dizajnirao je njujorški studio za dizajn interijera Rockwell Group. Ti prostori uključuju predvorje, niz salona na 10. katu, poslovni centar i prostor za fitness.

– Naš pristup unutarnjem dizajnu sadržaja bio je skulpturalan i organski, slaveći i spajajući Gehryjeve velike, smjele arhitektonske mase sa svijetlom i prozračnom paletom, travertinom, glodalicom od oraha, pločama od tikovine i tonovima dragulja, rekli su iz Rockwell Groupa.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Grand LA (@thegrandla)

Gehry je surađivao s osnivačem Rockwell grupe Davidom Rockwellom na određenim aspektima interijera stambenih javnih prostora, uključujući prilagođenu recepciju od crnog nikla koju je dizajnirao Gehry. Kako bi to nadopunili, Rockwell Group je uključio i zid od tikovine s intarzijama ‘škrabotina’ prema Gehryjevim skicama za The Grand.

Dizajn po mjeri

Njujorški dizajner Tony Ingrao vodio je dizajn stambenih soba po mjeri, od studija do tri spavaće sobe. Saloni i sadržaji stambenog tornja imaju brojne vanjske prostore koji iskorištavaju krovni prostor, što je omogućeno stepenastim blokovima Gehryjevog cjelokupnog dizajna.

Dvorište koje povezuje dva tornja ima javni društveni prostor i platformu za gledanje svjetlosnih prikaza koji se povremeno događaju sa strane Koncertne dvorane Walta Disneyja. Oba nebodera stoje na bazama koje su dizajnirane da odgovaraju karakteru uličnog pejzaža. Niz stupova i negativni prostor ispod ovih struktura otvaraju središnje dvorište prema ulici.

Izdvojeni članak

Los Angeles pomaže svojim beskućnicima: Sagrađeno još jedno naselje

U drugom neboderu, koji ima 28 katova, nalazi se hotel Conrad Los Angeles, čiji interijer potpisuje britanska dizajnerica interijera Tara Bernerd. Hotel s 305 soba dizajniran je tako da poštuje zamršenost Gehryjevog dizajna, a istovremeno se poziva na prozračni luksuz modernog dizajna Zapadne obale. Bernerd je nastojala da njezin dizajn poštuje visoki strop i kavernozne omotače Gehryjevog dizajna, dok je hotelu dao ljudsko mjerilo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Grand LA (@thegrandla)

Urbano odmaralište

– Mi to više zovemo urbanim odmaralištem. Čast je i privilegija raditi s Frankom Gehryjem i nismo htjeli raditi ništa što bi nešto isticalo ili se ne uklapa, rekla je Bernerd za Dezeen.

Hotel ima puno kamena, pločica i toplih tekstura drveta, s posebnom pažnjom na sobe i javne površine koje imaju prozore koji gledaju na koncertnu dvoranu i grad izvan nje. Razvila ga je njujorška tvrtka za nekretnine Related Companies, a glavni plan za The Grand prvi put je predstavljen 2006., ali ga je grad odbio. Sadašnja iteracija dizajna iznesena je i prihvaćena 2018. godine.

Gehry je rođen u Kanadi i sada vodi svoj studio, Gehry Partners, koji radi međunarodne projekte. Osim spomenute koncertne dvorane Walt Disney, koju je Gehry opisao kao ‘gradsku dnevnu sobu’ arhitekt je dizajnirao niz drugih projekata u Los Angelesu, gdje se nalazi njegov studio. To uključuje Colburn Center, neposredno uz The Grand, koji je još uvijek u fazi projektiranja, kao i sjedište Dječjeg instituta, koje je Gehry dizajnirao pro bono.

Copy link
Powered by Social Snap